Inbraak in Babeau.....    index
 Zoals Interpolis zo mooi in haar TV-spotje zegt:
dít is de garagedeur die openstond  en dít is het slot dat door de inbrekers werd opengeknipt
Wij werden gebeld door madame Butelli, ons onbekend, met de mededeling dat er bij hun buren, les Hollandais, een cambriolage gepleegd was. Na wat heen en weer praten bleek, dat niet onze eigen Nederlandse buren in Pierrerue (die waren net naar Nederland) te zijn, maar onze vrienden in Babeau-Bouldoux. Zij verblijven normaliter echter in Nederland en de propriété lag er dus onbeheerd bij, vandaar. Ze vertelde ook nog, dat ze de burgemeester gewaarschuwd had. Dan komt alles goed, dachten wij meteen, want die bel je ook als je een schildpad hebt gevonden of verloren. 
Gewapend met sleutels, telefoon, fototoestel, gereedschap, en wat extra hang- en sluitwerk togen wij dus naar Babeau, waar we de boven geschetste situatie aantroffen: garagedeur open, kapot geknipt hangslot op de grond. De voordeur bleek intact, net als de luiken en de rest.  Op naar de Butelli's om te vernemen wat er allemaal gebeurd was. 
Welnu, om één uur in de nacht had monsieur Butelli naast hun huis geweerschoten gehoord. Geschrokken was hij gaan kijken en zag hun andere buurman op de oprijlaan staan met het geweer in de aanslag. Die vertelde dat hij even tevoren lawaai van auto's had gehoord en vervolgens inbrekers bij het huis van 'les Hollandais' bezig zich toegang tot de garage te verschaffen. Daarop had hij zijn jachtgeweer gepakt en geschoten: in de lucht, zo zei hij. De cambrioleurs waren er vandoor gegaan: ze hadden gereedschap, kennelijk uit de garage, meegenomen, in de berm gegooid en zelfs hun auto laten staan. Daarop hadden ze de Burgemeester gebeld die, zoals een goede burgervader betaamt, de Gendarmerie had gealarmeerd. Sindsdien was alles rustig gebleven en kon iedereen gaan slapen. 
We belden zelf ook de Gendarmerie, maar de receptioniste vertelde dat er momenteel niemand was, dat ze uit Saint Chinian moesten komen en dat het al bijna etenstijd was. We vreesden dat het dus wel even zou duren voordat de sterke arm ter plaatse zou zijn. We troffen alvast wat maatregelen om de geforceerde garagedeur weer af te sluiten; afsluiten met het  meegebrachte hangslot bleek voldoende als provisorische maatregel.  

Maar zie, dít is de auto van de Gendarmes die plotseling opdoken. 

Die wilden graag hun eigen werkwijze volgen: eerst weten wie iedereen was, daarna de door de inbrekers achtergelaten auto onderzoeken en dan pas het huis. En of wij even wilden wachten. Dat gaf ons de gelegenheid vast even op te schrijven wie wie was plus adressen, telefoonnummers en meer van die dingen die Gendarmes graag willen weten. Dat was snel genoeg gebeurd. Daarna gingen we de crime-scene buiten bezichtigen.

In de berm lagen een gereedschapskoffer, slijpmachine, een verzameling slijpschijven, hamer, combinatietang en een honkbalknuppel. Ook troffen we de kniptang aan waarmee het arme hangslotje op zo'n onaangename manier aan zijn eind gekomen was. 
De vluchtauto (we hebben om privacy redenen de foto zodanig verkleind dat het nummerbord 782AFD34 niet meer te lezen is) stond er nog steeds. Kofferbak open; van een van de deuren was het slot ook geforceerd en we konden niet nalaten te vermoeden dat de auto zelf ook wel eens gestolen zou kunnen zijn. Uiteraard hielden we die mening voor ons omdat we de Gendarmes niet voor de voeten wilden lopen met onze amateur-opvattingen.  

Toch wel sneu eigenlijk als je gaat inbreken en je moet je auto en je mooie inbrekerstang achterlaten. Te zien aan hun voorkeur voor gereedschap waren het eerder bricoleurs dan cambrioleurs, schertsten wij tegen de Gendarmes maar humor was niet aan hen besteed. 

De Gendarmes waren klaar met de auto en begonnen aan hun inspectietocht rond het huis. Wij hadden inmiddels onze hangsloten weer verwijderd en de garagedeur in de inbraak-staat teruggebracht, zodat ook zij daar mooie foto's van konden maken. De verdere inspectie leverde geen verdere verdachte dingen meer op en nadat we alle administratieve gegevens hadden ingeleverd begon de Gendarmerie de in de berm gevonden gereedschappen in te pakken. Jawel, die namen ze mee want het was geenszins zeker dat alles aan monsieur Booij toebehoorde. Als hij zich tzt (ze zouden met Kerstmis hier zijn) op de Gendarmerie zou vervoegen zou hij zijn eigendommen mogen identificeren en terugkrijgen. Logisch, n'est-pas? 
De opwinding was voorbij, de buren naar huis, de Gendarmes gingen eten en wij gingen naar de verzekeringsagent om daar de zaak verder af te handelen. 
   
Aha, zei monsieur Rambaut opgewekt. Tóch nog een cambriolage te Babeau? En de buurman heeft  geschoten, in de lucht? Wij keken hem vragend aan waarop hij, olijk kijkend, aan zijn verhaal begon. 
Zo'n 10-12 jaar geleden was er een golf van misdaad en inbraak in Babeau geweest. De dorpelingen waren het zat en hadden de afspraak gemaakt om een burgerwacht te stellen. Toen kort daarna weer eens inbrekers werden gesignaleerd werd er stilletjes alarm geslagen. Een deel van de ad hoc burgerwacht blokkeerde vervolgens de twee toegangswegen tot Babeau en anderen slopen door de vignes naar plek van de inbraak, uiteraard mét hun jachtgeweren. Die operatie was voor de cambrioleurs op een complete verrassing en nederlaag uitgelopen. Er werd toen ook geschoten, in de lucht natuurlijk. Merkwaardig genoeg werd een van de inbrekers aangetroffen met een achterwerk vol hagel en het bleek niet meer vast te stellen hoe dat zo gekomen was. Ach, had een gendarme indertijd gezegd, je leest in de krant zo vaak dat er een ongeluk bij de jacht gebeurd is; het kan best oud zeer zijn. 
Sindsdien is het qua inbraak erg rustig gebleven in Babeau, vertelde Rambaut. Maar ja, zei hij, de jongere generatie inbrekers kent de reputatie van de bewoners van Babeau natuurlijk niet. Nu wel weer, stelde hij tevreden vast. 
Enfin, hij zou de zaak verder afwikkelen, contact opnemen met de Gendarmerie, en dan kon verder alles geregeld worden als monsieur weer in de buurt was. 
  
Zo juist ging de telefoon. Dat was de burgemeester van Babeau. Waakzaam over het heil van de dorpelingen wilde zij (want het was een burgermoeder) weten of alles verder in goede orde afgewikkeld was en er nog iets door de Mairie moest worden ondernomen. 
  
Wij gaan straks met een rustig gevoel op reis, naar Nederland. De misdaad heeft hier weinig kans..... Zal wel verboden zijn. 

index  

print