De medische toestand

 Naar de onderkant van de pagina.In november begonnen mijn blaasstenen weer eens op te spelen. Bij de huisarts meldde ik ook dat ik het gevoel had alsof ik véél te véél gegeten had en ook dat ik een pijnlijk plekje in de buik had.. Er bleek één blaassteentje te zitten, maar toen ik vertelde dat het al weer een poosje geleden was dat ik aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker had meegedaan, besloten we de ontlasting te laten onderzoeken. Daarin werd 'occult bloed' gevonden, wat niet per se verontrustend hoeft te zijn, maar wel een marker is voor eventuele darmkanker. Dus volgde bezoek aan de Maag-Darm-Lever (MDL) dokter die meteen een CTcolografie bestelde.
Zo'n CTcolografie is op zichzelf geen vervelend onderzoek, maar je moet met lege/schone darmen komen en dat is wat gedoe. Op 27 december werd inderdaad iets verdachts gevonden, noodzaak voor een verder onderzoek.
8 februari Het vervolgonderzoek bestond uit een Coloscopie, waarvoor ik 3 dagen te voeren slechts beperkt mocht eten en alweer met schone darmen moest verschijnen. Direct na dit onderzoek kregen we de boodschap dat het er niet goed uitzag: een tumor aan de dikke darm. Dat werd nogmaals bevestigd door onderzoek van de biopten die tijdens het onderzoek genomen waren.
Daarna begon de medische mallemolen op volle snelheid te draaien. Ik kreeg een CareManager toegewezen voor de begeleiding tijdens de hele rit. De volgende dag werd uitgelegd hoe het traject er uit zou zien: vaststellen of ik voldoende vitaal was voor een operatie, bloedonderzoek, CT Scan naar longen en lever, Gesprek met MDL-arts en chirurg. Operatie werd in maart voorzien.
9 februari Voor het toelatings-examen slaagde ik meteen: ik was, ondanks leeftijd, voldoende vitaal voor het vervolgtraject. Dat was goed nieuws.
12 februari. Om de conditie (en die van Erna trouwens ook) wat meer op peil te brengen - ik ben niet zo van de sportschool e.d. - zijn we begonnen met gisteren een wandeling (Erna met rollator) en vandaag opnieuw, maar ... onze tempi liggen uit elkaar (Erna langzaam, Ko stapt graag flink door) dus deden we beiden een eigen rondje snelwandelen en toevallig kwamen we elkaar op de terugweg weer tegen;
Morgen dus een CT scan, eerst niks meer eten na 12:25 !! (geweldig hè, die precieze planning) Niks lekker zitten bridgen op maandagmiddag dus.
13 februari Straks die CT scan waarvoor ik een uur te voren een liter volle melk moet drinken. Je krijgt er een mooie zachte darmwand van en dat is gunstig bij het gebruik van contrastvloeistof. Op de fiets naar Alrijne voor de conditieverbetering.

15 februari.  Tegenwoordig kun je je medisch dossier on line inzien. Natuurlijk waren we nieuwsgierig naar de resultaten van de CT-scan. Voor zover wij het medisch jargon begrepen zag de zaak er niet ongunstig uit. Wel bevestiging van darmkanker, maar zo te lezen geen uitzaaiingen naar elders. Wacht nu op de vertaling naar begrijpelijk Nederlands door de MDL-arts. 
17 februari. Vanmorgen naar de MDL-arts voor de vertaling van het jargon. Die was kort en duidelijk: gegeven  de omstandigheden alleen maar goed nieuws. Alle signalen staan dus op groen voor de operatie. Opgelucht dus. 
A.s. maandag naar de chirurg voor het vervolgtraject. Intussen wat aan de conditie doen door wandelen en fietsen. Eerst de fietsband plakken, want die bleek dinsdag lek te zijn. 

Het pijnlijke plekje zat aan de andere kant van de buik (t.o.v. de tumor) en is er niet aan gerelateerd: ACNES (nooit van gehoord) d.w.z.  een onschuldige  beklemming van een zenuw in de buikwand. Af en toe een beetje oncomfortabel, maar geen reden tot zorg. 
20 februari. 'It never rains but it pours! Gisteren bleek Ko COVID te hebben opgelopen. Hij is nooit verkouden, heeft nooit griep en zelfs nooit hoofdpijn en nu krijgt hij N.B. corona. Hij hoest als een gek en daardoor kwam ik op het idee dat hij maar eens een zelftest moest doen. Raak! Vannacht is hij, onrustig van al dat hoesten, ook nog eens 2x keer gevallen en heeft nou ook een zielige lip. 
We hadden beiden afspraken op het ziekenhuis vandaag, de zijne is verschoven naar 2 maart. Het enige dat er verder bekend is is de datum van operatie: 17 maart.
Ik ga zo meteen wel alleen naar de chirurg voor mijn pols. Ko mag niet mee naar binnen. 
2 maart. Het uitgestelde bezoek aan de chirurg en case-manager. Dat bracht niet veel nieuws, maar wel een stortvloed aan papieren en nieuwe afspraken: Medicatie-overzicht ophalen en de apotheek machtigen om gegevens met ziekenhuis te delen, bloed prikken, belafspraak met Ziekenhuis Apotheek, opdraven bij de Anesthesioloog, nog eens naar de Case Manager.
Ik word op 17 maart voor operatie verwacht en moet de dag tevoren opbellen, hoe laat dan wel. Ook daags tevoren 'kruisbloed' inleveren. Omdat de 16e gestaakt wordt dus ook weer verifiëren hoe dat dan met de afspraken gaat. Niettemin,  e.e.a. wordt naar tevredenheid met de nodige voortvarendheid aangepakt. Zelfs de post-operatieve na-controle is al gepland. 
13 maart. Weer een halve dag in het ziekenhuis. In de vroege ochtend in Leiden voor een hartfilmpje, daarna wederom een gesprek met een van de casemanagers, voor de laatste instructies. Tijd van melden a.s. vrijdag is nog niet bekend.  
19 maart. Inmiddels is alles weer voorbij en goed gegaan en er was niks dat niet iedereen mag weten. Maar hier is een intieme, heel slechte, foto van zijn buik, met met rechtsboven een klein littekentje en rechts van zijn navel een wat groter exemplaar, plus ouderdomsvlekken en -wratten en roze verkleuring van de jodium! Er zijn nog 3 andere littekens.

Alle pleisters e.d. zijn er alweer vanaf; alleen nog de mogelijkheid voor infuus in zijn hand. Hij kan alweer lopen, maar slaapt veel. En dat deed ie altijd al, dus daar maken we ons geen zorgen over.

   
  
  
 

Naar bovenkant