het begin :  verbouwen  --  logeerhuis


Verhuizing
Gelukkig konden de verhuizers met hun auto boven bij het huis komen, dus hoefden we niet het gereserveerde kleine vrachtautootje uit Bziers op te halen. Daardoor konden de verhuizers om kwart voor acht al lossen (de regen hield toen net op) en waren om half twee klaar (en toen begon het weer te regenen). Probleemloos lossen dus en zodoende was er weer ruimte voor ander werk. In de ochtend kwam inderdaad Miriam Elektricien de verwarming ophangen, zodat we tenminste warmte en warm water zouden hebben.  's Middags kwam ook de loodgieter zijn opwachting maken en die heeft de retourleiding voor het warm water aangelegd, zodat we de hele middag zonder water (warm n koud) zaten. Om vijf uur was hij klaar en volgens hem zou het water om acht uur wel warm zijn. Lekker, dachten we, want een behoorlijke douche zagen we wel zitten. Nee, geen warm water en de volgende ochtend ook niet. Toch hebben we wel lekker - voor het eerst - in ons eigen huis geslapen. (20/11)

Anderdaags kwam er een andere loodgieter, om een loodslab langs het dak aan te leggen. Die lieten we dus ook even naar het water kijken: schakelaar kapot, dacht hij, dus werk voor Miriam. Die kwam al in de middag en fixte de zaak in 5 minuten. Eindelijk warm water. Nou ja, dan blijft er alleen nog maar het schuiven met meubels, uitpakken van dozen, opzetten van kasten en meer van dat gezellige werk. Daar zijn we geen van beiden bang voor en weten ook op tijd te stoppen. (21/11)
In de ochtend kwam de baas langs; om onze tevreden gezichten te zien, vermoedden we en gaven hem dus het lijstje met uitstaande punten. Deuren afzagen, trapje naar de badkamer, keukenraam, dakraam op zolder, kachelpijp op de schoorsteen aansluiten, 2 kuub zand verwijderen, de laadschop weghalen en de scharnieren van het hek (die er door de laadschop waren uitgereden) repareren. Keukenraam werd donderdag al, zei hij, hoewel we dat zelf eigenlijk wat laat vonden. Op de dag zelf hadden we nog genoeg te doen en bovendien moesten we wachten op de bezorger van de magnetron die afgeleverd zou worden. Dat liep dus mis, want er kwam niemand en de opgebelde winkel zei losjes dat er helemaal geen magnetron van dat type was. Wordt uitgezocht. (22/11)

Het weekend brachten we door met uitpakken en werden 's avonds verrast door een hoosbui, waarvan n straaltje precies in de woonkamer boven de boekenkast uitkwam, lek in het dak dus en een teiltje op de kast. Bovendien werkte ook de tijdklok van de retourleiding warm water niet, maar dat was minder erg. s Maandags zouden Joke en Joop op bezoek komen en dus kwam het goed uit, dat die dag ook de timmerman nog wat werk zou komen doen: dakraam, deuren en zomeer. Om vijf uur waren J&J er wl, maar de timmerman niet. Dat kwam omdat het gisteren geregend had, want dan konden er geen dakramen gemaakt worden..... Ze zouden laten weten wanneer ze wl kwamen. Reuze gezellig om J&J te zien. 

Dinsdag ook geen timmerman en dat kwam goed uit, want die zou ons toch alleen maar voor de voeten lopen, want we hadden zelf genoeg klusjes te doen en aan het eind van de dag leek het huis al bijna helemaal ingericht. Nog wat schilderijen en prenten aan de muur, dat zou nog wel leuk zijn. Voor alle zekerheid had ik inmiddels maar wel zelf wat scheurtjes op het dak dichtgesmeerd. En om een gebaar naar Le Marcory (de aannemer) te maken, hadden we ook maar zelf de scharnieren van het hek gefikst. 

Woensdag werd het 'druk'. Eerst kwam de loodgieter, om het dakraam te maken. Ook zou hij nog een toilet plaatsen en de kachel aansluiten. Natuurlijk werd hij ook direct in de kladden gegrepen om naar de lekkage op het dak te kijken. Inderdaad zei hij, scheurtjes, maar die vielen onder de metselaars. Hij zou het doorgeven. Even later kwam de timmerman: voor de deuren en het trapje naar de badkamer. Nee, het keukenraam, daar wist hij niks van. Dat kon ook niet, want dat zou donderdag worden. De loodgieter vond dat ik de afwerking van het dakraam (aftimmeren) best zelf kon doen, maar ik vond het meer werk voor de timmerman, dus dat die er ook was kwam goed uit. Aan het eind van de dag, bleef de kachelpijp nog over en het aftimmeren van het dakraam plus het badkamertrapje. Geen van tween wilde de 2 kuub zand hebben die nog voor de deur ligt. De timmerman had de maten genomen voor de rest van het werk en zou volgende week wel terugkomen. We zouden nog gebeld worden. De loodgieter zou direct de volgende dag komen, of misschien ook wel niet, zei hij. 

Donderdag. Geen timmerman, geen keukenraam. Geen loodgieter. Het keukenraam bleek na opbellen een misverstand. Dat zou vandaag niet geplaatst worden, maar vandaag door de timmerfabriek afgeleverd worden en later geplaatst. Wanneer? Onbekend. In de middag (J&J waren, na veel werk verzet te hebben weer vertrokken) zijn we dus gaan bridgen en dat ging wl goed.

Overigens, het lijkt misschien allemaal kommer en kwel, maar dat valt reuze mee. Het zijn de laatste kleine dingetjes en we hadden er mooi weer bij.  (28/11)

 

 

 

print