Jaaroverzicht 2004
December 2004 staat in het teken van de terugreis naar Nederland, dat wil zeggen dat huis en tuin bestand gemaakt moeten worden tegen onze afwezigheid. We verheugen ons verder op de vakantie naar Sri Lanka en de Malediven, de eerste vakantie in 3 jaar tijd. Later: en dat ging niet door i.v.m. de tsunami ...
Zondag 22 november hebben we weer eens een regionaal bridge-toernooi gespeeld: in Pézenas, ongeveer 50 km bij ons vandaan. Niet erg ruim bezet, maar grappig was wel dat we zeker 8 mensen tegen kwamen die we inmiddels via het bridgen hebben leren kennen.  De omschakeling naar ADSL is ondanks zoekgeraakte aanvragen, geannuleerde opdrachten gelukt, maar het heeft alles bij elkaar wel een maand moeten duren. Wie mee wil gruwelen kan het allemaal nalezen bij de korte verhalen
Dinsdag was Paul er weer: het straatwerk voor de garage afmaken. Kwalijk werk voor de rug, maar met zijn vieren (inclusief buurman Willem S.) lukt het prima. Bovendien hebben we er prachtig weer bij. 
Het weekend is voorbij, maar 1 november is een vrije dag. Veel Fransen trekken er op uit, om de buurt te bekijken maar ook om bloemen te leggen op het kerkhof. Traditioneel zijn dat chrysanten in grote bossen en je ziet dus overal bij de kerkhoven de bloemisten staan en alle tuincentra zijn open voor de chrysanten verkoop. Wij gaan met Gita en Frans rondkijken, onder andere naar het Oppidum d'Enserune, resten van een Romeinse nederzetting en de vijvers van Montady.
Dat zijn eigenlijk helemaal geen vijvers, maar het landschap is (voor de afwatering) een aflopende vorm gegeven zodat het op een gigantische afvoerput lijkt. Op de terugweg nemen we ook een kijkje op het lokale kerkhof, waar veel van onze buren zich al een 'maison secondaire' hebben aangeschaft, zoals ze dat noemen. Natuurlijk mét chrysanten.
Na al dat werken tijd voor een uitje. We gaan gevieren naar Lodève waar tot het eind van deze maand een tentoonstelling is van de schilder Kees van Dongen (1877-1965), die zijn werkzame leven hoofdzakelijk in Frankrijk doorbracht. We hadden daar van kennissen al over gehoord en begrepen dat hij in Frankrijk heel bekend is.  Ondanks de slechte verwachtingen is het lekker herfstweer. 

Het werd een erg 'werkerige' week. Op dinsdag kwam (eindelijk) Daniel (de tuinman) om wat woekerende struiken te verwijderen. Daarvoor moest grof geweld worden gebruikt. Het resultaat was verbluffend. We moesten 4x naar de déchetterie rijden met stronken en stenen. Bovendien ligt er nog 3 kuub aarde en steen ergens in de tuin op restverwerking te wachten. Donderdag kwam Paul om de oprit naar de garage af te graven, want die wordt bestraat in plaats van dat vervelende grint. Grote ijver dus en niemand kon aan de 'arbeitseinsatz' ontkomen.
Maandag 25/10. Gita en Frans zijn gisteren aangekomen. Toen was het nog mooi weer, maar in de loop van maandagavond begon het te regenen: voor het eerst in wéééken. Er kwam zelfs een klein beetje onweer. De vooruitzichten zijn een beetje somber voor deze week.
Ook aan de katten kunnen we merken dat het frisser wordt. Ze weten precies te vinden welke kachel wanneer brandt en hebben ons gevraagd om daar een vachtje neer te leggen. Bovendien hebben ze het liefst dat we overdag (en 's avonds) niet te veel lawaai maken, want dat zou ze maar storen bij hun favoriete bezigheid: juist ja, slapen. Als we achter de computer gaan zitten gaan ze mee. Ze komen dan op schoot liggen of op een plankje in de boekenkast. Ideale plek: warm en muizen in de buurt. 
15 oktober. De herfst is hier uitgebroken, dus vestjes en kachels aan. Gelukkig schijnt het tijdelijk te wezen, volgende week weer 20+. Vandaag hebben we onze taxe foncière betaald. Nederlanders die zouden willen klagen over belasting en zo: let op! Vorig jaar was het 350 euri, nu bijna 500. De taxe d'habitation is vervroegd, i.e. betalen in november i.p.v. december en ook nog eens verhoogd van 250 tot 400. Leuk!! Voor het hebben van een bankrekening moet je elke maand betalen en een officiële antwoordenvelop moet van een postzegel worden voorzien. Laatst kreeg ik een cheque uit Engeland, 51 euro. Het kostte 20 euro om die te verzilveren. Voor het goedkope leven hoef je dus niet in Frankrijk te gaan wonen. Vandaag ook even niet voor het lekkere weer.

Wij zijn in blijde verwachting van de tuinman, die volgende week de kermès-eik op de rotsen aan de voorkant gaat aanpakken = het laatste stukje tuin. Volgens mij wordt dat een vreselijk karwei! En van Paul die het grint voor de garage gaat vervangen door tegels en daarmee iets fatsoenlijks van onze oprit gaat maken. 

Op onze bridgemiddag in Béziers boden en speelden we gisteren 7SA, aan Ko alle eer. Het komt maar eens in de twee, drie, vier jaar voor en is dan altijd erg leuk! Wil je er meer van weten -bizar spel- kijk dan op de bridgepagina 

Zaterdag 2 oktober. De zomer wil maar niet ophouden. Nog steeds is het weer voor korte broek en korte mouwen. 25-27 graden in de middag, droog geen wind. Prachtig weer dus. Erna gaat met Daniella een dagje naar de plantenmarkt in Montpellier. Ver maar leuk.   Meer hier .....

Het verdelen van de buit (rechts)

 

Een beetje rasperig in de keel en we moeten de medicijnvoorraad een beetje aanvullen. Dokter Dubordieu is alleraardigst en heeft nooit haast.  Maar, een bezoek aan de dokter betekent hier altijd veel medicijnen en bijna evenveel papier. De dag daarna hoorden we op de TV dat Vioxx, dat we juist ingeslagen hadden, in Nederland uit de handel was genomen. Gelukkig wilde de apotheek het dan ook weer terugnemen. 
Wij stellen voor: de nieuwste aanwinst in de familie: Kobus Wolf Vijn, zoon van Laura & Marten, geboren op zondag 19 september 2004. Zes pond en gezond. 

Qu'il grandisse en bonne fortune......

meer foto's op http://www.kobusvijn.nl

De wijnboeren hebben een paar weken met de angst in het lijf gezeten. Het voorjaar was wat nat en de zomer niet héél warm, dus waren de druiven laat rijp. Het oogsten zou pas in september kunnen beginnen en dan neemt de kans op regen toe. Uiteindelijk zijn ze voorzichtig begonnen vanaf 13 september (inderdaad wat regen) maar later die week werd het beter weer. Zodoende snorren nu overal kleine tractors met aanhangwagentjes rond, leeg, of met druiven op weg naar de cave. In de velden zie je overal de (gast)plukkers bezig. 
        

onze bidsprinkhaan Truus met haar man. 
Meer over Truus hier

 het vestje dat Gita opstuurde. Vandaag (12/9) echt vestjes weer, frisjes.....

vervelende aoutat-beet met uitloper.     meer hier 

De R is in de maand dus is het ook tijd voor wat klusjes. Voor het huis lagen allemaal rode straatstenen. 

Zo, eerst die rooie steentjes er maar eens uit....

dan nieuwe aarde en planten erin. Dat ziet er beter uit. 

De fundering van het dak boven het terras is een beetje verzakt. Daar moet Paul aan te pas komen, al laten we zelf ook de handen wapperen 
1 september  Het begint weer een beetje op de herfst te lijken. De avonden worden korter, de nachten worden beduidend koeler. Er begint weer van alles te bloeien, want na de droogte van de zomer krijg je hier een soort tweede lente.

Damian werd ziek en is snel weer naar Polen teruggekeerd. Het gaat niet zo goed met hem. Er komt een einde aan de stroom gasten; dit jaar hadden we er tot nu toe meer dan veertig!

Er wordt zo links en rechts veel gemopperd over het hebben van gasten. Van Engelse kennissen hoorden we dat ze een dochter op bezoek kregen. Ze moesten haar gaan halen in Barcelona, vervolgens verwachtte de dochter in kwestie drie weken logies, voedsel, bewassing en vertier, want zij had behoefte aan een welverdiende vakantie. Ja, en aan het eind  werd ze graag weer naar het vliegveld in Barcelona gebracht ... Je moet 'nee' leren zeggen als je hier woont, zeggen vele hierheen geëmigreerden. Wij hebben het wel aardig voor elkaar met ons huisje. Verreweg de meeste gasten nemen de moeite om website en/of gastenboek te lezen.

Deze week is ook een einde gekomen aan het schilderen van de buitenkant. De gruwelijke achterkant van het huis is omgetoverd in een fraai licht oranjeroze geheel met bijpassende distelvlinder. Zoals de kleine vos aan de voorgevel en het blauwtje op het gastenverblijf. Het ziet er GEWELDIG uit. Wie verzint er eens een leuke naam voor het gastenhuisje?
21/8 Nieuwjaarsdag in Frankrijk: Ko is jarig, dus om 00.00 aan de borrel. Morgen fris weer op want we gaan een bridge toernooi in Sète spelen. Dat geeft de dag nog enigszins een feestelijk karakter, want extra bezoek verwachten we niet.  

20 augustus. Surprise, surprise! Gisteren waren we in verwachting van Damian, die 's avonds met de lange-afstands-bus (40 uur) uit Polen zou komen. Daarvóór konden we uiteraard wel een potje gaan kaarten. Toen we terugkwamen van het bridgen stond er een message - klinkt altijd als 'mensonge', vous avez un ...un mensonge - op het antwoordapparaat: Tinka was met een vriendin langsgekomen, trof ons niet thuis, ging nu even ergens zwemmen. Even later waren ze hier en zaten we een beetje met het probleem 'wie gaat er wáár': voor extra gasten is er altijd nog een tent, of een slaapplaats op zolder, maar daar is het wel erg warm. Om 10 uur kregen we een telefoontje uit Polen dat Damian in Montpellier was: per sms had hij Aniela gewaarschuwd, want hij kon ons niet bereiken! De bus stopte ergens anders dan vorige keren, maar we zagen hem gelukkig wel. Met niet alleen Damian, maar ook twee Poolse meisjes die naar Roquebrun moesten om daar druiven te gaan plukken. Nou is het openbaar vervoer hier op z'n zachtst niet frequent en veel auto's reden er ook niet meer, dus ze moesten maar bij ons kamperen, vonden we. Tinka en haar vriendin Anne maakten echter direct plaats in het huisje en zo hadden we dus plotseling VIJF gasten!   
10 aug. De vlinders zijn uitgekomen, klik hier 
8/8.  Op de terugweg van vakantie kwamen Mieke, Sebastiaan en kinderen anderhalve dag langs. Mooi weer, en niet ál te heet, dus dikke pret in het water voor iedereen....  Hoewel, Louis vindt het prachtig maar Roos kijkt nog even de kat uit de boom, en heeft meer belangstelling voor andere aardse zaken...
6 augustus. Alweer een week bijna voorbij! Maandag gingen we even kijken naar de tuin van Peter en Fleur Buck. Zij wonen in Montouliers, een km of 15 hiervandaan. Daarna gingen we een kaartje leggen bij Monsieur et Madame Bec. Die wonen min of meer tegenover de Bucks!! Verder kennen we geen blote kip in Montouliers. 

Dinsdag waren we uitgenodigd door Antoine, die we kennen van de bridgeclub. Een potje kaarten en eten. Er waren vijf bridgespelers en het kaarten was zó georganiseerd dat degene die net leider op een spel geweest was de plaats moest afstaan aan degene die even buiten spel was. Het weer was wat dreigerig en later kwam er dan ook onweer. Het viel me op dat ik de hele conversatie kon volgen. Het Frans geeft dus qua verstaan geen enkel probleem meer, nu het spreken nog! 's Nachts en de volgende morgen viel er gelukkig eindelijk wat regen en koelde het ook fors af.
Onze vroegere overburen uit Zoeterwoude waren vanaf zaterdag j.l. en daar hebben we woensdag mee gebarbecued. Het was bijna te koud om buiten te zitten, maar 22 graden of zo... Wel heel gezellig. Helaas zag hun 16-jarige zoon het hier niet zo zitten: ondanks de speciaal voor hem meegebrachte Iraanse vriend (die kwam uit Isfahaan en heeft ademloos het gedicht 'De tuinman en de dood' zitten lezen en vervolgens overgeschreven!)  wilde hij naar huis. Jammer voor de rest van de familie. Dus nu zijn we even 'gast-vrij'. Inmiddels is het weer lekker warm, de zon schijnt en de laatste paar cigales zitten nog te twitteren. Dat zal nu bijna afgelopen zijn.

27 juli. Het is hier prachtig weer, rond de 30 graden, maar het waait wel hard. Als je veel van zwembad houdt is dat misschien een beetje vervelend. Zondag kregen we onverwacht vrienden op bezoek, Wijbe en Loes met hun 2 dochters. De oudste gaat alweer naar de brugklas! Leuke meiden! Het was erg gezellig. Onze 2e Poolse pupil (protégé?) Damian heeft aangekondigd de volgende week te komen, Rob, Ko's broer is in aantocht met zijn vriendin San, morgen? overmorgen? Edwin komt nog een middag/avond/nachtje langs met zoon en vriendin en dan volgende week de Salehi's. Zolang iedereen zich na de eerste dag verder zelf amuseert gaat het allemaal heel goed. Het huisje bewijst dan ook uitstekende diensten, iedereen tevreden. In de tuin gebeurt er altijd van alles: kijk hier als het je interesseert.

Een belangrijke reden om 22 juni in Leiden te zijn was het examen concert van Tinka die dan daarmee op 22 juni het conservatorium heeft afgerond. Leuk concert en belangrijker nog, een geslaagde dochter én een trotse moeder.  Vlnr Erna, Natasja, Tinka

Na de betrekkelijke kou van maart en de eerste helft van april is deze week dan toch het mooie weer aangebroken. Dat betekent dan middagtemperaturen van boven de 25. Voor de bezoekers van de afgelopen weken is dat een beetje laat, maar voor Kerstin & Pieter en hun zonen komt dat natuurlijk goed uit. 

1 mei. Helaas, deze week van een beetje koud en wat regen. Toch was aardig genoeg om een boomhut te bouwen, die door Jarle direct tot Boomrestaurant werd bestempeld.
Franse efficiency? Sommigen zullen beweren dat die niet bestaat. Nou, lees dan verder. Een paar weken geleden was ik op het station in Béziers en daar viel zonder dat ik het merkte mijn paspoort uit mijn tasje. Toen ik 3 kwartier later thuis kwam stond er een boodschap op ons antwoordapparaat: Met het station van Béziers. Wij hebben uw paspoort gevonden en kunt het bij ons ophalen. Bel eventueel nummer etc. Wij vragen ons af af hoe ze in vredesnaam aan ons telefoon nummer gekomen zijn. In paspoort staan alleen de verwijzing dat het afgegeven is in Zoeterwoude. We wonen in Leiden en toch vonden ze ons telefoonnummer in Pierrerue. Petje af!
Al is het nog fris, het eind van de winter zit eraan te komen. De mimosa heeft al (lang) gebloeid, en nu is het de beurt aan de amandelbomen. Omdat het toch te fris was om buiten te werken hebben we deze website een opfrisbeurt gegeven. De stijl is veranderd en er zijn wat pagina's toegevoegd. Deze startpagina is wat overzichtelijker gemaakt door in het linker deel een (sub)menu- structuur te maken. Even wennen, maar het wijst zich vanzelf. Klik op een van de hoofd-onderwerpen en het menu klapt open...... Ook de bridgepagina's zijn uitgebreid, en we hebben een begin gemaakt met  pagina's voor het Weer en een rubriek over het tuinieren. De laatsten zijn overigens nog in aanbouw.
In Januari moet Daisy, vier jaar, mooi en erg aanhankelijk, aan het plattelands leven gaan wennen. Dat gaat prima, inclusief het buitengebeuren. Ze komt uit een grote kattenfamilie, zie http://members.chello.nl/p.kort/

De aanmeldingen voor bezoek komen ook los: zie de pagina over gasten-informatie

Regelmatig verschijnen er nieuwe bridge-toernooien als koffer-materiaal. Nu ook met strookjes kaartverdeling voor thuisbridge. Zie de bridge -pagina en/of Roy René
Nuttige informatie (in het Nederlands) over Wonen in Frankrijk vind je op de website van Wonen en Leven in Frankrijk  en in een nederlandstalige nieuwsgroep  is. Voor aanmelding klik op http://smartgroups.wanadoo.fr/groups/frankrijk

klik voor 2003