Nog maar eens proberen: perziktaart index |
Heel lang geleden heb ik in Milaan verrukkelijke perziktaart gegeten. Een beetje grof gebak met amandelen en veel vruchten. Dat moet toch te maken zijn? Maar recepten voor perziktaart zijn schaars en als je niet uitkijkt zit er nog kwark in ook! Yoghurt, kwark en karnemelk, ik griezel ervan, maar verder lust ik bijna alles!
De amandelen moesten ontveld en fijngehakt worden. Hoe
dan? Zo’n velletje gaat er niet heel makkelijk af. En ik heb geen
hakmachientje of een klein bijltje in huis. Laten ik maar wat proberen:
amandelen een paar tellen in heet water! Dat blijkt heel goed te werken. Maar
het fijnmaken is een groter probleem. Uiteindelijk is het gelukt met twee
aardappelmesjes. Er moet een handiger methode zijn. Laat ik de oven vast voorverwarmen. Hij moet op 200 graden en voor het eerst sinds ik hem heb kom ik er per ongeluk achter dat dat ook echt kan! Ik had nog nooit meer dan 175 gezien! Ik weet nog niet hoe ik erachter moet komen wanneer de juiste temperatuur bereikt is. Ik háát handleidingen lezen, zeker als ze in het Frans zijn! Nu moet ik met de vingertoppen van één hand vanuit het
kuiltje alles door elkaar kneden waarbij de omringende bloem langzaam moet
worden ingevoegd. Het begin is kledderig en mijn andere hand jeukt, maar ik
mag hem van het boek niet gebruiken. Na verloop van tijd begint het op deeg te
lijken. De eerste perzik die ik ter hand neem is zwaar beschimmeld. Gelukkig heb ik er vrij veel en de rest is min of meer OK. De pitten laten niet zo makkelijk los en ik besluit tot het maken van kleine stukjes in plaats van mooie, verantwoorde schijfjes. De oven is inmiddels alweer uit. Zou hij nu al 200 graden zijn? De rusttijd is voorbij. Perziken op het gekoelde deeg, toch maar wat citroenrasp? Doe maar. En in de oven ermee. Na 25 minuten ziet het er acceptabel uit. Volgens het recept moet ik nu de deksel, gemaakt van deeg, met eiwit kwasten en er poedersuiker over strooien en dan nog 10 minuten in de oven. Maar ik heb geen deksel, te weinig deeg. Dan maar wat suiker over de vruchten, nog even bakken en kijken wat het wordt. Daar gaat het seintje alweer dat de baktijd voorbij is!!! Hij ziet er niet slecht uit. Van mijn buurvrouw heb ik geleerd dat die rare, Franse room eerst een hele dag in de koelkast moet staan, anders lukt het niet om mooie slagroom te maken. Ook dat lukt nu wel. Op de manier van het Engelse recept moet hij warm worden genuttigd met bovenvermelde slagroom. Verdraaid, hij is lekker! Had iets zoeter en iets meer perzik mogen zijn, iets meer Milaan! Koud zal hij misschien meer smaak hebben.
|
index |