Cadeautjes?  
terug naar logeerkalender

Mensen (wij incluis) voelen zich regelmatig verplicht om cadeautjes mee te nemen. Helaas is het niet de gewoonte om degene aan wie men een geschenk wil geven éérst te vragen óf hij/zij ergens blij mee gemaakt kan worden, en zo ja, waarmee.  
En dus krijgt iedereen waarschijnlijk met grote regelmaat cadeaus die niet direct oprechte blijdschap veroorzaken en vaak een plaatsje in het spijt-museum krijgen.  

Zo kreeg ik eens een zoveelste prijs voor mooie tuinen in Zoeterwoude. Het was rond Kerst en ik kreeg een kerststuk: een verzameling van totaal niet bij elkaar passende plantjes in een mand, de geijkte rode kaars erin en als blikvanger de zo door mij zo gehate rode kerstster. Het kostte een hoop tijd om de hele zaak te ontmantelen, de individuele plantjes is diverse potjes over te zetten – inclusief de kerstster, want ik kan het toch niet van mijn hart verkrijgen om een goede plant op de composthoop te flikkeren en het was te koud om hem aan de straat te zetten: ik moest er dus ook nog enige tijd tegenaan kijken! – en vervolgens allerlei plantjes die ik eigenlijk niet wilde hebben toch gedurende enige tijd te verzorgen. Lieve mensen, koop NOOIT een plant voor een plantengek, tenzij je er zelf een bent. Een bos bloemen is OK, die zijn eindig. Mocht de gelukkige ontvanger de combinatie van rode anjers en witte chrysanten toevallig niet geweldig vinden, binnen een week of zo is zij/hij eraf!

Wat is er toch op tegen om iemand even te vragen wat hij of zij graag wil hebben? Dat de verrassing weg is? Is het dan leuk om iemand op te zadelen met iets dat hij of zij niet graag hebben wil?

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur. Dat betekent voor ons dat we gezellig vele gasten gaan ontvangen, maar ook met bovenstaand gedoe geconfronteerd gaan worden: het kan niet missen. 

Daarom: EEN CADEAU MEENEMEN HOEFT NIET, we hebben (bijna) alles al. Laten we daar eens mee beginnen. Maar als je per se iets wilt meenemen kun je ons blij maken met b.v.:

Met mijn verjaardag heb ik van iemand (die wèl gevraagd had) een thriller gekregen van Saskia Noort: ‘Terug naar de kust’. Ik weet niet meer van wie, Claire? Tinka?  Ik vond het een lekker boek en Ko had het ook in twee dagen uit. Nogmaals bedankt!

Een anekdote:
Jaren geleden, toen we net ons huis in Zoeterwoude hadden betrokken en open huis hielden voor vrienden en bekenden, zei een vriend tegen me dat hij me graag iets voor de tuin wilde geven. Ik had uiteraard hele lijsten met planten die ik begeerde, maar besefte terdege dat ik iemand niet om de roos ‘Toby Tristan’ hoefde te vragen of om lelie ‘Angela North’. Dus had ik clematis alpina verzonnen, in een behoorlijk tuincentrum wel te vinden leek me. Hij kwam aanzetten met een Clematis Hatsjekidéé. Ik had de pest in en heb hem mopperend geplant. Die clematis had dat gehoord en wilde de eerste vier of vijf jaar uit pure rancune niet bloeien. En toen ineens ging hij aan de gang met de mooiste kleur blauw die je kan verzinnen. Ik hou niet zo heel erg van grootbloemige clematis, maar deze was werkelijk prachtig! Zo, een goede les voor me …


Kalender  

print