2021
Naar de onderkant van de pagina.
19 januari. Twee appartementen bekeken. Met het eerste gisteren waren m.i. twee dingen mis: te klein en te duur. Daarvan was de sluitingstijd voor bieden - minimaal 8% boven de vraagprijs hoorde ik, en het was al zo duur! - vandaag, dus dat is inmiddels weg. 
Met het tweede was er veel mis. Met stip op 1: het was een galerijflat en daar wil Ko beslist niet aan. Maar verder moest het van top tot teen opgeknapt worden en dat schept mogelijkheden ... Groot, betaalbaar, leuk uitzicht, 200 meter van de supermarkt en goed op de zon. 

Ik wou dat Ko niet zo'n moeite had met het entree, mij een budget gaf van pak weg 60.000 euro en vervolgens voor 3 maanden naar warmer oorden vertrok met de mededeling: Je bekijkt het maar ... Mijn vingers jeuken als ik zo iets zie. Maar ja, er zijn amper aannemers te vinden en entree/galerij wordt er niet door opgelost.   

17 januari. Ik heb zin om te mopperen. Op de techniek van vandaag. Gisteren moest ik belasting betalen en dat gaat via de computer, maar je hebt er ook je telefoon bij nodig. Het heeft me weet ik hoe lang gekost om het te leren, maar nu kan ik het, hoera! Nou, mooi dat ik er gisteren niet in slaagde om 'in te loggen'. Een keer of 3 's middags geprobeerd, 's avonds nog twee keer, vanmorgen opnieuw twee keer: niet gelukt is de boodschap. Wat heb je dáár nou aan!
Ko kan altijd uitvissen wat er mis is, maar Ko is niet altijd in de buurt en weet ik hoeveel oude mensen hebben helemaal geen Ko in de buurt!!! Wat was er mis? De telefoon had geen verbinding met wifi en dat kan je dan zien aan een piepklein figuurtje met 3 boogjes, op je telefoon. Razend word ik daarvan.
Mensen, die ik niet ken, stuurden me dagen geleden een zgn apje. Over een appartement dat te koop komt. Ik loop niet met een telefoon op zak en lees geen apjes. Niet waar: soms. Als iemand die ik wel ken, Tonkie, Claire of Noor bv  mij foto's stuurt van het een of ander, want dan laat mijn telefoon een geluidje horen. Maar een apje van een onbekende over een flat dat te koop komt komt - in beide betekenissen - niet binnen. En als ik dan een antwoord wil versturen kan ik het om duistere redenen weer niet verzenden.

Ik ben blij met veel technologie: met de telefoon, de digitale camera, muziek op de radio, leuk programma op de TV. Ik beleef ook veel plezier aan de computer, dus ik mag ook eigenlijk helemaal niet mopperen. Bovendien was er vandaag een heuse blauwe lucht en was het om 5 uur nog licht. En de helleborussen bloeien. 

13 januari. Vandaag eens even niet naar het bos, maar dingen doen in huis. Ik ben aan de blogs en Ko is met antennes en zo in de weer.

Ziggo is n.l. een tijdje geleden gestopt met 'via de kabel'. Het fijne begrijp ik daar natuurlijk niet van, maar het had veel storing op radio 4 als gevolg. Ik luister graag naar radio 4 bij een legpuzzel of als Ko er niet is. De meeste mensen kunnen hun oren niet uitzetten en waarom zou je iemand dwingen te luisteren naar muziek waar hij/zij geen plezier aan beleeft?

Nu heeft Ko een apparaatje aangeschaft waarmee het gebrom en geknetter van de radio zou verdwijnen, maar het valt niet mee om e.e.a. gedaan te krijgen Hij denkt, dat de metalen latjes in het plafond wel eens de bron van de narigheid kunnen zijn. 

Tevreden met de resultaten van gedane arbeid zijgt hij nu net neer bij zijn computer en ik heb heel wat blog bijgewerkt! Mooi zo en morgen naar het bos.

Met Wijbe sprak ik over zingen, liederen en de mogelijkheid om samen 'Mondnacht' HT van Schumann te 'doen'. Hij zingen, dat kan hij heel goed, en ik aan de piano en nu Ko een partituur heeft aangeleverd op een halve toon lager (2 mollen i.p.v. 5 kruizen), hoort de begeleiding ervan min of meer tot mijn kunnen. Het is een lied dat mij tot tranen kan ontroeren en wordt hier gezongen door Jessye Norman, maar Quasthoff is ook geweldig. Je kunt luisteren via dat blauwe dingetje.

Met Sam correspondeerde ik over chansons en het belang van de tekst. Die lap ik meestal aan mijn laars, tenzij het b.v. Papiamentu is, want wordt het taalrobotje in mijn hersenpan wakker!
 Aan het werk dan maar: rechts is de tekst. En die doet mij hoegenaamd niets! Wie is 'sie'  en wie 'ihm' in de tweede regel? Sternklar vind ik wel een mooi woord.

Es war als hät der Himmel die Erde still geküsst
Das sie im Blütenschimmer von ihm nur träumen müst 

Die Luft ging durch die Felden, die Ähren wogten sanft
Es rauschten leis die Wälder, so sternklar war die Nacht

Und meine Seele spannte weit ihre Flügel aus
Flog durch die stille Lande als flöge sie nach Haus.

 

Ik was op school al redelijk goed met gedichten, als je het zo kan zeggen. Een onderdeel van het vak Nederlands was tekstverklaring en dat lag me wel, in tegenstelling tot  een opstel schrijven over b.v. een maatschappelijk onderwerp. Daar bakte ik niks van. Noem maar wat: 'Voor- en nadelen van een groot gezin'. Dan kon ik best een aantal voor- en nadelen verzinnen, maar daar een paar bladzijden over uitwijden, nee!
Ik ontdekte op een gegeven ogenblik dat als ik de poëtische titel, 'De wijde polder' of zo,  koos uit het lijstje van opstelonderwerpen, dat ik daar wel een lyrisch verhaaltje over kon schrijven en heb nooit meer naar de andere onderwerpen gekeken, haha! 

Ko kan juist ontzettend goed over een of ander probleem schrijven. Of precies 5 minuten spreken, wow! 

12 januari. Een rustige verjaardag met een gezellig, lang gesprek met oude vriend/collega Wijbe, een videopraatje met Claire en gezin, telefoontjes van deze en gene en een heel klein groepje aan de Chinees. Voor iedereen aan tafel gold dat er zware verliezen waren geweest in de afgelopen 2 jaar en dat maakte de gesprekken waardevol. De vierkante tafel is daar ook heel geschikt voor!! Een fijne avond. 
Van Ko kreeg ik het meest onverwachte cadeau dat ik zelfs niet in 10 keer had kunnen raden: 6 flessen wijn. Maar ja, wel heel speciale - zie etiket - die hij uit Duitsland had laten komen. 

Echte wijnliefhebbers vinden hem niet te drinken gelukkig en wat mij betreft één van de 3 wijnen die ik lekker vind en die zijn hier in Nederland nergens te koop. Italiaanse Rosata rapitallo is een andere en de 3e is Spaans, wit en weet ik niet meer. 

De winter sukkelt zo'n beetje door, men beweert dat ie koud gaat worden, maar vandaag is het 8° met mist en dus geen wind. OK. Maar ... er zijn al overal tekenen van het voorjaar dat eraan komt te bespeuren: de uitbundige toverhazelaar in de voortuin, een paar bloemetjes aan Cyclamen coum, een voorjaarsbloeiende soort die zich hier ruim uitzaait, heel leuk!, helleborus natuurlijk en vandaag een bloem, die niet opengaat zonder zon, aan een colchicum, een specialistisch soortje dat op een roze krokus lijkt met een ander interieur. Het voorjaar gaat altijd heel langzaam en kan wel 3 maanden voortkruipen. De meeste planten die nu bloeien houden er gewoon even mee op als het onder nul komt, maar richten zich bij dooi weer op. Als de vorst tenminste niet pas heel laat in maart of zo arriveert, want dat is dodelijk.

5 januari. IJverig geweest vandaag: 6 blauwe flesjes en andere zaken naar de kringloop:  we zijn aan het opruimen. Papier naar het afvalstation. Auto volgetankt, boodschappen gedaan. Ko heeft bridgeboeken uitgezocht en klaargelegd voor vervoer naar Drenthe, waar ze mogelijk gebruikt gaan worden. Ik heb het kratje schoongemaakt waarin ze vervoerd gaan worden, voorlopig naar Garderen. En samen kunnen we nu weer voor de buis gaan hangen na een welbestede ochtend/middag. Wel wordt er gebreid of zo (en vaak ook geslapen) als de TV aan staat ...
4 januari. Ik, en Ko trouwens ook, vind de winter maar niks, maar als het gedoe van kerst en jaarwisseling voorbij is verschijnen in de tuin de eerste tekenen van de lente die eraan komt!  

De eerste bloemetjes van een soort cyclamen, die zich overal heeft uitgezaaid. En de eerste bloem aan de roze helleborus is er ook. 

3 januari. Mijn nichtje Barbara zou waarschuwen als ze een nestje poesjes zou hebben en ziehier: kleine poesjes, al heel lang niet meer gezien. Schattig hè? Brits korthaar, zowel de moeder als de vader cream.  De poesjes in dit nest zijn grijs en de katertjes cream.
Iedereen: een goed, en vooral gezond 2022 met veel lachen toegewenst!

Wie nog wat meer van 2021wil zien kan hier terecht:  Jaaroverzicht 2021  
of klik op 2021 in het menu

Naar bovenkant