Logeerhuis bouwen

Logeerkalender       De zwembadstory


Voor familie en vrienden hebben we een gastenverblijf (capaciteit 4 personen) gebouwd: woonkamer, keuken, douche/toilet en een 2-persoons slaapkamer; nog twee personen kunnen op een slaapbank in de woonkamer maffen. 

Het gastenverblijf ligt bij het zwembad, dat is achter het huis hoger op ons terrein.  

Wat we aantroffen was een afdak met achter- en zijmuren, steunpilaren, grind op de grond en verder twee aparte hokjes: één voor pomp & filter van het zwembad (het local technique) en één leeg, met zand, grind en spinnen. 

Het uitzicht over het dal was al wél klaar (en naar onze bescheiden mening is dat héél mooi), dus daar hoefden we niks meer aan te doen.

Van het grind- en spinnenhok hebben we een badkamertje gemaakt met douche, wastafel en toilet, inclusief warm water. Leidingen voorbereiden, beton storten, plafondje erin, sanitair plaatsen en aftegelen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar leuk werk (twee maanden).

De dakconstructie is aangepast, want er stond een pilaar in de weg en eind maart hebben we een betonvloer gestort. Eerst fundering en bekisting maken, natuurlijk

We staan er elke keer weer van te kijken wat voor gewicht er nodig is om iets te construeren. Voor goed 24 vierkante meter vloer hadden we 35 zakken cement (1225 kg) nodig, plus 3000 kg zand en 3000 kg grind. Dat komt dus op 300 kg per vierkante meter. Vandaag (23/4) werden 2 pallets met parpaings agglomérés (bouwstenen) voor de vóórgevel gebracht, ook al weer meer dan 1000 kg. Die werden door de leverancier bij onze voordeur neergezet, want de vrachtauto kon niet bij het logeerhuis komen. We moesten dus zelf 10x met de auto naar boven rijden en stenen in/uitladen. Daar krijg je wél dorst van.............

En natuurlijk meer cement, zand en grind. Zand om te metselen, beton om de raamstijlen af te gieten. Nog eens 10 zakken cement en 1500 kg zand en grind.

Op de Dag van de Arbeid(!) begonnen we met de bouw van de voorgevel. We werkten niet met een vast bestek, en dus moest er vaak ter plaatse een bouwkundige spitsvondigheid worden bedacht. Dat was nu zo met de openingen voor de ramen: een vensterbankje tegen het inwateren. Een oplossing is altijd snel bedacht, maar dan de materialen nog... 
Na het optrekken van de buitenmuur hebben we, omdat de betonmolen hier nog even geparkeerd, stond we éérst maar de muren afgesmeerd. Benodigdheden? Juist ja, 140 kilo cement en 200 kilo zand. Dankzij de Paul's betonmolen hoeft dat nu niet met de hand gemengd te worden. 
De inmiddels bestelde ramen zijn op tijd gearriveerd, en (is het geen wonder?) ze pasten -net- in de gemaakte openingen.

De toegangsdeur werd een schuifpui, die -met een levertijd van 3 weken- half juni door de plaatselijke  timmermannen (gebrs Bonaric) geheel volgens afspraak op tijd en tot tevredenheid is geplaatst. Na het afsmeren van buiten- en binnenmuur, gingen de ramen erin, en konden we beginnen met het leggen van de vloertegels, voegen en wat dies meer zij.

Als afscheiding tussen slaapkamer en woonkamer timmerden we een tussenwandje, met een heuse deur. 
Een hele klus was nog het bekleden van de tussenwand, plafond en de achtermuur. Daarvoor waren 20 gipsplaten (120x250 cm, 30kg per stuk) nodig, die eigenlijk te zwaar waren om alleen te verwerken. Gelukkig kwamen Joke en Joop uit Nederland over om een handje te helpen.

Tenslotte nog schilderen, stuccen, elektra, dakisolatie en het keukenblokje plaatsen, maar toen was het dan ook af. Meubels erin en verder inrichten: klaar.

afstuccen binnenmuur

electriciteitsbuizen en dakplaatprofielen aan het plafond


ramen erin....

Binnenwandje timmeren

Joop helpt met de plafonds

Een kijkje in de keuken.

Nu nog een paar dingetjes aan de buitenkant doen, een beetje aankleden en klaar is Ko. Volgende zaak.............? Inmiddels is de buitenkant geschilderd, dakgoten opgehangen, een stoepje voor de deur en meer van dat moois. Er hebben al tientallen familieleden en vrienden gebivakkeerd. 

En zo ziet het er uit

Onze bouwactiviteiten werkten inspirerend: in het local technique heeft een zwarte roodstaart een nest gebouwd en er 4 eieren in gedeponeerd. Tijdens de werkzaamheden is er braaf doorgebroed, met 4 jonge roodstaarten als resultaat.