Truus getrouwd.....    index

Truus 2004 is vandaag getrouwd … 


Huwelijksfoto onder

Elk jaar ‘heb’ ik wel een bidsprinkhaan. Puur jeugdsentiment: als meisje van zeven had ik mijn eerste exemplaar. Dat was in Tjideng - een Jappenkamp in toen nog Batavia - en een soort van huisdier in mijn weinig opwindend bestaan was een klein wondertje. Ik heb mijn leven lang een zwak voor bidsprinkhanen gehouden.

Dat is blijkbaar nogal ongebruikelijk. Een wijfje bidsprinkhaan van het soort mantis religiosa is een centimeter of 8/10 lang, een behoorlijk groot insect dus. Traditioneel klimt een vrouw gillend op een keukenkruk als er een snoezig muisje passeert, vlucht zij naar binnen als de wollige vleermuizen met hun leren vleugels uitvliegen, griezelt zij van een enge pad en gaat manlief om hulp vragen bij een ontmoeting met een harige spin… Ik heb alleen iets tegen stekertjes, muggen en teken en zo. Die zijn hun leven niet zeker in mijn omgeving.

De Truus van dit jaar heb ik weken geleden al ontmoet als larve; ze had een deukje in haar rug en ze had nog geen vleugels. Het deukje is bij de laatste vervelling nagenoeg verdwenen en haar vleugels zijn ook mooi geworden, al gebruikt ze ze nooit. Zij woont in de Japanse kwee naast de trap. Wijfjes bidsprinkhanen zijn erg honkvast. Deze Truus (bidsprinkhaan is zo’n lang woord) kan zich erg goed verstoppen, maar bij het bewateren van de tuin komt ze meestal haastig tevoorschijn.

Af en toe krijgt ze van mij een sprinkhaan, zo’n zachte groene. Een bidsprinkhaan is een nuttig insect dat zich voedt met andere insecten. Ze hebben een flinke eetlust! Het schijnt dat men ze in Mexico in de keuken houdt om daar de vliegen te vangen!

Vandaag is Truus dus getrouwd. Zij hangt aan een tak van een verbena, die de kwee gezelschap houdt, en haar eega zit op haar rug. Hij weet nog niet van het gruwelijk lot dat hem naar alle waarschijnlijkheid te wachten staat: de kans is namelijk groot dat hij zal dienen als het eerste voedsel voor het toekomstig nageslacht. De normale gang van zaken is dat de wijfjes de mannetjes al tijdens de paring oppeuzelen. Maar misschien ontspringt hij de dans. Het is mogelijk dat ze er niet bij kan: hij is bijzonder klein geschapen!

Naschrift: helaas is Truus nog dezelfde middag met partner verdwenen. Misschien op huwelijksreis?


index  

print