Zwembad    logeer kalender
Boven in de tuin bij het gasthuis ligt ons zwembad. Niet heel erg groot (4x8 meter) maar groot genoeg om nat te worden en in de warme zon op te drogen. Er is een afdakje bij om in de schaduw te liggen, want in de zomer wordt het écht warm. 
Rechts op de foto (links) en hieronder zie je het dak van het logeerhuis, met ook nog wat andere foto's. Er is een 'local technique' voor de pomp, filter enz. plus een recent door ons eigenhandig afgebouwde toilet/douche ruimte. Het getoonde 'afdak' (het was niet veel meer dan een fietsenstalling) is inmiddels omgebouwd tot logeerhuis. 
Dan het verhaal. We moesten ons gaan bekwamen in de kunst van het zwembadonderhoud: de pH meten, en allerlei spul in het water gooien: chloor, algenkillers, choc, floculante, antikalk enzovoort. Alles in de strijd tegen bacteriën en vervuiling. Dan is er nog de kwestie van stofzuigen,  filteronderhoud, terugspoelen, bijvullen, enfin, een heel gedoe. De vorige eigenaar had het onderhoud uitbesteed aan een plaatselijke zwembadonderhoudsfirma, omdat er steeds huurders in het huis zaten. De dag na de overdracht kwam de jongen die het onderhoud deed eens informeren of wij het ook wilden uitbesteden. Wat houdt het eigenlijk in en wat kost het, wilden we weten. Er is geen bal aan en wat kost weet ik niet, aldus de zwembadman. Je kunt het makkelijk zelf doen, zei hij oprecht maar niet erg commercieel. We zouden er over nadenken en na een babbeltje over het weer, de winter en zwembaden ging hij heen.

Op een mooie donderdag in oktober wilden we alvast wat oefenen met iets eenvoudigs: het aanbrengen van de bâche (het winterzeil), want in de winter moet het zwembad worden afgedekt tegen bladeren, dennenaalden, ongedierte, vervuilen, bevriezen en ander onheil. In het local technique -LT- vonden we het winterzeil, slangen, bezems, emmers met choc, pH meters, erg indrukwekkend allemaal. We hesen de deken dus omhoog, en liepen vast toen de haringen om het zeil af te spannen zoek bleken. Niet te vinden in het local technique (LT). Erna kon ze ook niet vinden en dat zegt heel wat want zij kan verbazend goed zoeken. 

Bellen dus naar vorige eigenaar: Waar zijn de haringen? In het LT. Nee, daar liggen ze niet. Dat moet. Nee, echt niet. Ik vraag het na bij Onderhoud en bel terug. Dat deed-ie niet en dus belden we zelf maar. 'De zwembadman was er niet, maar Onderhoud dacht dat ze wel in het LT zouden liggen'.  Daar l-i-g-g-e-n ze niet...... 'Ik ga erachter aan en bel je....'
Terugbellen bleek nog steeds te moeilijk, want hij wist ons telefoonnummer niet. Zelf weer bellen dus. Ik heb het nagevraagd en de zwembadman zei dat ze in het LT liggen, waar anders? Nee, daar l-i-g-g-e-n ze niet. Ik ga het de zwembad man zelf vragen.  Maandag gaat de telefoon: De zwembadman zegt dat ze in een van de lege emmertjes liggen. O, ik had er 3 van de 4 bekeken, dus dat zou kunnen. Als ze daar nu niet inzitten bel dan zelf Onderhoud of de Zwembadman even. Is goed....

Snel kijken in het vierde emmertje, en ook de andere 3 voor alle zekerheid. Nee, geen haringen: niet in de emmers, niet op de grond, niet op de plank, niet in het zeil, niet in het zwembad, niet in de garage, niet in de kerstboom, nergens, nergens, nergens. Zelf dus maar met Onderhoud bellen. O ja, wat raar. Maar we kunnen U niet helpen want de zwembadman is er niet. Wat nu? Wat is uw telefoonnummer (!) dan bellen we morgen terug.

Ja, ja, het leven van een zwembadbezitter gaat niet over rozen. We moet nog zien of de haringen ooit boven water komen (toepasselijke woordspeling?) en hebben al een fonds geopend voor de aanschaf van 36 nieuwe mooie glimmende roestvrij stalen haringen. <.....> In deze pauze gaat de telefoon: Onderhoud, met nú al het pas voor morgen verwachte telefoontje: Je vous passe le zwembadman. Na een muziekje dan eindelijk de zwembadman: le piquets sont en Local Technique. Nee, daar l-i-g-g-e-n ze niet. Nou ja, hij had al twee keer gekeken (zaterdag en maandag) en was er zeker van dat ze in het LT lagen. Nee, hij had ze niet met eigen ogen gezien want de sleutels waren allemaal ingeleverd maar waar moesten ze anders zijn? Morgenochtend, woensdag, om 10 uur komt hij langs om het mysterie van de verdwenen haringen hoogstpersoonlijk op te lossen. 

Demaing mating, ja morgen brengen.................. (In deze streek wordt demain als demaing uitgesproken, net als alle andere woorden die op -in eindigen; wij kunnen het ook al....). Haringen die boven water komen, ik kan het niet geloven.

Nou, de zwembadman kwam inderdaad en op tijd langs, om de haringen in het local technique aan te wijzen. Ach, sprak hij teleurgesteld, ze liggen er niet.... Quoi à faire, wat te doen? Is niet moeilijk zei hij, ik kom morgen gewoon nieuwe brengen, en als U er niet bent, leg ik ze wel onder de trap. Dat was éérgisteren, en wij kijken dus al een paar dagen trouwhartig onder de trap. Met het haringseizoen wil het hier nog niet erg vlotten.... 

Vrijdag, niks gehoord of gezien. Dus bellen naar de baas. O, wat een gek verhaal, ik vraag het even na bij de zwembadman en bel U zo meteen terug. Maandag, nog niks gehoord, en dinsdag ook niet. Zelf dus maar bellen om te vragen of ze er al waren. Nee, dat hadden we verkeerd begrepen: ze waren besteld en de aflevering zou een weekje gaan duren. Over 10 dagen dus nog maar eens bellen.

Na 10 dagen gebeurde er een wonder: er hing er een emmertje aan de voordeur: mét 30 haringen erin. Ze waren niet verpakt, en dus ook niet nieuw, en het ziet er naar uit dat dat het onze eigen haringen waren, die toch nog boven water gekomen waren. Straks eens even bellen hoe dat zit. In elk geval ligt nu de bâche over het zwembad, en hoeven we alleen nog maar wat (onbekende) chemicaliën in het zwembad te gooien, en de pompklok op de (onbekende) winterstand te programmeren. Wel heb ik de chemische tests gedaan: chloor iets te laag, maar de pH was goed, en dat is mooi, want ik heb nog geen flets idee hoe je dat moet corrigeren. We blijven op zoek naar de hogere wijsheid op dit gebied. Er is hulp op komst want de buurman gaat ons inwijden in de geheimen van de zwembadkunde. 

En ................ twee dagen later gebeurde er nóg een wonder: nog eens 12 haringen erbij, in een plastic zakje.  Toen we mevrouw Onderhoud belden om te bedanken voor het brengen van de haringen zei ze, dat ze in bestelling waren, en dat er volgende week 40 haringen zouden worden gebracht. Ze wist niks van het alsnog vinden en brengen van haringen. Zouden er dan nóg 40 komen? Dan begint het op de wonderbare haringvermenigvuldiging te lijken...... Dat is nou ook weer niet nodig, en dus hebben we maar gezegd dat die extra 40 natuurlijk niet nodig waren. 

Ze zijn ook niet gekomen, tenminste: nóg niet, maar demaing is er weer een nieuwe dag....................