Garderen
Naar de onderkant van de pagina volledig scherm
   
Wij hebben 10 jaar in Frankrijk een huisje gehad, dat regelmatig aan allerlei mensen werd uitgeleend. De enige voorwaarde was: schoonmaken als je vertrekt. Maar als wij het  aan het begin van het seizoen een goede beurt gaven kwam er meestal een vuilniszak vol ongewenste spullen uit: achtergelaten handdoeken en kleren, glazen, blikjes met eten en soms dingen waarvan we niet eens wisten was het was. Dat is vervelend! Je denkt misschien ons een plezier te doen door een blikje soep achter te laten., maar daar kun je beter NIET vanuit gaan.

Als je ons huisje in Garderen leent dan graag het volgende: gebruik alles wat je aantreft, maar als je iets opmaakt, koffie b.v., vervang het dan f niet f met hetzelfde. Een voorbeeld: iedereen weet w.s. dat we hier in huis veel thee drinken en ik maak thee met n zakje Lipton Lemon en n zakje Pickwick citroen. De Pickwick is op en je gaat op zoek naar vervanging. 'Oh, ja, Erna is van het milieu en zal wel groene thee drinken'. 
Mooi niet, Erna lust geen groene thee ...  Zit zij met een pak groene thee met citroen en ze heeft ook nog weet ik hoeveel thee van de Postcode loterij waar ze een andere bestemming voor moet zoeken! Dus doe me een lol en neem dan ook die twee plakjes ham mee naar huis.

We hebben het huisje onlangs voor het eerst uitgeleend aan vrienden en naar aanleiding daarvan had ik bovenstaand verhaaltje geschreven. Op de foto wat zij desondanks achterlieten, ik zuig het echt niet uit mijn duim: 2 paar schoenen, 2 potjes jam, een fles coca-cola, een rol w.c. papier en een camera. 

Nou waren onze gasten de liefste mensen van de wereld en werden ze in Garderen getroffen door een foute buik en een afgebroken kies, maar toch! 

 

Vogeltjes: die krijgen van mij elke morgen een handvol strooivoer uit de bak in de kast in de gang. Ik maak, als nodig drinkbakje en/of badje schoon en ververs het water. In het houdertje graag een nieuwe pot pindakaas/meelwormen, tenzij er nauwelijks van gegeten is, maar dat is onwaarschijnlijk. De halfvolle pot kan in de kast met een deksel erop en ik zorg voor de verwerking. 

 

 

30 mei. Het blijft maar koud met smerig weer. Het lag hier in Garderen weer vol takken en blad en veel planten zien er beroerd uit: half verrot en vol gaatjes. Sakken? Hagel?

Leuk is dat de roos die Ernst vorig jaar in de heb vond, nu bloeit. De knopjes zijn roze, de bloemetjes eerder wit. Die donkerbruine meeldraden begrijp ik niet.  

23 mei. Ik dacht dat ik hem kwijt was: een salomonszegel met roze bloemetjes en z nieuw dat hij nog geen naam had, maar alleen een nummer! 

Maar tot mijn plezier staat hij er nog en er zit zelfs n bloemetje aan. Daar moest ik wel diep voor door mijn ouwe knien, want het hele plantje is niet veel groter dan een cm of 8 en op de foto dus groter dan in werkelijkheid. Dat bloemetje heeft een diameter van nog geen cm.

Vorig jaar - zie 21 mei - had ie meer bloemetjes, maar zo'n plantje heeft voorlopig meer aan een goed wortelstelsel.

17 mei. Er groeide vorig jaar een gele 'sport' aan de klimop. Gestekt en toen er wortels waren, geplant. Hij doet het!!!

Even geleden zaten de slakken eraan - er zijn er heel veel dit jaar en blijkbaar is er geen egel om ze op te vreten - die nu gelukkig met behulp van Escar-go uit de buurt blijven.  

Ik hoop dat de plant blijft groeien en lange uitlopers gaat maken; kan ik eindelijk rijk worden, want gele klimop is nergens te koop!

16 mei. We zijn hier twee weken niet geweest en ik vind dan ook twee verrassingen: n stengeltje van de salomonszegel met de roze bloemen en een derde lijsterbeszaailing. Veel Meconopsis cambrica, bloeit hier goed.  Primula polyneura heb ik uiteindelijk gevonden in Duitsland, en die heb ik geplant, met eentje voor Marleen natuurlijk, nog op tafel. Daarvoor de judaspeniing uit het perkje van de krent verwijderd. 
Vogels zijn afwezig: een spreeuw en een merel gezien en dat was het. Er wordt ook niet van het voer gegeten, dus de pindakaas gaat zo naar binnen!

2 mei. Heerlijk weer, 27, maar het loopt alweer op z'n eind, het onweer is in aantocht. Verrassing in het tuintje hier: de roos, die Ernst vorig jaar in de laurier vond, heeft bloemknoppen. De azalea stond te geuren. Zaailingen van primula gepoot in het stukje dat ik vorige week van geum ontdaan heb. 

Aan de achterkant heb ik een mooi stukje met een beetje grover mos en een fraai onbekend gras, waarvan de foto's. Het zijn pollen, misschien eenjarig, want de eerste exemplaren zijn weg.  Hierboven een foto van een sterk vergroot aartje, met zaad misschien? Wellicht kan ik het dan vinden in de flora in het westen. Ware grootte zoals hieronder. 

27 april. Van de beloofde warmte kwam niet erg veel terecht. 14 en af en toe wat motregen, beter dan de voorafgaande dagen, maar zeker nog niet erg lekker. De salomonszegel met rode stengel staat dit jaar voor het eerst echt mooi in bloei. Ik moest voor de foto op mijn knien en dat gaat me niet makkelijk meer af, maar is het geen plaatje?
Erg druk met vogeltjes was het niet deze week. Toen we donderdag aankwamen vloog er niet een iets grotere, grijze vogel van de tafel en ik had hem z lang niet gezien dat ik niet meteen wist wat ik had gezien: een boomklever, bepaald geen onbekende, maar sinds het najaar niet meer waargenomen. Verder kwamen er raven overvliegen. 
Ernst is een keer gekomen om een Choisya en een Leycesteria te planten. Heel gek: ik kijk elke week of planten die ik tot nu toe gemist heb misschien boven zijn gekomen, maar toen ik de leycesteria zag dacht ik 'Goh al zo groot en over het hoofd gezien',  zoals ook wel eens met onkruid gebeurt! Dat duurde maar even en toen ben ik gauw gaan kijken aan de achterkant en daar stond ook een choisya ... Nog weer later zag ik dat hij een paadje gemaakt had aan de linkerkant, waar veel wilde geum staat. De meeste eruit en de plek voorzien van geelgroen klimop, een enkele primula zaailing, geelbladig gras.

Er is een geum met geel blad en oranje bloem, kijken of ik die kan vinden. Langs het mospaadje bij een blok hout fraaie muurleeuwenbek, rechts.

Vorig jaar gepote leycesteria en spannende polygonatum met roze bloemen hebben dus het loodje gelegd.

19 april. De IJsheiligen zijn f erg vroeg f gaan lang duren, want het is eersteklas pestweer: koud met regen. Gelukkig waait het (hier in het bos) niet. Er zijn dus maar weinig mensen, maar aardig wat vogeltjes en die hebben het moeilijk, want zij hebben na de warme dagen even terug, al het voorjaar in hun hoofd.Ik zag vanmorgen 2 pimpelmeesjes aan de hofmakerij: eentje zat als een baby te bedelen, de andere ging lekkere hapjes halen! 
Ko riep mij gisteren omdat hij een boomkruipertje zag en dat was pas de 3e of 4e keer dat ik er eentje zag. Ze vallen ook bepaal niet op! Ook was er gisteren een lijster, die helaas gepest werd door een merelman. Vanmorgen weer een ♂ appelvink. Dus koud, maar van alles te beleven!
14 april. Van buurvrouw Jessica kreeg ik dit plantje en - waar ik soms de gewoonste woorden niet kan bedenken als gevolg van toenemende ouderdom - kwam de naam Oxalis acetosella zonder moeite uit het archief van mij hersenpan rollen. Een soort klaverzuring. Vochtige plekken in bossen ... vochtig, dat is het bij mij heleml niet!

Helaas heb ik in het bos dit jaar last van slakken en blijkbaar is er geen egel in de buurt. Er zijn al heel wat planten opgegeten, o.a. al die gele bosanemoontjes. 
Ook raar is dat de lamium is verdwenen uit het perkje met de krentenboom. Het is een heel makkelijke plant, maar om de een of andere reden ter ziele. 

Ik heb geen lijster meer gezien en - erg genoeg - ook geen meer gehoord!

Deze varen is  Athyrium nipponicum 'Burgundy Lace' en hij wordt w.s. behoorlijk hoog, want hij is nu al een cm of 40. Dat is zijn hoogte volgens de Hessenhof, maar hij is nog in de groei en het is de grootste van deze soort. Ik heb nog een paar andere.

 

Afgezien van het bijzonder model tulp (ik had een ander soort in Leiderdorp met ook die afwijking: 8 bloemblaadjes i.p.v. 6) waren er 2 appelvinken op bezoek, 2 mannetjes dacht ik. Ik weet nog steeds niet wat voor geluid ze maken.

12 april. Twee bijzonderheden vandaag.  Hieronder Tulipa 'Peppermint Stick'; ik wist niet eens dat ik die hier had want nog niet eerder gebloeid. Het is sowieso een bijzonder fraai tulpje, maar dit exemplaar is extra, want hij is viertallig: 4 bloemblaadjes en ook de stamper is vierdelig. Bolgewassen zijn meer van 6, toch?. 

Hiernaast de salomonszegel met rode stelen. Ik heb de plant al een paar jaar, maar hij wordt vaak afgeknaagd door w.s. een woelratje/-muis. Bovendien heeft hij tot nu toe niet goed gebloeid, maar hij komt eraan!

Het is een bijzondere soort en ik heb hem van Harry gekregen.

Zeker weten of we er volgende week zijn, met een sterfgeval in de familie, heb ik de foto vast gemaakt en mochten de bloemetjes op zijn, morgen of zondag, dan kan ik alsnog proberen om een betere foto te maken. Voor deze moest ik al op mijn knieen en dat valt niet mee voor zo'n oude taart!

11 april Vanmiddag was er een eekhoorn met veel grijs i.p.v. rood. Flink dik, mogelijk een hoogzwanger wijfje? Meestal komt eekhoorn haastig op tafel kijken of er iets te halen valt en neemt dan al of niet een hazelnoot mee, die begraven gaat worden. Vanmiddag zat zij vrij lang te eten van het vogelvoer, vnl zonnepitten. 
Via de begraven hazelnoten heb ik inmiddels 2 struikjes, een met groen, een met rood blad. Die met het rode blad is afkomstig uit Zoeterwoude! Die zijn inmiddels ong 60 cm hoog. 
Achter het gras, rechts van de judaspenning, staat een gezaaide lijsterbes. Die gaat langzaam, ik heb hem al 3 jaar geleden gezaaid, nadat de lijsterbessen hier zaad hadden. Het boompje in wording is een cm of 10 hoog en is nu twee jaar oud. Gelukkig kan ik hier nog 'tuin' ervaren. De foto is maar zeer matig, want door het raam genomen. Dat had ik wl vorige week schoongemaakt (na de winter!)

Ik vind de groene Aucuba mooier dan de bonte. Een jaar of 2 geleden mocht ik stekken nemen van iemand hier in het park die er een in de tuin had en de stekken hebben het goed gedaan: op de foto links staat het struikje in bloei, met geheimzinnige, bruinerode  bloemetjes. Geen enkele foto - vorige week - was scherp en nu is ie uitgebloeid. Later komen er flinke, oranjerode bessen. 

 

De bijzondere primula, Primula polyneura is in de groei. Ik zal proberen er foto's van te maken als ie bloeit: ongewoon blad en ongewone kleur. Als de Hessenhof weer aan de verkoop begint probeer ik er een paar bij te krijgen.

7 april. De leycisteria en de vorig jaar gekochte roze polygonatum heb ik nog niet gezien, maar er staat wel een zaailing polygonatum onder de heg, tussen de 2 pulmonaria's. Judaspenning in bloei en citroenvlinder op bezoek.
2 april. Er is niet eens veel op te zien, maar ik kan ervan genieten: een pot met een rand van mos en Bowles' Golden Grass er in, een bloeiende primula rechts, een eerste bloem aan Corydalis lutea, ik vind het prachtig! 

31 maart.  Pasen en redelijk lekker weer. We zijn dit weekend in Garderen, omdat we vrijdag in het westen moesten zijn en er deze maandag niet gebridged wordt. Ik heb lekker in de tuin gewerkt.

Ko vond het mos val-gevaarlijk en daarom heb ik een pad vrijgemaakt, maar dat moet natuurlijk wel passen bij de rest. Aardig gelukt. Er zit altijd veel aarde aan het mos dat je wegkrabt en dat kan dan mooi over stukken waar je wel mos wilt. Ik wil vaak ergens mos, want ik ben er dol op!

De judaspenning bloeit en er zat alweer een beest op, een bijtje of zo: anderhalve cm en zwart. 

30 maart.  Als het weer ook maar een beetje beter wordt kan ik hier in Garderen ook fijn tuinieren. Anders dan anders, want deze tuin is vnl groen. 

Maar wel weer met de gebruikelijke verrassingen, zoals deze Pulmonaria 'Diana Claire', heel subtiel met zilverig blad en donkerblauwe bloemen. 

Maar de grote verrassing, of eigenlijk een heel kleintje, staat hieronder. Op de rechterfoto, aan de linkerkant, staat Helleborus 'Golden Bullion'. Die heb ik 3 jaar geleden aangeschaft, 3 planten, die het niet goed deden. 2 bloeiden en gingen daarn dood, de 3e bloeide gelukkig het jaar ern. Het is dus, lijkt me, in tegenstelling tot andere soorten, niet een heel sterke plant. Dit jaar bloeide die derde weer, heel vroeg al. 
Vandaag heb ik veel opgeruimd en zag ik tot mijn genoegen een ZAAILING! Het kind heeft al de kenmerken van de ouderplant, geel blad! Prima kleur voor in het bos. Het eerste jaar krijgt een zaailing maar n bladje na de kiemblaadjes. Volgend jaar is hij wat groter  en bloei kan ik pas het 4e jaar verwachten, maar daarom niet getreurd. Ik had nog maar n plant over en vroeg me af of dat een blijvertje zou zijn. Het is in ieder geval geen alledaagse soort.
Het hoekje waar de plant staat is vrij kleurloos, skimmia, die nu bloeit en misschien bessen krijgt, pachysandra, waar ik eigenlijk een beetje een hekel aan heb, een primula links, met lichtgele bloemen, die zich lekker uitzaait, dat is het wel zo'n beetje.
Ik heb nog iets anders leuks: een sport van een bont klimopje kreeg effen geel blad. Ik heb hem vorig jaar afgeknipt en laten wortelen en hij doet het: al twee nieuwe blaadjes, effen geel! Maar ze worden wel een beetje door slakjes opgegeten.

14 maart. Heerlijk weer hier. In Leiderdorp heb ik al een helemaal groene boom gezien. N.B. 14 maart, een maand te vroeg? 

Hier in Garderen ook de paarse corydalis in bloei. De skimmia, waar ik niet eens echt dol op ben, prachtig nt in bloei. De lijster zingt. ik hoop alleen dat de fraaie paarsrode primula die ik vorig jaar heb aangeschaft in Lunteren, weer tevoorschijn komt. Hij zou het overal doen ... 

9 maart.  Gisteren was het behoorlijk koud, maar vandaag lekker. Er ligt nog erg veel blad dus ik haal regelmatig weg, totdat de grote zak vol is, want we moeten het in het westen weggooien, gek genoeg!
Ik houd erg van corydalis. Nieuw geplante roze hiernaast, die van vorig jaar hierboven, paarsblauw. Ik heb ook nog vaste plant corydalis, gele, heel makkelijk, en sinds vorig jaar een witte. Jammer genoeg doen de prachtige blauwe het hier niet, ook niet in de bak in Leiderdorp. 

8 maart. Vorige week viel er niks te melden, behalve dat het heerlijk weer was. Van alles in bloei, maar de vogeltjes waren er niet. Gisteren net zoiets, maar kouder. Vandaag was mooi weer, zon, maar wat wind en een graad of 10. De usual suspects waren er gelukkig weer allemaal: merel/roodborst/2 soorten mees/specht/vink. Daarnaast heggenmus, paar keer een spreeuw, houtduif (jonkie? heel klein wit vlekje i.p.v. sjaaltje!), APPELVINK 3x en tot mijn grote vreugde een lijster. Dat was dus genieten. 
22 februari. Ik kan me haast niet voorstellen dat ik al deze maanden niks op deze site heb toegevoegd ... Ik was van plant te melden dat er al allerlei bloemen zijn in de tuin: krokussen, helleborus, corydalis, enkele verdwaalde sneeuwklokjes - bij een varen die ik van Marleen heb gekregen - longkruid.  
7 december. Vorige week zag ik haar voor het eerst: een vrouwtjes specht met een soort vlaggetje boven haar snavel! Grote bonte spechten hebben daar een min of meer vierkante, vuilwitte vlek. Bij dit wijfje is de vlek gestreept: geel/rood/geel horizontaal. Twee andere individun, denk ik, hebben vage streepjes, een is een mannetje, het andere ook een vrouwtje.Als ik in de keuken hier ben kan ik ze vaak van heel dichtbij bekijken, niet meer dan ong. 50cm afstand!
Vanmiddag dook er een sperwer de tuin in, de specht die net op de pindakaas bezig was vloog tegen het keukenraam en ook nog tegen de schuifdeur, maar ik geloof dat alle vogels veilig zijn weggekomen,. Er kwam minstens een half uur niemand meer langs. Een sperwer moet uiteraard ook eten, maar laat ie dan maar een merel grijpen, daar zijn er genoeg van en ze maken toch alleen maar ruzie!

Toen er in het najaar zo veel eikels naar beneden kwamen heb die regelmatig verzameld en in potten gestopt. Bij de schuur. Vandaag zag ik dat alle drie die (grote!) potten vrijwel leeg waren.

De vorige week lag hier wat sneeuw en was het aardig koud. Foto van de sneeuw en filmpjes van de marter, die af en toe op bezoek komt, op de home site.

17 november. Voor het eerst ga ik nu in Garderen iets aan de site doen. Kijken of het lukt. Allereerst natuurlijk het heugelijke feit dat november al voor de helft voorbij is!!

We kwamen gisten aan na een week overslaan wegens activiteiten in het weekend. We troffen heel veel blad: direct de grote zak + nog een vuilniszak vol, maar vanuit het park is er ook blad weggehaald, dus ik kan weer wat zien. 
Het heeft nog niet gevroren en mijn eerste verrassing was dat Helleborus 'Gold Bullion' zo te zien een bloemknop aan het maken is. Dat is vnl verrassend, omdat de planten die in '22 bloeiden allebei zijn doodgegaan, maar deze bloeide dit voorjaar voor het eerst en de bloem zit aan dezelfde steel. 

Dan hieronder: ik heb twee struikjes waarvan ik de naam even niet kan bedenken. Ik weet wat het is en het komt later wel weer binnen. Niet iets waar ik bijzonder dol op ben, maar iets dat het onder de bosomstandigheden goed doet. De combinatie van het blad en de bloemknoppen is best aantrekkelijk. De bonte uitvoering vertoont voor het eerst a.s. bloei. Deze staat voor de laurierheg en maakt daarmee een goede combinatie. Het zijn langame groeiers en ik weet de naam nog steeds niet ... Rodgersia? Nee: Skimmia japonica en de bonte heet ook nog 'Marlot', net als het parkje waar Tonkie voor het eerst eekhorentjes voerde!

21 oktober. Het was behoorlijk smerig weer in Garderen. Gelukkig kon ik net op tijd de planten van 'Kwaliteitsplanten'  in de grond zetten: een paar onalledaagse varens, wat ophiopogon - donkergroen, grasachtig -, heuchera, chasmantium = plataargras, heel decoratief en niet erg bekend! De geleverde planten waren zoals altijd, heel mooi en prima verpakt! Bovendien had Harry, wiens bedrijf het voorheen was, geregeld dat ik ze kon ophalen bij de Cop, echt handig! Ik zou nu nog n struik kunnen gebruiken, maar dat laat ik aan Ernst/tuinman over.
Buurman Andries was alweer op de been na een stevige operatie met 4 bypasses! vorige week maandag. Hij had alweer pretoogjes. Verder was het erg stil!

Gisteren gingen we weer eens bridgen in Apeldoorn; maar een paar tafels, altijd wel gezellig en er komen lekkere hapjes langs. We werden nog 1 ook!

We zijn wat eerder terug en gaan morgen, als het niet regent, proberen iets te zien van de vogeltrek. Ik had trouwens vanmorgen nog een spreeuw in de tuin, die zie ik er niet vaak: wat een prachtig beest, zwart, met goud aan de kop en in de veren! Ooit was dat zo'n heel algemene vogel. Het schoolplein in Zoetermeer zat altijd vol bedelende jonge beesten in mei/juni. Maar tegenwoordig zie ik ze niet vaak meer en nog maar zelden zo'n spreeuwenwolk.

9 oktober. Het hele terras ligt vol met deze 'zaden'? en ik kon ze absoluut niet thuisbrengen! Van Wanda en van de hortus in Leiden kreeg ik hetzelfde antwoord:  Carpinus betula, Amerikaanse haagbeuk. En dat is geen beuk, maar hoort tot de berkenfamilie. Intrigerend. 

Nu ik dat weet blijkt hij toch in het bomenboek te staan dat we niet lang geleden van de Postcodeloterij kregen. Blz 71. De zaden zijn niet los afgebeeld, maar in een trosje en daar heb ik niet op gelet en ook de tekst niet gelezen ... 
Daar staat: 'Ze gaan verscholen aan de basis onder een opvallend schutblad dat drie ongetande lobben heeft'.

Wat een leuke informatie. Met dank aan Wanda, Jessica en de Hortus. 

8 oktober. In Garderen mogelijkerwijs een keep in de tuin, een keer of 6 op vrijdag. Die heb ik maar n keer eerder gezien, op nr 72, dus iets van 25 jaar geleden. Er was ook een kikker, een bruine, maar hij was meer kaki! Gezellig! En ik zag de staart van een eekhoorn, al een tijdje niet meer waargenomen . Verder waren er veel mussen, want de buren waren er niet en als die er zijn hebben mussen geen belangstelling voor de voedselbank bij ons. Ook n spreeuw, n keer! Zo beleef je nog eens wat!  

Corydalis cava geplant in het perkje van de krent. Als het kan ga ik daar in het voorjaar Primula polyneura zetten, want die vond ik fantastisch. Maar toen we laatst bij de Hessenhof waren waren ze op!
DV krijg ik a.s. vrijdag nog wat leuke, lollige varens e.d.. Harry, van Kwaliteitsplanten, hielp me bij de bezorgingsproblemen. 
In Leiderdorp zijn we veel niet thuis en de post is hier niet erg betrouwbaar. AH heeft de relatie met de PTT blijkbaar verbroken. Zelfs de brievenbus is weg. De dichtstbijzijnde brievenbus waarvan ik weet heb, is nu  bij LBC in de buurt en anders weten we er eentje in Zoeterwoude op de Oranjelaan. 
In Garderen op het park is zo'n schuurtje, waar de post pakketten kan achterlaten, maar een jaar of 20 geleden ben ik in Voorthuizen, waar een soortgelijke plek was, een pakket bloembollen (er zat voor 80 in!) kwijtgeraakt, w.s. aan iemand die ze ook wel in de tuin wilde ...  Verberghe, waar de bollen vandaan kwamen, stuurde een nieuw pakket, ongelofelijke service, die ik nooit zal vergeten. Maar achterdocht voor bezorgplekken in vakantieparkjes heb ik er wel aan overgehouden.

Harry verzon dat ik de planten kon gaan ophalen bij een zgn afhaalpunt! Goed idee, ik hoop dat het werkt. 

1 oktober. Met de winter in aantocht werd het tijd om het nestkastje schoon te maken. Helaas was het dit jaar blijkbaar mis gegaan, want ik trof er een verlaten nestje met een stuk of 10 eitjes in aan. Kassian!

Kastje schoongeboend met kokend water. Geen geslaagd broedresultaat, maar wellicht een goede slaapplaats voor de winter.

Achterlijk veel eikels dit jaar! Je schrikt binnen regelmatig als er toevallig met een knal op het dak terecht komt en buiten hoop je maar dat je niet geraakt wordt. Ik raap ze zo veel mogelijk op: goede exemplaren in potten met een gaatje onderin zodat ze niet in het water komen te staan. Muizen e.d. zullen er t.z.t. wel weg mee weten. 
24 september. Inmiddels heb ik een flink aantal varens in de tuin in Garderen. Ik probeer daar een tuintje te maken met vrijwel alleen groen en in dat groen b.v. wat geel of wit, gecombineerd met soortgelijke vormen van klimop, die je ook heel goed als 'groeiwijd' kunt gebruiken! 
Een paar heb ik niet op naam kunnen brengen, wat zou 't! Erg mooi is die nieuwe soort met de gele nerf, als het zo blijft dan!

Er waren dit keer weer meer vogels, 11 soorten gezien. 

Matteuccea  struthiopteris  Deze woekert, oppassen. Asplenium ceterach  Hier ben ik dol op! Ong. 15 cm in diameter.
 

Athyrium othophorum 'Okanum ?

Polypodium vulgare Driopteris ludoviciana

thyrium nipponicum 'Pewter Lace Ook 'Okanum'?

Van Marleen, cm of 70 hoog. sporenhoopjes rond. Ik denk Polystichum polyblepharum. En dat komt zomaar uit mijn geheugen rollen terwijl ik soms de meest eenvoudige woorden vergeet! ?

Arachnoides variegata. Heeft winterdek nodig. Doodia media Uit Nieuw Zeeland, goed winterhard

Athyrium nipponicum  'Burgundy Lace'.  Cyrtomium macrophyllum
10 september. Vorige week waren we er maar kort, want we moesten zaterdag in het westen zijn. Deze week was het heerlijk, een van de weinige keren dat we de verwarming niet aan hoefden! Bijna geen vogels gezien, alleen merel/roodborst/hout- en holenduif en n mees. 
Vrijdag zijn we naar de Hessenhof geweest. Goed voor de witte corydalis - C. ochroleuca -, Lamium galeobdolon 'Herman's Pride',  die niet woekert en rechtop groeit met mooie witbonte blaadjes en Tropoleum ciliatum waarvan gemeld werd dat hij makkelijk is in vergelijking met de klimmende rode. Deze produceert gele bloemetjes als het goed is, voelt zich overal thuis en dat leek me nou ideaal om door de krent, die tot nu toe niks gedaan heeft, te laten groeien. 
Ook nog een varen, Athyrium othophorum  'Okanum' en ik zag dat ik daar al eentje van had, dus ik vind hem echt geweldig! Varens doen het erg goed en het is best een uitdaging om een 'groene' tuin te maken, met varens, klimop, grassen, bamboe en zo, en te proberen een goed lijnenspel te creren. Ik krijg nog een reusachtige varen van Marleen en die komt donderdag en dan komt Ernst hoop ik ook, want ik weet niet of ik hem zelf kan planten. 
De balsemienen ben ik aan het uittrekken, ze zijn zowat uitgebloeid en volgend jaar staat het weer vol zaailingen, als ik het mag beleven. 

Zaterdagavond was uiteraard feest: Last Night of the Proms. Dat ging vorig jaar niet door i.v.m. het overlijden van de koningin, maar dit jaar was weer dik genieten; met een Noorse sopraan in een enorme, rode jurk in het gezellige deel. Ik vind het vreselijk dat we weer naar de winter gaan, maar met deze week een hittegolfje, dit Britse festijn, eerstdaags begint Strictly weer, Yuja op de 20ste en meer van dat aantrekkelijks (hutspot!) zijn er ook prettige dingen in het vooruitzicht. 

27 augustus. Beetje snertweer ... 

Donderdag ging nog wel, vrijdag was iets minder, maar zaterdag ging het pas goed mis. Het was vrij stil in vogelland en pas vandaag heb ik weer spechten gezien. Ik maakete me al zorgen. De potten pindakaas waren niet eens leeg!
Langs de Hooiweg staan ergens springbalsemienen van wel een meter hoog, licht- en donkerroze, maar de gemaakte foto's laten het verschil niet heel duidelijk zien. Deze soort heeft wat andere zaadcapsules als de Balfourri, ze lijken meer op een beetje asymmetrische, kleine peulen. 
Aan het eind van de zomer van 2021 heb ik ergens rijpe lijsterbessen gevonden en in ons tuintje gegooid. Twee zijn er opgekomen, nu dus aan het eind van hun2e jaar. Misschien 15 cm hoog? Hazelnoten groeien een stuk sneller, daarvan is er een al minstens 50cm.  Overigens zag Ko een specht er met een hazelnoot vandoor gaan. Ik leg ze regelmatig neer, maar zie op het ogenblik zelden een eekhoorn en evenzogoed verdwijnen de hazelnoten: raadsel opgelost!

13 augustus. Terug uit Garderen en daar stond de hei in bloei. Maar er waren helaas vrijwel geen zoemende bijen. Ik vond wel een paar keer een dode tor, die aan de onderkant mooi blauw was. 

Grasklokjes wist ik nog wel te vinden. Sint Jakopskruiskruid wel, maar de rupsen die er vaak op zitten ,St Jacobsvlinder, niet. Met dank aan Wanda die me wees op het feit dat ik de verkeerde naam aan de plant gegeven had!

Verder was het n dag warm genoeg om buiten te zitten en binnenshuis 's avonds nog zonder kachel te kunnen en n dag heeft het flink geplensd .

 

Twee onbekende planten hieronder: links lijkt op corydalis, vooral het blad; rechts lijkt op een paardenbloem.
Inderdaad links een soort corydalis: rankende helmbloem. Met de andere kom ik er niet uit: het is of biggenkruid of een soort havikskruid. Ze komen beide voor in zandige bosranden ...
Hieronder springbalsemien: links de wilde gele, die achterin de tuin staat; midden de bekende min of meer ongewenste, die wel een meter hoog kan worden en rechts 'Balfourii, waarvan ik nog even een foto moet zoeken. En gevonden. 'De mooiste, maar met een even grote verspreidingsdrang als nr 2. 
Ik kan natuurlijk geen goed foto maken van een heleboel vrij kleine bloemen op afstand, maar je kunt op de foto wel zien, dat als je dit jaar n springbalsemien hebt, je er volgend jaar w.s. honderd hebt. 

Een mooie grote foto van 'Balfourii' kun je vinden bij 10 juli van vorig jaar. Ze houden het trouwens ook goed uit in een vaas.

30 juli. Deze keer was het koud en regenachtig. Verwarming aan! Redelijk veel vogelbezoek. Boomklever, lang niet gezien, en steeds twee heggenmussen. Ook weer eens een eekhoorntje, een nieuwe, denk ik: klein! Er werd niet meer gezongen, de zwartkop is altijd de laatste die ermee stopt. Maar in het najaar gaan de roodborstjes weer van start.
25 juli. Omdat wij een paar dagen naar Polen waren en ons huisje in Garderen dan leeg zou staan hebben  A. de Groot (van Vogeldagboeken) en zijn vrouw er een paar dagen gelogeerd. Met een nachtcamera maakte Adri een filmpje van het nachtleven in onze mini-bostuin. Kijk bij Vogeldagboek boommarter - egel - muis. Leuk hoor! Ik wist niet dat er 's nachts een egel kwam, want ik heb er nooit een gezien daar.
3 juli. We hadden een prima weekend in Garderen. Het barstte van de vogels: tig keer een appelvink, ook n keer 4 appelvinken!. 3 jonge spechten (tegelijk), het gewone volk, veel mezen, twee keer een groenling en n keer even een lijster. Die hoor ik nog vaak, maar zie hem bijna nooit. 
We gingen donderdagavond naar Ugchelen om een andere camera op te halen: zelfde type, maar iets geavanceerder. Ik heb al 3 Panasonic Lumix versleten. Voor 30 kun je wel een camera aanschaffen toch? De eerste foto was prima en deze gaat automatisch op microstand, zodat ik me daar niet meer mee kan vergissen. 
In Ugchelen zagen we een vrij kleine Catalpa in volle bloei en als je die ziet bloeien begrijp je niet dat die stomme bollen op stam zo populair zijn.

Ook zagen we ergens lavendel waarvan ik de kleur erg mooi vond. Misschien omdat er zandgrond was in Ugchelen? Daar zou ik nou best willen wonen! Leuk dorp, vlak bij Apeldoorn, met 2 bridgeclubs en toch dicht bij de Veluwe!

De goede tijd voor veel vogels is dus eind juni, al is het zingen dan wel afgenomen. Ook gewone vogels zoals het spreeuwenpaar, dat de weg naar de pindakaas heeft gevonden, mussen (A.& A. niet thuis), jonge mezen die een beetje doffer zijn dan hun ouders en vooral aan de vetbollen zaten, een gaai - die ik meestal in de winter zie - , duiven, nog bruine, jonge roodborstjes, heggenmus en natuurlijk de altijd kiftende merels, die er nu een beetje rommelig uitzien. Ik hoor vaak een zwartkop, maar heb hem maar n keer gezien en dat was aan de onderkant.

 

Leuk: bezoek aan de tentoonstelling van van Haasteren, in Harderwijk. Zie homepage.

19 juni.  Mooi vlindertje, van de eikenbladroller of zo en (moeilijk te zien) een appelvink. Die komt de laatste tijd vaak in ons tuintje.

29 mei. Leuke foto van de meikever. 

De vogeltjes lieten nog steeds verstek gaan. Behalve een enkele duif en merels niks gezien. Maar er waren wel leuke insecten! Kiekeboe achter een blaadje hieronder ... een meikever. Wonderschone kever. Net uit de grond, net als vlinders die net uit de pop komen, gaat er eerst de nodige troep uit. Ik heb gelezen dat de larven van meikevers, de gehate engerlingen, een paar jaar onder de grond wortels zitten door te knagen en alle poep in hun lijf bewaren omdat ze geen achteruitgang hebben. Vreemd, h? Dan is de hoeveelheid pikzwarte stront op de foto rechts eigenlijk maar klein, toch? 

Volgens mij is de plant waarop het beest hieronder zit 'Kindje op moeders schoot' - Tolmiea menziesii -  eigenlijk een kamerplant en die lijkt op een heuchera, maar het fijne weet ik er niet van. Per ongeluk meegekomen uit Zoeterwoude en staat to mijn verbazing in het bos te bloeien. Nieuwe bloemetjes zijn groen, later worden ze roze. De kever ziet er vrolijk uit met zijn waaier antennes!
Hieronder links is een ♂ schorpioenvlieg, rechts lijkt er wel wat op, maar toch anders.

Links is misschien een muntvlindertje, rechts een onbekend torretje of een cicade, wel heel mooi!

De nieuwe primula - Primula polyneura - doet het goed, nu alle bloemetjes te zien en bovendien een tweede tros in wording. 

Mooi blad en leuke bloem, te gek!

21 mei. Omdat ik vrijdagmorgen een gezichtsveldmeting moest laten doen konden we pas later op de dag weg, maar dat had het voordeel dat we langs de Hessenhof konden, een kwekerij in Lunteren die is meestal niet open is, maar wel op vrijdag. En tegenwoordig heet het er Ede.
Met Ernst tuinman was ik overeen gekomen dat er op de plaats van de dode conifeer (met nest winterkoninkje, maar niet in gebruik) een Leycesteria zou komen en die kun je nu eenmaal niet overal vinden. Tja, die Leycesteria had ik na enig zoeken gevonden, in vak H20, waar hoge planten voor de schaduw te vinden zijn... Het is toch fijn om al te weten hoe een plant eruit ziet, anders had ik al die bordjes moeten bekijken! De varen die ik wilde, had ik ook snel te pakken, Anthurium Nipponicum 'Pewter Lace'; dan afrekenen en naar Ko die in de auto zit te wachten.
Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe moeilijk is het voor mij, Erna, om met niet kijkende ogen door een kwekerij te lopen! En dat lukte dus ook niet, want er komt altijd wel iets prachtigs en onbekends in je ooghoeken terecht. Dit keer waren dat Primula polyneura, een soort met totaal niet bij een primula horend blad, beetje klimop vorm, zacht behaard en ook nog eens aantrekkelijk geelgroen, met paarsrode bloemen; en een Polygonatum, die nog zo onbekend is dat er geen naam bij hoort, maar alleen een nummer (net als bij die groen narcisjes): sp SBQE 310. Hieronder op de foto. Een roze, geurende salomonszegel. Komt uit China, net als de primula en de varen zal wel een Japanse origine hebben. Wat je van ver haalt is bijzonder. Primula zal ik volgende week proberen te fotograferen. Toen ik hem plantte bleek de Salomonsegel al een aardig stel nieuwe groeipunten te hebben. Wie weet! 

Het aardige is dat ik zo langzamerhand wel wat kijk krijg op het beheer van een tuin in het bos. Heel veel wil er niet groeien: het is donker en droog en de grond is ook niet erg voedselrijk, maar ik begin het al aantrekkelijk te krijgen met klimop als bodembedekker en varens voor het leuk! Heuchera's doen het goed en sommige euphorbia's. Met alleen bladvormen kun je al geweldige resultaten boeken.
Er was weinig vogelbezoek, gek genoeg wel een paar keer een winterkoninkje gezien, dat is toch geen vaste gast. Geen roodborst, geen spreeuw, zelfs geen vink! Vorig jaar was het net zo rond 20 mei. Ik heb wel een paar keer een woelmuis gezien, twee keer van links en twee keer van rechts, ik zat NB buiten, met Muts op de tafel.
Het waaide een beetje, echt niet heel hard, maar binnen een uur na schoonmaken lag de tafel alweer vol troep: blaadjes, katjes van de eiken en massa's rupsenpoepjes, want er zijn rupsen te over.

De azalea bloeide nu en rook verrukkelijk. Jammer, dat er maar n trosje bloemen aan zit. Ik hoop dat het er volgende keer meer zijn. En dat ik dat nog mag meemaken!

Vandaag, zondag 21 mei, was het inderdaad heerlijk weer.
14 mei. Het was lekker in Garderen en bovendien kwam Ernst langs. Die was al wezen mest geven en gras bijzaaien, maar nu konden we het even hebben over vervanging van de overleden conifeer en zo. De vervanging wordt w.s. Leycesteria als ik een beetje groot exemplaar kan vinden. Ook schijnt Choisia het goed te doen en daar ben ik echt een liefhebster van! 

Oranje Meconopsis cambrica  trok ik in Zoeterwoude altijd uit en liet de gele staan. In Het bos mogen ze van mij allebei en ik had er ook eentje die een halverwege kleur had, maar geen goed foto. 

Het tuintje wordt best mooi, de klimop groeit goed en bont gecombineerd met groen + varens is leuk! Helaas bleken de aardbeien voor het grootste deel die met gele bloemen te wezen en die hoef ik niet. Veel uitgetrokken, net als springbalsemien, want ik hoef er geen honderden. 
Nog iets oranje: een onbekend insect,*) op de foto 2x zo groot als in het echt. Ik zie amper insecten in het bos, hoewel er vandaag nogal wat kleine rupsjes waren die aan draadjes hingen, w.s. uit de eiken gevallen en de tafel lag trouwens vol minuscule rupsenpoepjes. Lekker voor de mezen, de rupsen bedoel ik, niet de poepjes.
De heuchera rechts heet vast iets met 'thee', aantrekkelijk en heuchera's doen het prima daar.

*) Via Paul Bhre - van Roots - de mogelijke naam: Ophion , een soort sluipwep.

 

 

Er kwamen vaak twee  spreeuwen uit de vetpot eten. Ze hadden blijkbaar jongen. Eentje kwam met de vieze luier van de kinderen, deponeerde die op de tafel en vloog met een bek vol vogelpindakaas weer weg. Gezellige vogels!
Judaspenning komt op waar het zaad toevallig is beland, Deze staat op het ogenblik heel mooi te wezen voor de Portugese laurier. n trosje bloemen aan de azalea, de eerste was vandaag open, maar geurde nog niet. Ernst maakte de foto rechtsonder.

30 april. Hh, eindelijk lekker weer. De salomonszegel met de rode stengels is bijna in bloei, maar we zijn er volgende week niet, dus het mooiste moment ervan gaan we niet beleven. De woelmuizen zijn er verder af gebleven en ik zie ook geen gaten meer in de buurt. Paartje appelvink gezien, ♂ is erg mooi, met een goudkleurige kop.

 

22 april. Donderdag goot het, vrijdag was min of meer OK, zaterdag was het redelijk lekker: in de tuin wat doen (helleboruszaailingen verpoten, blad ruimen) en Ko heeft de schuur gedaan. Keurig, wat?

Veel viel er niet te beleven, niet veel vogels, nog steeds geen lijster of tjiftjaf gehoord en ook verder weinig gezien. Vorige week gepoetst en deze week schuur en tuin ... 

De grote tafel in de hoek bevalt goed, puzzel van 1500 stukjes gemaakt.

De woelmuizen in de buurt van de fraaie salomonszegels probeer ik te bestrijden door drollen van Muts in de gaten en de grond te stoppen. Vinden ze vast niet leuk!

16 april. Ook dit jaar zal de krentenboom niet bloeien. Ik heb echt een slechte struik gekregen van die dure tuinman 2 jaar terug. 

In het zuilvormige, maar helaas overleden conifeertje op de hoek heeft een winterkoninkje zijn prachtige nest gebouwd. Helemaal van mos. Of dat slim is durf ik te betwijfelen: de zwart/witte kat, die soms langdurig onder het huis van W&E woont, heb ik al tijden niet gezien, maar dat zegt niks. Ook eekhoorntjes vergrijpen zich aan jonge vogeltjes. Dit nestje zit maar een cm of 40 van de grond. Maar winterkoninkjes maken meerdere nesten en 't kan best dat ze elders gaan broeden.

We hadden veel verschillende vogels deze keer. De spreeuwen waren er weer, maar ook een mus, een heggenmus en een gaai. De spechten waren er gelukkig weer, maar geen lijster of tjif-tjaf gehoord, misschien wel een zwartkop.

10 april. Af en toe zijn we er wel eens, maar ik heb hier weinig over Garderen geschreven. Eerst mijn pols en toen Ko's darmkanker brachten onze agenda in de war door overvloedig ziekenhuisbezoek! 
Vorige week waren we er weer een paar dagen, met eerst smerig weer en tenslotte n dag mooi, maar toen moesten we helaas weer naar het westen. De vogels hadden het druk met van alles en we zagen er niet veel - twee spreeuwen, dat wel, en de week ervr appelvinken - , maar nu was ook duidelijk het voorjaar begonnen met bloeiende Anemone ranunculoides. Tot mijn genoegen wordt het terras lekker bemost, maar ik heb al het woord 'glad' al horen vallen ...
Zaterdag heb ik buiten gewerkt en gezien dat onder de boompjes, opgekomen uit door eekhoorns begraven hazelnoten, n rood exemplaar was. Ernst had ze bij elkaar, een stuk of 5, in n plantgat gezet. Het was flink nat, dus het kon geen kwaad om ze op te graven en te verplanten, die ene rode in het zicht, de anderen in n gat aan de achterkant. Het zijn hazelnootstruiken in wording, maar ze groeien als kool!! Die ene rode komt uit Zoeterwoude, waar ik in 2021 een goede oogst aan hazelnoten had en die gingen uiteraard allemaal naar de eekhoorntjes in Garderen.

27 januari. We zijn wekenlang niet in het bos geweest en zijn inmiddels in 2023 beland. Heel veel blad, merels en vinken. Ook mezen en het verdere gewone volk, maar n spreeuw en 2 glanskopjes. Ik zie het verschil niet, maar matkop houdt meer van een vochtige omgeving en glanskop van gemengd bos. De specht roffelde en dat duidt erop dat het voorjaar in aantocht is.
5 november. Net  terug uit Garderen. Ernst tuinman was er vrijdag, met een cotoneaster op stam en een bamboe, voor de lege plekken. Ernst neemt dan een leuke fargesii mee, ' Black Pearl', met donkere stammetjes! Ik had bamboe gesuggereerd voor de plek van de dode conifeer. Alles geplant en gesnoeid en een hele massa opgeruimd. Het was aangenaam weer en een lekkere middag in de tuin, met iemand met hetzelfde soort ideen!
De herfst geeft een massa afval en daardoor veel werk, maar het ziet er ook wel heel leuk uit, met overal paddenstoelen en zo. Tussen al die afgevallen (eiken)bladeren, verschillende varens, diverse soorten klimop, die ik graag als bodembedekker gebruik  en als je goed kijkt een paar bloemetjes van een fraaie aster, die heel laat bloeit en het hier prima doet. 

Deze zou ik vorige week niet gekend hebben, maar na de excursie in Leiderdorp weet ik dat het een geweizwammetje is en die gele w.s. een glimmerinktzwam.

Die zaten nu gewoon in Garderen, op die ene dooie stronk! 

Mos vind ik ook altijd weer mooi, er valt van alles te genieten. 

15 oktober. Het was erg nat in het bos, dus zijn we alweer terug in het westen. Mooie paddenstoel in de tuin! W.s. een Parelameniet, met dank aan Adri de Groot.

Vorige week zijn we naar de burlende herten op de Hoge Veluwe gaan kijken. Het was mooi weer en we hebben genoten. Zie home page.
17 september. We kwamen gisteren alweer terug uit G. Het weer werkte niet echt mee en we hadden een afspraak met Tonkie voor een (heerlijke, vegetarische) maaltijd en zijn toen maar naar huis gereden i.p.v. terug naar Garderen. Weer even wennen aan koud.

Wat vogels en zo betreft: mogelijkerwijs een grote lijster gezien, die zat te snoepen van de bessen aan een cotoneaster bij Ria en Henk, waarmee we af en toe een potje gaan bridgen. Ik had geen kijker bij me, dus niet echt goed gezien. De merels zijn nog altijd in de rui  en daarbij soms voorzien van een vette teek, niet fijn voor ze. Ook een eekhoorntje kwam langs, noten halen om te begraven. Ik heb minstens 3 jonge hazelnootboompjes in de tuin daar!

11 september. We kwamen met 17 dr aan en in huis was het 15 ... Dus: trui + vest aan en nog steeds koude voeten natuurlijk. Er is gelukkig regen gevallen. Weinig spectaculairs bij de vogeltjes, maar ... 
Vannacht moest ik eruit,  voor de meeste oude mensen is dat vrij normaal. Toen ik weer in bed lag hoorde ik gerommel op de tafel buiten. We worden vaak wakker van het getik van de merels in een van de potten pindakaas in de vroege morgen, maar dit was meer lawaai, dus ging ik kijken. Zat er een MARTER  aan de pindakaas. Het was donker, dus ik kon hem/haar niet heel goed bekijken. Ik zag niet veel meer dan een donker dier, zo groot als een kat, met een wollige staart en een vrij ronde kop: w.s. een steenmarter, maar ik weet het niet zeker! De meestal lichte buik kon ik niet zien. Het beest zat maar een cm of 50 bij me vandaan, wel een raam ertussen!
Ik maak niet graag iemand wakker, maar ik heb Ko wel wakker gemaakt, want dit was iets bijzonders! Ik heb nog minstens een uur wakker gelegen van de opwinding.

Ik heb altijd pindakaas met insecten voor de vogels: een pot in een houdertje aan het vogelhuisje, daar komen vooral spechten en mezen op af, die goed kunnen hangen; eentje op tafel, geklemd tussen het (nutteloze) voerbakje voor eekhoorns (alles beschimmelt er meteen in, geen goede investering) en een baksteen en die is heel geliefd bij de merels, lijster, roodborstjes en ook vaak spechten, soms ook een eekhoorn. Er gaat anderhalve pot van die pindakaas per week doorheen!

4 september. Lekker weer en niks bijzonders in Garderen. Weinig activiteit bij de vogels, maar ik heb misschien een kleine bonte specht gezien ... 
Vrijdag gingen we naar IKEA Amersfoort, waar het ook al bijzonder rustig was. We hadden een paar suffe wensen, zoals een antiglijmatje voor onder de mat in de gang, een paar nepplanten en Zweedse balletjes eten. Dus eigenlijk niks om over naar huis te schrijven en dat heb ik zojuist tch gedaan! 
28 augustus. Afgelopen donderdag was het cht warm! Zelfs in Garderen. We waren woensdag al vertrokken, omdat we vorige week moesten overslaan. Deze keer dus wat langer.
Over de vogeltjes geen nieuws. De merels waren nog steeds in de rui en eentje ziet er gek uit, met overal witte? veertjes. 
Uit het gras trok ik een zaailing, die ik niet hoefde. Hij zag eruit als een baby-berk. Maar het lijkt alsof hij uit een eikel is gegroeid! Rara!!!
 

Gisteren waren we bij Noor & Tjeerd, Die hadden een wespenval staan, anders konden ze niet buiten zitten. Daarin, behalve massa's wespen, ook een paar hoornaars en die vind ik prachtig. Ze steken niet, behalve als je ze lastigvalt. En ik vond het vreselijk ze te zien verdrinken ... 
Verder was het uiteraard als van ouds gezellig.

Vrijdag was de temperatuur trouwens alweer 10 graden lager en moesten we al spoedig weer een vest zoeken.

14 augustus. Het was deze keer echt heerlijk in Garderen: eindelijk warm! Zoals gewoonlijk is het een graad of 4 kouder dan in het westen ... de thermostaat stond op 29. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Dus we hebben lekker de hele dag vandaag buiten doorgebracht. Poes is, zoals het hoort, altijd bij ons in de buurt, nou ja, meer bij mij (Erna) in de buurt en lag op de tafel buiten te slapen. Evenzogoed zat het jonge roodborstje, dat nu wat rood aan de bost krijgt, onder de tafel aan het scharrelen. Muts heeft geen belangstelling voor vogeltjes, maar een bezoek van een eekhoorntje vindt ze interessant!

Ik dacht een libel of zo te zien - hierboven links - maar het was een spinnenweb, al deels kapot, maar van een onbekend weefsel, de draden heel dicht op elkaar.  De conifeer is dood, maar gek genoeg is de helleborus die ervoor staat er ook niet best aan toe, terwijl een andere, links ervan, niks mankeert.
In de badkamer zit een spinnetje, ik geloof dat het een springspinnetje is. Hij woont naast het parfumflesje. Je vraagt je af wat 't spinnetje eet, want er zijn op het moment niet van die vliegjes, die kort geleden nog talrijk waren. Er is nu ook een hor, dus er komt weinig nieuws binnen zou je zeggen. Ik heb niks tegen spinnetjes, dus van mij mag hij blijven. Ko heeft een hekel aan spinnenwebben in huis, maar ik kan geen web ontdekken, want springspinnetjes doen niet aan een web.

 

We zijn bij de kringloop in Voorthuizen gaan kijken: een hartstikke volle winkel, maar er zat nergens een prijs op. Vind ik heel vervelend, want als je bij de kassa komt is het niet prettig om te zeggen dat je iets te duur vindt. Het bleek echter heel goedkoop te zijn: 2 voor een boek (Ko) + 4 kaarten met envelop, geschikt om rouwbriefjes te schrijven.

Gisteren was de jaarlijkse bijeenkomst van de ex-collega's van Ko. Die wordt door Paul georganiseerd en zijn vrouw Aria zorgt voor een heerlijk buffet. Ik ken de meeste van hen niet goed en zit meestal te kletsen met Mieke A. die ik wl redelijk goed ken. Maar gisteren raakte ik aan de praat met Nadien (Leuk h? Erna / Nadien), een Belgische, die een totaal andere jeugd had gehad dan ik. Interessant.

7 augustus. We kwamen donderdag aan en het was zowaar warm: zomerjurkje!  In huis: 17, dat nou weer wel, maar het werd ook binnen snel tamelijk aangenaam. 
Volgende dag was de buitentemperatuur weer fiks omlaag en binnen dus ook en weer een dik vest en sokken aan. Het blijft tobben, maar voor Garderen was het best lekker weer.

Het was behoorlijk druk met allerlei  vogels; een paar keer een groenling, die ik tot nu toe zelden heb gezien daar. Ik heb me ook prima geamuseerd met het kijken naar twee jonge spechten, waarvan een 'n kluns, die steeds wijdbeens op de stenen landde. Maar hij/zij kwam best aan zijn/haar trekken. Ik moet altijd door de ramen (niet al te schoon) fotograferen, dus de foto's zijn zelden scherp: een jonge specht - rode kop - zit te drinken. 

Eekhoorn liet zich hl even zien.

Maar er gebeurde wel iets mafs. Ria, die ik vorige week bij de buurman ontmoet heb kwam een praatje maken. We delen een uitgebreide kennissenkring in Leiden, allemaal mensen uit het katholieke circuit en o.a. van de dansschool van Evert Castelein. Ze vertelde me tot mijn absolute verbazing dat ze eens een avondjurk van me geleend had en ze kon de jurk tot in de kloppende details beschrijven. Als ik het goed onthouden heb: voor het verlovingsfeest van Humiel C.  Hl eigenaardig. 
Gisteren kwamen ook Harry en zijn vriendin Lisette op de koffie. Harry had ik nog nooit ontmoet, maar wel in de loop van een paar jaar tamelijk vaak mee gecorrespondeerd: hij is van 'Kwaliteitsplanten'. Leuke, veelzijdige man, met een aardige, bedachtzame vriendin, type Tjitske van de Gooise vrouwen. Zij heeft een benijdenswaardig absoluut gehoor en kan op allerlei instrumenten muziek maken. Ik ben niet gauw jaloers, maar eh ....
Op de terugweg vandaag kwamen we achter een sliert protesttractoren te zitten. 
Ontmoette ik vorige week in Garderen Ria (zelfde lagere school en zo), maandag kwam er een mevrouw naar me toe op de bridgeclub en vertelde me dat zij op dezelfde lagere school in dezelfde klas had gezeten. Toen ze het zei, herinnerde ik me haar naam: Greetje! Idioot toch: twee in n week ...
31 juli. De buren in Garderen gaven gisteren een borrle: Anneke is met pensioen en ook nog jarig geweest, vandaar. Leuke gelegenheid om andere bewoners van de huisjes eens te ontmoeten. Op de foto links een mevrouw die ik vaak langs zie lopen, ik geloof dat ze Ineke heet, daarnaast buurvrouw Wanda, die erg van het milieu is, iemand die geloof ik Irene heet en een meneer die ongeveer ongeveer net zo lang als wij in het park wonen. Hij heet Chris en had in de eerste week van zijn verblijf al een ree in zijn tuin! Onze directe buren, Andries en Anneke, kennen we het best en op de foto hun hondje Glowie, die altijd enorm blaft, een schattig kopje heeft en blijft hopen dat je een bal of zo voor hem wilt weggooien en zo. Een sheltie!
Aan het eind van de middag zat ik naast Ria, uit leiden, van mijn leeftijd , heeft op dezelfde lagere school gezeten. Maar wat ons later ter ore kwam: zij en haar man schijnen te bridgen ... Aha!
Er waren niet heel veel vogels en tot mijn plezier is Campanula rotundifolia goed aangeslagen en stond in bloei. Dan kan ik van lieverlee C. portenschlagian weghalen. Die bloeit wel lang, maar sliert zo! De blauwe conifeer is overleden, N.B. een leylandii ongeveer onverwoestbaar!

10 juli. In Garderen wordt een hoekje in de tuin al aantrekkelijk. Middelpunt is Helleborus foetidus 'Golden bullion', met erg mooi blad. Ik had er 3 aangeschaft, de andere twee hebben gebloeid en zijn allebei overleden. Ik weet niet of er een causaal verband is! De campanula -  portenschlagiana geloof ik, maar met campanula's weet je het maar nooit - vind ik eigenlijk niks, met zijn expansiedrang en flopserige takken, maar in het bos moet je bijna overal blij mee zijn. De ander campanula, waarvan ik denk dat het rotundifolia is, staat morgen in bloei, maar wij zijn alweer in het westen en komen pas over 3 weken weer in Garderen. Ik zou het geweldig vinden als dt een blijvertje is. Ook de cyclamen van Marleen, neapolitanum of iets anders, hederacifolia?, herfstbloeiend, stond op springen. Er wordt warm weer verwacht en ik kan niet sproeien, laten we er maar het beste van hopen.  
Hieronder brunnera macrophylla 'Alexander's Great' met een lamium waarvan ik de naam niet weet: goede combinatie. 

Ik heb van Harry zaad gekregen van een springbalsemien - Impatiens balfourri - en daar moet nog een naam bij. Ik vind hem erg mooi, maar heb wel alle planten die nog niet bloeiden eruit getrokken, want balsemienen hebben de neiging te exploderen en dat wil 'men' niet hebben. Ik weet nu wel hoe ze opkomen, dus komend jaar kan ik er tijdig iets aan doen. 

Ook de bosaardbeien groeien alle kanten op en geen aardbei te zien natuurlijk, al hebben er wel bloemetjes aan gezeten.

Gisteren ben ik een tijdje gaan slenteren op de hei. Die begon hier en daar al te bloeien en er waren meer insecten dan vorig jaar. 

Tot mijn genoegen vond ik boerenwormkruid en m.n. n plant zat vol met de zebrarupsen, (waar toevallig net iets over in ROOTS stond, maar ik kan het niet meer vinden!) Rupsen van de St., Jacobsvlinder.  Gek is dat ze op een solitaire plant zaten, terwijl nog geen meter verderop een heel bosje boerenwormkruid stond.

Vrij veel hommels (akkerhommel, met een roodbruin bovenstukje) en zweefvliegen, maar die kon ik niet determineren. 

Ergens een plek met veel grasklokjes, een mooie koekoeksbloem en veel witte klaver.

Ik zag ook wat algemene vlinders en een stel boerenzwaluwen. leuk!

Tenslotte nog twee onbekenden: een soort hertshooi (St Janskruid en dat had ik eigenlijk wel moeten weten) en een distel ( w.s. kruldistel). 
Langs de hooiweg had iemand een uitkijkpost tegen een boom gemaakt. Ik zou niet goed weten waar en hoe, maar het zag er begeerlijk uit, hoewel je er w.s. niks mr mee kan zien.

 

 

Deze keer zag ik weer genoeg vogeltjes in ons minituintje. Veel plezier had ik van een baby roodborst, die een zeer pientere indruk maakte! Het had nog geen enkel rood veertje! (Die heeft babyspecht tijdelijk op z'n kop!)
Ook de eekhoorn kwam weer eens op bezoek. 

 

Het was trouwens nog niet erg warm: we gingen bij 23 of zo weg, maar in het huisje was het maar 16 en deden we gelijk de kachel aan. 

 

19 juni. Net terug uit Garderen, waar het 14 was tegen 25 gisteren. Toen heb ik ook de hele dag buiten gezeten en dat was nog niet eerder gebeurd.  
Nu, bijna de langste dag, is er vogelconcert in het bos van ongeveer 1/2 5 tot 5 uur in de morgen. Ko heeft het vanmorgen opgenomen H.

Dit is misschien de spin die overal van die kleine webjes maakt. Hij heet, geloof ik, 'strekspin',  maar dat moet ik even nakijken. Die webjes zitten overal buiten op het hout van het huisje.
Deze keer zag ik ook ♂ Duitse schorpioenvlieg, met die knobbel op zijn achterlijf. Linksonder. Ook heb ik voor het eerst een mier gezien daar. Die liep heen en weer over de tafel buiten. Minstens twee keer zo  groot als zo'n terrasvernieler in Zoeterwoude. Later op de dag kwam ik er NB ng een tegen: in de badkamer. Met glas/papiertje methode naar buiten gebracht. Ook groter dan een mier uit het westen!

Ik had in het najaar liguster gestekt, van een struik bij de bridgeclub, waarvan de bloemtrossen veel groter zijn dan van de meeste ligusters. Ze zijn alle drie aangeslagen en 2 stonden al te bloeien. Met nog kleine trosjes. Ik vind liguster zo heerlijk ruiken. een soort van eersteklas zomerluchtje!
Tot mijn teleurstelling was n van de Helleborus foetida 'Golden Bullion' ter ziele en een tweede gaat ook dood. De derde heeft niet gebloeid, maar ziet er wel geweldig uit. Ik hoop dat die overleeft, want ik vind het blad erg mooi.

12 juni. Er zat een fraaie vlieg op de schuifdeur. Voor de zekerheid maak ik eerst een foto binnen en dan zie je uiteraard de onderkant van een insect. Maar ik kon ook de bovenkant fotograferen. Ik denk een 'watergaasvlieg'.
Na melding bij een site waar ze waarnemingen van insecten bijhouden kreeg ik te horen, dat het geen watergaasvlieg is, maar een Duitse schorpioenvlieg! (Panorpa germanica). Op zulke momenten geniet ik van Internet en alle mogelijkheden ervan.

Dit is het nestje van het winterkoninkje. Helemaal van mos! Ik hoorde hem nog wel zingen in de buurt. 

Er was maar n koolmeesjong aanwezig en die*) was al bijna volwassen. Ook was er een jonge specht. Buurvrouw Wanda vertelde me dat die een rode kop hebben en dat wist ik niet. De pindakaas met meelwormen is erg populair in jongenvoedertijd! Het zijn vooral spechten die met bekken vol vet wegvliegen!  

*) Zou eigenlijk dat moeten zijn: het jong, een jong dat. Klinkt niet goed. 

20 mei. Het vorige weekend waren we in Garderen, deze week hebben we eigenlijk geen tijd en de weersverwachting is ook niet zo bie. Druk genoeg hier, net na de verhuizing. 

Er waren nauwelijks vogels in beeld: allemaal te druk met eieren en/of jongen? 

 De 'tuin' doet het wel heel goed. Van de 50 gekochte bluebells bloeiden er minstens 40. Als ik tijd van leven krijg wordt dat ooit nog een groot feest. 

Heuchera 'Ginger Ale', een van de mooiste naar mijn smaak, stond er prachtig bij. Ook 'Paris' kwam net in bloei. De salomonszegel met de rode stelen bloeide ook. Alleen al het blad is prachtig. De bloemetjes zijn een beetje klein en de hoogste spruit was geknakt of zo, jammer, maar er woont een woelmuis in de buurt en Muts gaat graag aan Bowls Golden Grass knagen en doet dat niet met egards t.o.v. de salomonszegel. 

Ook het blad van Helleborus foetidus 'Gold Bullion' als ik het goed heb, is erg mooi. Die heeft ook goed gebloeid, maat is zonder bloemen ook echt de moeite waard. Van de varen weet ik niet meer hoe hij heet, maar kan het opzoeken, en ik vind hem prachtig. Zo is van een bostuin ook veel te maken!
We hadden in oktober al een ander raam besteld voor de slaapkamer, want dat ging naar buiten open en dat gaf steeds problemen met de hor. We zouden een raam krijgen dat rechts vast was en links zou open gaan, naar binnen. Wijd open of gekanteld op een kier, met een hor aan de buitenkant. 
Dat kwam dus na maanden wachten: ... twee ramen die allebei open gingen, rechts kon ook op een kier en de hor was er niet bij. Hartstikke duur ook nog eens en ik zou op mijn achterste benen zijn gaan staan, maar Ko niet. Ook goed, geen zin om je er druk over te maken. Ko maakte in allerijl een hor en klaar. 
Vervolgens haalde hij met een beetje hulp van mij, de boxspring uit elkaar en die werd getransporteerd naar de woonkamer. Heugafelt eruit, en laminaat erin: in een uurtje gepiept. Twee matrassen, op het dak van de auto al even geleden meegenomen vanuit Zoeterwoude, op de grond en voor het eerst lekker ruim geslapen.

3 mei. We waren in het weekend in Garderen, maar ik heb maar n foto gemaakt en die was verticaal. Vroeger had ik een programma waarmee ik kon regelen dat dergelijke foto's niet op z'n kant bij lezers van dit blog binnenkwamen, maar het is weg en we hebben het nu - met de verhuizing over 2 weken - te druk om te proberen iets anders te vinden. 
We waren vrijdag in Drenthe, altijd weer gezellig. Wat vogels betrof: ik zag weer een heggenmus, lang niet gezien, de mees was de teek nog niet kwijt en spreeuw & mus waren in beeld. Misschien een bonte vliegenvanger gezien, maar voordat ik een kijker had was ie alweer gevlogen. Komend weekend geen tijd voor Garderen!
23 april. Afgezien van veel gesjouw met matrassen, ingewikkeld en i.v.m. de komende verhuizing, een rustig/kort weekend. 

Donderdag vloog er een vogeltje tegen het raam en dat was een zwartkop. Die bleef versuft voor de schuifdeur liggen. Zwarte emmer eroverheen, kwartiertje wachten, even kijken of er nergens een sperwer in een boom zat te wachten en daar ging ie weer. Zo, een zwartkop van dichtbij gezien!

Vorig jaar gezaaid: judaspenning en nu mooi in bloei, met hommels en zo! Mest gestrooid, een paar keer water gegeven. Krentenboom ziet er een stuk beter uit dan vorig jaar, maar geen bloemen. Ook nog niet aan bosanemoontjes of appelbes. En ik vermoed dat ook de roze, geurende azalea - vorig jaar gekocht - niet zal bloeien, maar hij ziet er wel goed uit. 

Ik kijk natuurlijk veel naar de vogels en gebruik ook dikwijls de kijker, die binnen handbereik is. Zo zag ik deze week een mees, die steeds pindakaas ging snoepen en daarna eindeloos bezig was zijn snavel af te vegen aan de grond, merkwaardig gedrag. Zag ik door de kijker dat er een dikke teek in zijn 'mondhoek' zat, die blijkbaar heel hinderlijk was bij het eten. Ik heb inmiddels al 3x zo'n dikke teek, ong. 1/2 cm, bij een vogel gezien; twee keer bij het oog en nu een keer bij de snavel. Tegen de tijd dat ik de teek kan zien door de kijker valt ie er bijna af, gelukkig. 
18 april.  Deze keer, we waren er lang, want het was Pasen en ook nog eens mooi weer. 

Toen we donderdag aankwamen lag de dooie boom, die Ernst zou weghalen, al in stukken naast het huisje. Heel aardige man & prettige tuinman, eentje met initiatief, want hij had ook gelijk maar even het dak schoongeveegd! 
Later kwamen hij en zijn medewerker Ren terug en tilden de wasmachine uit de badkamer. We gebruikten hem niet, want er was iets met de deur en bovendien kunnen we gewoon 'thuis' wassen. Onze achterburen wilden hem graag hebben. Het was een heel karwei, want de machine moest over het toilet getild worden en door het smalle gangetje e.d. naar buiten! En vervolgens naar de achterburen getransporteerd.
Op de plek waar hij stond staat nu de kast die aan gene zijde van het bed in de slaapkamer stond. T.z.t. komt ons bed van hier (Zoeterwoude) in Garderen, want in L'dorp laten de mensen die ons het appartement verkocht hebben een prima bed staan. Verhuizen heeft veel voeten in de aarde. De kast versjouwen was niet echt makkelijk ... Ooit moet de andere hoge kast ook nog weg, want de slaapkamer is maar klein en ons bed is bijna 2 meter breed. Ooit is alles achter de rug en vallen we niet meer bijna uit bed. Heeft er nog iemand een boxspring van 1,40m nodig?

Buiten hadden we een nieuwe gast: een muisje kwam regelmatig wat snoepen. Rosse woelmuis.

De winterkoninkjes waren nog niet klaar met hun nest. Wat een klein vogeltje en wat een lawaai komt eruit! Leuk!

De tjiftjaf was er eindelijk en ik heb ook een zwartkop gehoord. En mijn lievelingsvogel, de zanglijster, zat regelmatig op het pikveldje. 

Er waren meer insecten dan vorig jaar; ik zag hommels en bijen, een witje, een citroenvlinder en een blauwtje en ook een oranjetipje. Dus nu ga ik kijken of ik zaailingen kan vinden van look-zonder-look, want daar leven de rupsen van een oranjetipje op en hier in de tuin ruim ik het altijd op: geen oranjetipjes!

Ko had helemaal de geest en is op de foto bezig met het maken van een hor voor de badkamer. Ik begrijp niet dat ramen naar binnen open en een hor aan de buitenkant nog steeds niet standaard is, want het is verbazend plezierig. T.z.t. komt er ook een nieuw raam in de slaapkamer, want dat kan alleen op een kier en dan zit de hor aan de binnenkant ook nog eens in de weg!

Verder was het weer eens tijd voor een flinke poetsbeurt en het was er ook nog eens prima weer voor. Een weekendje genieten!

 

 

 

Viooltjes doen het dus goed. Deze komt van Andr en heet Viola 'Coeur d'Alsace'. Misschien iets rozer dan op de foto.

8 april. Weer een heel ander weekend dan vorige week. Geen sneeuw, geen appelvinken, tw spreeuwen! Ook de glanskop kwam even hl snel buurten.
In een van de geplante coniferen waren vogeltjes duidelijk bezig met het bouwen van een nest, maar ik had moeite met het identificeren van het soort vogeltje. Ik zag, door de kijker, iets dat leek op een roodborstje, maar min of meer egaal kaneelkleurig bruin en een duidelijk wit streepje door het oog. Ik ken ze goed, maar zie ze heel weinig, en derhalve kwam ik er niet zo snel op ... winterkoninkjes! Die had ik in Garderen pas 2x gezien en ook maar heel eventjes.

Hierboven een fraai holenduifje. Duiven, holen- en hout-, fourageren vaak samen. Soortgenoten kunnen vervelend tegen elkaar zijn, maar geen holen- contra hout-. Houtduiven kunnen soms ineens zonder bewegen een tijdje op dezelfde plaats blijven zitten. Eigenaardig. 

Vanuit het keukenraampje kan ik de vogels soms op heel korte afstand bekijken. Deze ♂ grote bonte specht zat vanmiddag niet meer dan een cm of 60 van me af en was druk bezig met de pindakaas met insecten in de pot. Gefotografeerd door een niet al te schoon raam ... ♂ heeft een rood vlekje in zijn nek en zijn voorhoofd is lichtoranje. Buik ook gelig, maar vleugels en wangen vertonen spierwit. 
Het tuintje begint ook wat kleur te krijgen: op de foto judaspenning, vorig jaar gezaaid. Er staan ook narcisjes en vrij veel vergeet-mij-nietjes; viola laboradorica stond mooi te bloeien en dan zijn er nog allerlei primula's. De krentenboom was nog niet in bloei, terwijl hij in Zoeterwoude bijna klaar is.

Ik begin een beetje door te krijgen van wat het doet en wat niet. De sneeuw en daarna veel regen (naar horen zeggen) had het tuintje veel goed gedaan!

Morgen wordt Marleen 80 en dat moet gevierd worden, dus zitten we nu weer in Zoeterwoude. Gaan we morgen van hieruit heen en weer, makkelijker met Muts. 

Toen we aankwamen gisteren sprong Muts trouwens uit de auto op de parkeerplaats, zoals altijd, maar verdween nu een tuin in en ze kwam niet tevoorschijn. 

Ik ben twee keer gaan roepen: geen Muts. Vervolgens is Ko gaan kijken op de parkeerplaats en zag haar zitten onder de beukenhaag aan de Hooiweg. Is hij in de auto gaan zitten met de deur open en sprong ze bij hem op schoot! Slim van Ko.
2 april. Een keertje Garderen met sneeuw.
Donderdag vertrokken we, ondanks de slechte weersvoorspellingen over vorst en sneeuw en dat terwijl de volgende dag april van start ging. 
Pas bij de afslag naar Garderen/Stroe zagen we de eerste sneeuw, restjes in de berm, 's middags was er een buitje maar erg veel stelde het nog niet voor. 

 

 

Vrijdagmorgen was het wit, een laag van een cm of 4 en schattige ijspegeltjes langs het dak. Het droop de hele dag, want het vroor niet.

Er waren w.s. weinig mensen in het park, want ik had enorm veel vogelbezoek vrijdag. De vorige weken was er weinig belangstelling, maar nu was alles met veren blijkbaar uitgehongerd. Ik ben altijd al blij met een lijster; daarnaast waren er de gebruikelijke (kiftende) merels, mezen, roodborstje, gaai, vinken en spechten. Er kwamen nu ook appelvinken langs, een keer zaten er 5 op het terras!, die lijster, hout- en holenduiven, mogelijk een koperwiek - dat ging een beetje erg snel, kan ook een tweede lijster zijn geweest -  en zelfs een paartje groenlingen en daarvan had ik alleen hem n keer gezien. Wat geweldig om tegelijk een lijster, een eekhoorntje en een appelvink op je terras te hebben. 

♂ appelvink is onwerkelijk mooi: een goudbruine kruin, een grijze nek, een blauwgrijze snavel, een zwart slabbetje en dan nog van alles op zijn lijf en nog wat blauw in een apart soort waaiertje in de vleugel en tenslotte een wit puntje aan de staart. 

Die ene spreeuw kwam ook elke dag even langs! Ik heb echt genoten en 's avonds deden mijn ogen pijn van het kijken. 

 

Toen gingen we trouwens lekker eten met Tonkie, die jarig was geweest, en haar partner Robert. In Boshuis in 3 en het was niet alleen heel lekker, maar ook heel gezellig.

Een van de dingen waar ik me het afgelopen jaar - ja, we hebben het huisje alweer een jaar! - over heb verbaasd is dat zo veel naar beneden valt. Je verwacht bladeren in het najaar allicht, maar het hele jaar komen er takken en takjes naar beneden, dennennaalden in flinke hoeveelheden (geen den in onze tuin of heel dichtbij!), mos, vogel- en rupsenpoepjes, dennenappels.

Hier een foto van 2 kegeltjes van een lariks, een takje van een den met begin van kegels en een mooi stukje van een soort korstmos, ik weet niet hoe het heet, het groeit op o.a. takken en komt voor waar de lucht heel schoon is. Mogelijk schildmos.

26 maart. Veelbelovend komen de spruiten van de bijzondere salomonszegel op.  Polygonatum multiflorum 'Red Stem'. Ik heb er een paar gekocht in Duitsland en later nog een pol gekregen van Harry. Net als bij lelietjes van dalen kun je al meteen zien welke punten een bloem gaan opleveren. Ik moet er wel sat stokjes tussen zetten, want Muts gaat uitgerekend dr altijd gras zitten eten.  

Viooltjes doen het redelijk goed. Mijn buurvrouw Anneke zegt dat ze door konijnen worden opgegeten, maar ik heb er nog nooit een konijn gezien. Dat zou ik zo leuk vinden, dat zij of hij best mijn viooltje mag opeten! Ik ben van plan om Viola sororia mee te nemen, daar heb ik er veel van in Zoeterwoude.

Wat meer vogels dan de vorige keren. Heerlijk weer. Een onbekend narcisje in bloei, opzoeken. Mogelijk 'Segovia'.  Hommels en citroenvlinders. Spreeuw op een zeer kort bezoek.
Ik heb al eens een hele serie foto's geplaatst van de dierenkoppen in de stronken van bomen. Bij onze buren staat er een in de tuin, niet eerder gezien: een specht, maar ik dacht meteen aan een kukkaburra en dat is een ijsvogel. Ze laten hem niet buiten staan in de winter.

12 maart. Het eerste bezoek in de tuin was een citroenvlinder! Deze keer waren er ook maar betrekkelijk weinig vogels. Na een uur had ik er, geloof ik, nog maar een stuk of 4 gezien, een enkele mees en een merel, gelukkig ook een lijster. Het bleef stil, vooral weinig vinken. Afgezien van een boomklever heb ik de meeste vaste bezoekers wel 'n keer gezien.

Primula's doen het goed in Garderen en er waren nog wat krokussen.

Af en toe dwarrelde er wat naar beneden: maart is niet de tijd voor esdoornzaden; het waren de zaden van een spar. 

Het was fantastisch weer, wel heel droog. Ik maakte gisteren een ommetje over de hei en genoot weer bij het zien van die bijzondere, veelstammige eiken. 

5 maart. Hartstikke mooi weer, met 's nachts wat vorst, daar in Garderen. De vogels waren misschien met voorjaarsvakantie want er viel nauwelijks iets te zien: 2 merels, 2 vinken, 1x een specht, paar mezen, 2x een roodborstje. Wat zou er aan de hand geweest zijn? 
27 februari. Heel mooi weer in Garderen. 's Nachts een beetje vorst, overdag de zon aan. Bloemen! Veel zijn het er niet en zal het ook nooit worden, maar nu even krokussen, helleborussen en primula's. Krokussen wijd open in de zon, maar geen bij te zien ...  De lijster zong, maar niet gezien, en er kwam twee keer een spreeuw langs, net als vorige week.
Gezien het nog vol rotzooi lag van de storm van vorige week kwam het mooie weer goed uit: eens even flink ruimen en vegen. De vele stenen in het tuintje wordt al lekker groen van het mos. 
Het raam van de slaapkamer is behoorlijk smerig: algen vooral en de krullen zijn het spoor van een slak. Er komt een ander raam. De firma waar we het besteld hebben is bijzonder traag, maar ooit zal het wel gebeuren. Een raam dat naar binnen wijd open kan of op een kiertje en een hor aan de buitenkant. 

20 februari. We zouden de 19e gaan bridgen in Drenthe, dus zijn we vrijdag, ondanks de aangekondigde megastorm, naar Garderen gegaan.  Toen we aankwamen lag de hele tuin - alle 25 vierkante meter! - al vol met takken en takjes, zoals hieronder links en toen het 's nachts serieus tekeer ging is er een grote tak naar beneden gekomen, maar verder viel het wel mee.

Ik had vrijdag een topdag: eerst werd per telefoon een financieel meevalletje beloofd. Eerst zien en dan geloven, maar er zijn vervelender boodschappen. Er zong een lijster ergens in Garderen, daar word ik altijd enorm blij van (en ik was het al) en sterker nog: even later zat er eentje van het voer te snoepen!!! In geen maanden gezien. Ondanks het pestweer kwamen de meeste van de vaste gasten even een hapje eten halen. 
We zijn over Harderwijk naar Drenthe gereden, want de mooie weg door de bossen zou wel eens vol omgewaaide bomen kunnen liggen. Duurt iets langer, geen omgewaaide bomen. Bridgen bij N&T is altijd enorm gezellig, lekker gegeten, Stevie weer eens gezien en ook hond Durk, die het prima met Stevie kan vinden.  
Zondag wederom pokkenweer, dus vroeg naar huis. 

13 februari. Vorige week gebeurde er niks op de Veluwe, deze week ook niet veel, maar er bloeiden gele krokussen van een onbekend merk, en er staat bijna een helleborus in bloei, waarvan ik de naam even moet opzoeken. 
Minder leuk was dat Muts alweer een teek had, Z vroeg in het jaar! Het bandje voor om haar nek, dat 8 maanden bescherming biedt, is besteld. Helleborus foetidus 'Gold Bullion' en die belooft heel mooi te worden. Het blad is aantrekkelijker dan van de ordinaire foetidus.

Het was af en toe heel druk bij de voedselbank: Ko zag 7 merels tegelijk, ik veel van het bekende volk, n mus, de boomklever kwam weer eens langs en, onverwacht, n spreeuw die zich volvrat aan pindakaas mt en iedereen die in de buurt kwam wegjoeg, haha! Ik had pas 2x eerder een spreeuw gezien in het bos.
Boven: elke week neem ik een zootje lege pindakaaspotten mee, want van een glasbak hebben ze in Garderen nog niet gehoord. 
Er zijn twee pothouders aan het voerhuisje, maar merels hebben liever de opstelling naast het bakje voor de eekhoorns. Ik klem de potten tussen bakje en bakstenen en dat wordt gewaardeerd door de merels en - als ie ooit terugkomt - een lijster ook. 

Vervelend is, dat bij de Vogelbescherming de prijzen fors omhoog zijn gegaan, meer dan 15%. Nu heb ik vogelpindakaas in Putten gehaald, bij Welkoop: 3 potten voor 5 en dat is heel wat goedkoper. Er gaan minstens 2 volle potten per week doorheen!!!

Vandaag scheen de zon en kennelijk net door een stukje glas of zo op het vloerkleed dat in Garderen ligt. Kregen we een stukje regenboog!
30 januari. Het was eens een keer mooi weer. Het lag wel vol met takken en de ramen waren smerig: ik heb ze al een aantal keren schoongemaakt, zeker 5x, terwijl ik in Zoeterwoude 1x per jaar net mooi vind ...  Als je op de foto hieronder kijkt zie je de afdruk die een vogel, tegen het raam gevlogen, achterlaat. 
Dat dacht ik ook van de specht die versuft onderaan het vogelhuisje lag, Zeker tegen het raam gevlogen. In zo'n geval zet ik een donkere emmer over het beest en wacht een tijdje. De vogel in kwestie is soms dood, maar meestal weer OK. Zoals ook deze specht, die me vrolijk aankeek en wegvloog: recht in de klauwen van een sperwer. Ik kon wel janken en 's avonds kon ik er niet van slapen.

Ja, een sperwer moet ook eten, maar laat ie dan een mees pakken of zo, die zijn er genoeg. Nu zijn er nog maar 2 spechten!

 

Hieronder een bijzonder elfenbankje, op de ietwat verrotte stam van een afgezaagde boom achter de slaapkamer.  Er waren er maar een paar, verspreid, klein, oranje en sterk gegolfd.

                         

Muts heeft zo haar manieren om wensen kenbaar te maken. De verwarming van haar stoel gaat na 90 minuten uit, Dan gaat ze demonstratief op de radiator liggen. Maar als we TV kijken komt ze met haar poot tegen ons gezicht tikken. Of gewoon op schoot liggen!
23 januari. Rustig weer en niks bijzonders. net als vorige week zag ik, naast het gebruikelijke volk, de glanskop, de holenduiven en een boomkruipertje. Geen eekhoorn. De spechten zijn weer aan het kloppen en een primula in ons tuintje staat bijna in bloei. Ook een helleborus stond met de knoppen bijna open, maar die is donkerrood en dat zie je bijna niet.

We gingen op bezoek bij M & J, goede kennissen uit Frankrijk, een jaar of 5, 6 niet gezien. Zij nu ook terug in Nederland, in een leuk huis in Haaksbergen. Ik vond hun huis in Frankrijk altijd het meest smaakvolle, met een citroengele muur en alles paste erbij, geweldig. Hier ook weer een gele muur, maar iets meer naar oker. Was als van ouds gezellig.

Minder leuk was het bericht van onze buurman in Garderen: hun hond Colin was dood. Sneu, maar voor een golden retriever was Colin stokoud, 15!! Het was een lieve hond.

16 januari. Veel bijzonders valt er niet te melden: mistig en vrij koud. Ook in huis nog altijd met enige regelmaat  onaangenaam.

Er waren ditmaal weer eens 2 holenduiven, het glanskopje kwam langs, maar de 'bolle' heggenmus liet zich niet zien.  

13 januari. Hoewel we normaliter vandaag weer naar het bos zouden gaan stellen we n dagje uit, drukke week achter de rug en hier van alles te doen. Ook wel eens lekker. Vorige week gebeurde er niks in Garderen, dacht ik, maar zojuist kreeg ik een nieuwe Vogeldagboeken binnen met een foto van een boomkruipertje en toevallig heb ik die nu net vorige week een keer heel duidelijk gezien op een van de 2 eikenstammen tegenover ons huisje.  

Zo'n sublieme foto kan natuurlijk alleen maar door Adri de Groot worden gemaakt!

2 januari. Vorige keer waren we net binnen (23/12) toen het bericht van Kees'  overlijden kwam en we meteen weer naar Zoeterwoude teruggingen. Er volgde een verdrietige, zeer drukke week die eindigde bij de uitvaart van Kees een week later. 

Vrijdag 31/12 gingen we weer naar Garderen, in de verwachting van een rustige Oudejaarsavond in het bos. Mooi niet: zolang het licht was klonk er gebulder in de verte, alsof er niet ver van ons een oorlog woedde. Carbid schieten, zei Ko. Muts liep een tijdje te mekkeren: voldoende eten, voldoende water. ze wilde niet naar buiten ...rara? Opeens wist ik het: ik moest het elektrische dekentje op haar stoel aandoen! Uitgekookte tante!
Het lawaai hield op toen de duisternis inviel en wat later keken we naar de TV en zo. Lekker venijnige eindejaarsconference van Peter Pannekoek, die aan het eind de scherpe kantjes weer een beetje afvijlde. Om 12 uur brandde het verboden vuurwerk los, maar erg lang duurde het niet en het was redelijk ver weg. 
Gisteren gezellig gebridged, gekletst en gegeten in Oosterhesselen. Het was grappig om te zien hoe Stevie omgaat met puberhond Durk. Als Stevie genoeg heeft van Durks aandacht heft hij waarschuwend zijn poot, meer niet!
Vanmorgen hadden we gezellig de buren op de koffie en inmiddels zijn we weer in Zoeterwoude. 
Eekhoorn Sien kwam gelukkig weer buurten en verder was het niet bijzonder druk. Deze keer lagen er heel veel takken op de grond en was het vanmorgen om 10 uur nog donker al zouden we een kwartier licht gewonnen moeten hebben!

18 december.  Donderdag waren er 19 vliegen in huis en vrijdag ving ik de 20ste! Maar geen eekhoorn deze week. Wel was de glanskop er weer en elke  dag een heggenmus. Nog 3 dagen en dan zijn we over het dieptepunt van de winter heen.
Er zijn geen eikels dit jaar. Denk ik, want ik heb nog geen eikel gezien en we wonen in Garderen midden tussen de eikenbomen. Noor vertelde me een interessante reden daarvoor: als het een warm droog jaar is is dat niet prettig voor bomen en moeten die bomen investeren in eventuele nazaten; als de zomer prettig is voor de bomen, nat en koel, dan hoeft dat niet. Wel sneu voor de wilde zwijnen, die krijgen het vast moeilijk deze winter.
12 december.  Wie regelmatig mijn schrijfsels leest weet, dat ik een pesthekel heb aan de winter, met de maand november op 1. Maar er zijn 3 weertypes die ik in de winter kan waarderen: 1) -1 tot -5, zon, geen wind en mensen op het ijs! Ik vond schaatsen ooit heerlijk en kan nog steeds genieten van kijken naar mensen die, op de singels of zo, aan het schaatsen zijn. 2) vallende sneeuw, geen wind 3) niet al te dichte mist. En mist hadden we deze keer in Garderen. Ik heb genoten van een ommetje over de hei.

Het is bij het huisje maar een paar uur licht, van 11 tot 3 uur, schat ik, daarna vrij lang schemer en veel donker. Het is meestal  buitengewoon druk bij de voerplaats. De 7 standaardbezoekers, maar helaas geen glanskop meer. Wel komen er naast die 7 soorten meestal ook gaaien en houtduiven. Tot mijn verrassing 5 holenduiven en een heggenmus! Ik dacht dat die naar warme landen vertrokken waren.
Ook het uitzicht vanuit eigen tuintje is aantrekkelijk. Het blad is afgevallen (en zowaar opgeruimd!), dat maakt het iets lichter.

Ik heb me beziggehouden met het verwijderen van de nep-aardbeien uit het 'gazon' en dat moest inderdaad snel gebeuren, want de expansiedrang is groot van dit plantje. Potentilla indica? of schijnaardbei. Ik moet wel lachen bij de beschrijving die ik vond: groeit op vochtige, voedselrijke grond ... Haha, ook droge, arme blijkbaar. Ik had er wel eens iets van gezien, maar had nog geen neiging om er iets aan te gaan doen, totdat ik zag dat er hele stukken groen waren van aardbeiblad.

Twee keer twintig minuten wieden en daarna bevroren, (lekker vuile), handen en klaar.

Zaterdagavond (regen verwacht) weer naar het westen. De mist was weg zodra we op de autoweg zaten!

5 december.  We hebben een kringloop in Ermelo bezocht en zijn zaterdag bij N. & Tj. gaan bridgen en dat was zoals altijd heel gezellig. 

Hun hond Durk kan het goed met Stevie vinden. Het is een lieve hond, maar nog wel een puber met heel veel energie. Af en toe is ie ook helemaal uitgeput en ligt dan in de vreemdste houdingen te slapen.

'Sinterklaas komt als de blaadjes van de bomen zijn' vertelden we vroeger aan de kinderen. Het was winter in Garderen!! De begonia was bevroren; ik heb er veel plezier van gehad! 
De vorige keer had ik al veel blad opgeruimd, deze week het grootste deel van wat er nog lag. Eikenblad is niet zo gunstig voor een tuin; ik krijg van Barthe beukenblad, beschermt de bodem ook, maar er zit kalk in en dat schijnt beter te wezen dan het zure eikenblad. 
Blad opruimen is zwaar werk voor een oud wijf, ik moet na  10 minuten ophouden: op een hoop vegen, in een grote piepschuim bloempot doen en van die bloempot in een grote vuilniszak en dan meenemen naar Zoeterwoude, want in het bos mag je het niet achterlaten. De zak die we vandaag meenamen woog minstens 6 kilo. (Zwaarder dan de poes in de kooi, poes is 4,5 kilo).  

Ik heb de laatste weken in Garderen vaak kerels gezien die met zo'n grote bladblazer in de weer waren, maar het op een hoop geblazen blad opruimen vinden ze minder interessant. Vrijdag kwam er eentje (van het parkbeheer?) langs en die blies het blad leuk tegen de buitenkant van de rest laurierheg achter onze slaapkamer en bij de schuur. Ben benieuwd of parkbeheer dat ook komt opruimen.

27 november.  Hoewel het nog pas zaterdag is zijn we weer in Zoeterwoude. Het weer in Garderen liet veel te wensen over: nat en flink koud. Het werd amper licht: alleen tussen 11 en 2 uur. Zo, en het wordt nog een uur donkerder aan beide kanten, getver!! Maar november zit er bijna op. 

Het vogelvoerhuisje uit Friesland - Ko had me ermee verrast; ik ben pas over een week of 6 jarig ...- heeft een andere deksel gekregen. Ik vond het geleverde exemplaar (via internet) niet zo mooi als elders n op hun website gezien en bovendien zaten er 2 gaatjes in. Maar de nieuwe bovenkant is fraai en de vogeltjes vinden het geweldig. Het viel al direct in de smaak bij de mezen, zelfs de glanskop bleef er langer dan normaal foerageren. De spechten vonden het moeilijk om bij hun favoriete pindakaas te komen, maar na een dagje kregen ze het door.
Deze keer waren er weer duiven. En ik kreeg een verrassing te verwerken: eekhoorn Sarah heet voortaan Sammie. ♂ eekhoorns zijn behoorlijk groot geschapen, maar misschien is Sammie een jonkie van 2021 en nog niet helemaal volwassen. Ik had wel gezien dat hij langere oorpluimen heeft dan rooie Sien. 
En keer een bosuil gehoord!

Group Deal had een flink katern met 'Black Friday' in vette letters. Ik keek al een paar maanden uit naar waterdichte laarzen met een warme voering voor in het bos en zulke laarzen bood Group Deal aan voor 119,99. Dan verwacht je dat ze ter gelegenheid van B.F. 20% goedkoper zijn, maar ze stonden schreeuwerig groot in dat katern aangeboden voor 119,99. Wat een flauwekul!!

Nu hadden we op het oude vogelhuisje een houdertje voor de potten pindakaas (en op de tafel nog zo iets, maar de pot daarin ligt regelmatig in scherven op de grond.) We gingen op zoek naar een vogelvriendelijke pinkakaasmetmeelwormenpothouder. In Putten is een tuincentrum dat ik niet kende, hoewel Ko zegt dat we er een keer eerder zijn geweest, en daar gingen we naartoe. Hoera, geen uitgebreide kerstmarkt met bijbehorende muziek, maar wl een heel uitgebreide dierenafdeling, met alle mogelijke soorten vogelvoer en verschillende zie het lange woord boven. De goedkoopste, nog niet op de foto, was OK en niet hinderlijk lelijk. De pot valt er niet niet uit. Hoop ik, spechten kunnen nog wel eens te keer gaan.

Ook leuk: een enorme afdeling met outdoor-kleding, w.o. waterdichte laarzen met warme voering, voor nog geen 50; niks te Black Friday, maar wel heerlijk warm.

21 november. Niet veel bijzonders te melden. Mooi weer, de gewone (non)bezigheden en de gewone bezoekers - wat minder merels - maar ook een glanskopje dat een flink aantal keren kwam foerageren. Wel altijd supersnel weer weg.
Ik moest water geven, want het had niet geregend en ik heb nieuwe beplanting. Toen pas zag ik dat Ernst langs was geweest en een bolletjesklimop had geplant. Nog weer later ontdekte ik onder in de heg kattenkruid en achter nog wat klimop. Ook had hij een flinke dikke tak tegen de schuur gezet, om te kijken of dat het soort tak was waar vriend Cor naar zoekt. Dat was zo, Cor wilde er zo wel 100, liet hij me weten. Vrijdagmiddag kwam hij zelf langs, want hij was de plantjes, die ik voor hem had meegenomen hier uit Zoeterwoude, vergeten. Ik heb hier nog een stuk Fuchsia maghellanica dat eruit moet en die asters met een Japanse naam zijn enorme woekeraars, dus moeten ook worden ingeperkt. In een grote pot ingraven kan geen kwaad en ze zijn wel erg mooi. Die kon Ernst wel weer goed gebruiken voor een andere tuin. Kan ik hier morgen wellicht even doen, want er schijnt kou en nachtvorst op komst te zijn ...
Een mus in zijn of haar eentje is betrekkelijk rustig, maar een groep mussen vliegt bij het minste of geringste op!
De zwart/witte kater die ooit onder het huis van onze achterburen bivakkeerde, heb ik zeker twee of drie maanden niet gezien, maar kwam zaterdag weer langslopen ...
14 november. De gebruikelijke bezoekers deze week, met Sara en Sien. Foto is Sara. 
Een gaai - dit keer prominent aanwezig - is tegelijk brutaal en schuw. Er komen er minstens 4 in de tuin en ze zijn dol op doppinda's. Met een poot halen ze vanuit het vogelhuisje het netje naar zich toe, vissen er een pinda uit, slikken die met dop en al door en pakken er nog een om ermee weg te vliegen. Maar n beweging in de kamer en ze zijn weg!

M&M kwamen gisteren op bezoek, met een heerlijk appeltaartje en tassen vol helleborus om te planten. 's Avonds zijn we gaan eten in de Bontekoe in Garderen, een gezellig restaurant. We moesten uiteraard om 8 uur wegwezen en toen hebben we nog even naar Stricktly come dancing op de BBC zitten kijken. Het duurde daarna nog een uur voordat de jaarlijks 'klaproosjes' begonnen, dus zij gingen naar huis om daar te kijken. Altijd een indrukwekkend programma. Een mooie dag samen. 
Vanmorgen alle planten erin, water geven en weer naar Zoeterwoude met 4 zakken afgevallen blad in de auto. We hebben bijna de helft van november achter de rug.

7 november. Een week november is al bijna voorbij ...  In Garderen was het vooral bladeren vegen en  vroeg donker! Nog een week of 6 wordt het erger en dan gaan we gelukkig weer lengen. Bah, wat haat ik dat donker, net als mijn vader! Die was 18 december jarig en als dat (gelukkig, vond hij) voorbij was dan werd het weer beter met het licht!
Geen bijzonderheden te melden. Bezoek van de vaste 7 soorten; het meest opvallend en opvliegend de merels, minimaal 7, 2 soorten mezen, vinken, roodborst, grote bonte specht en boomklever: die zie ik elke dag, net als de eekhoorns Sien en Sara, misschien nog een derde met langere oorpluimen, maar daar ben ik pas zeker van als ik ze een keer tegelijk zie.
Niet elke dag maar vaak: houtduif en gaai. Iets minder vaak holenduif, mussen en heggenmus. Zelden: appelvink, boomkruiper, glanskop, tjiftjaf en zwartkop (zomergasten), groenling, spreeuw, winterkoninkje. Deze week weer veel mussen, redelijk tamme, maar onrustige vogeltjes, die bij het minste of geringste massaal wegvliegen en ook weer meteen terugkomen. 

Hieronder fraaie paddenstoeltjes aan de voet van een bemoste boomstam op de parkeerplaats.

31 oktober. Donderdag groot feest: het was supermooi weer en om 2 uur kwam Ernst de tuinman, met struiken om de laurier te vervangen.  Hij had 3 heel mooie Portugese laurieren meegebracht, meer dan 2 meter! en op eigen initiatief een doodgewone leylandii, die er prachtig bij kleurde. 

Hij begon uiteraard met het uitspitten van de aanwezige grofbladige laurierstruiken en toen werd de positie van de Cotoneaster salicifolia 'Willeke' , die Cor voor me geregeld heeft, bepaald. Tussen 2 coniferen, de ene heet 'Ivonne', gelukkig met een i, want ik heb het niet zo op die naam,  en de andere 'Smaragd', geel- en meer blauwgroen, allebei heel mooi van vorm.
Aan de voorkant, het meest in het gezicht, 1 Portugees, 1 leylandii en nog twee Portugezen. Het is erg leuk om een tuinman te hebben die min of meer langs dezelfde lijnen denkt. Het meenemen van een leylandii b.v.: hij ziet dat de combinatie goed is en begrijpt dat mij dat interesseert. Daar kan ik echt van genieten, van zo'n soort samenwerking. 
Close-up foto's van de gele conifeer en de Portugese laurier bij 17 oktober.

Aan de onderkant moet nog wel wat gedaan worden, maar dat komt wel. Helleborus, bosbessen, varens? 
Het was ook vrijdag heerlijk weer. Veel blad opgeruimd, veel bezoek van o.a. 7! merels en het andere alledaagse volk. Bijzondere bezoekers waren deze keer een glanskop - foto van internet van Vogelvisie - en zondagmorgen 'n spreeuw, pas n keer eerder gezien daar.

Zaterdag gingen we bridgen bij Noor en Tjeerd in Drenthe. Het eerste stuk van de rit, tot Nunspeet, is door het bos en het was ongelofelijk mooi. En bij N&T is het altijd gezellig. Hond Durk en familiekat Stevie dragen natuurlijk ook bij aan een aangenaam weerzien. 
Vanmorgen - zondag - maakten we nog een klein wandelingetje en ontmoetten leuke paddenstoelen. In Zoeterwoude regende het.

24 oktober. We kwamen deze keer met slecht weer aan, hadden vrijdag ook nogal wat regen, maar gisteren was het droog en vandaag een stralende dag. 
We waren ongeveer de enige aanwezigen in de buurt en dat konden we merken aan een hele zwerm mussen die bij ons kwam bunkeren. Meestal zien we geen mussen. Ik heb wel weer een heggenmus en een holenduif gezien, maar helaas geen lijster. Wel veel merels, minstens 7 in dat tuintje van 5 bij 5. En maar kibbelen. Deze keer zag ik ook een teek bij het oog van een merel. Ze lopen ze waarschijnlijk op als ze in het afgevallen blad rommelen.  
De twee eekhoorntjes die ik nu ken heb ik Sara en rooie Sien genoemd. Ze zijn behoorlijk verschillend wat gedrag betreft. Die rooie is van kijken of er noten zijn, zo ja, kijken of die noten OK zijn en dan gauw ergens gaan begraven.
Sara, met de wat donkerder achterkant, komt eten: van de pindakaas met bosvruchten en ze eet ook brood. Noten hebben ook haar belangstelling en ze gaat ook wel begraven, maar ze is veel rustiger dan haar rooie soortgenoot. 
We zien nu wel een keer of 8 per dag een van de twee in de tuin. 

Volgende week komt de tuinman nog wat aan de heg doen. Een mooie cotoneaster, virusvrij en  via Cor gekregen, krijgt een opvallende plek. Wat coniferen, o.a. een gele,  om de rechte lijn iets te onderbreken en een paar vervangende Portugese laurieren, die eleganter zijn dan die grove dingen met hun grote bladeren: rode steeltjes en kleiner, doffer blad, een beetje hangend.

 

Een uit het bos meegenomen stuk sterretjesmos doet het goed. Erachter ligt een stuk hout en daar wordt aan geknaagd. Door wat? 

17 oktober. Rustige week. Weinig opwindends, behalve dat er vandaag twee eekhoorntjes op bezoek waren. Ik had al wel een vermoeden dat er verschillende  individuen langs kwamen, maar nu weet ik het zeker! Een is wat donkerder, het andere heeft een heel licht snuitje, allebei ♀ ♀  en in het begin heb ik denk ik een ♂  gezien, met langere oorpluimen.

Geen lijster, heggenmus, of holenduif gezien, wat vogels betreft viel er niet meer te beleven dan het gedoe van een stuk of 6 merels, waarvan minimaal 2 ♀ . Er wordt eindeloos gekift! Donderdag was er een winterkoninkje.

Muts is helemaal gelukkig met een elektrisch dekentje voor je nek of zo. Ik weet niet eens hoe we eraan komen. 

Ze mag tegenwoordig zo veel eten als ze wil, geeft minder vaak over en is iets van 2 kilo aangekomen. We noemen haar nu ook kiloknaller.

Vrijdag had Ko muziekles in Barneveld en zette mij af bij Intratuin. Dat is daar een aantrekkelijk tuincentrum! Ik was er 8 jaar niet geweest. Ik had er niet aan gedacht, dat ze wel met de kerstmarkt bezig zouden zijn. Gelukkig kon ik in de normale afdelingen goed terecht, helaas wel achtervolgd door kerstliederen!!! 
Ik was op zoek naar aantrekkelijke struiken om de grofbladige laurier van lieverlee te vervangen en vond Chamaecyparis 'Ivonne' ondanks de naam aantrekkelijk en heb ook een foto genomen van de Portugese laurier, die ik veel mooier vind dat de overal in Garderen aangeplante grove soort. 
Niet heel lang geleden heb ik me suf gezocht naar aantrekkelijke gele potten, uiteindelijke een redelijke gevonden in Zoetermeer. Project met een onalledaags viooltje, iets van ajuga en geel gras, maar het project is jammerlijk mislukt en nu heb ik een lege, gele pot. Maar deze op de foto waren mooier!
Ko kwam, toen zijn les klaar was, naar het restaurant, goed voor een saucijzenbroodje en koffie. Een van de weinige plekken waar je vers geperst sinaasappelsap kunt krijgen.

Intratuin is een bedrijf waar ik regelmatig mij ogen uitkijk naar smaakvolle combinaties van potten en planten. Ik was dit keer niet heel erg onder de indruk, maar vond b.v. de wand van het restaurant wel heel geslaagd. 

Het meest was ik gecharmeerd van de fantastische (klein, dat wel) afdeling aquarium. Niet heel grote, brandschone bakken met planten en visjes, ook niet heel veel en vnl tamelijk algemeen, maar er moet ongelofelijk veel aandacht aan besteed worden. Een fantastisch mooi visje, nooit eerder gezien, was een 'kempvis' met iets van 'moon'. Kijken of ik een plaatje kan vinden op internet, want mijn foto's zijn niet gelukt.

Het is niet een makkelijk visje om te houden, maar wat een plaatje! Ze zijn er ook in andere kleuren. De mannetjes zijn, zoals de naam doet vermoeden, agressief tegen andere mannetjes. Betta splendens en een type heet 'Half Moon', maar misschien niet deze op de foto: ze bestaan in vele uitvoeringen. 
Zo'n soortje van superhelder water van hoge temperatuur, een bepaalde zuurgraad, veel planten, vatbaar voor ziekten ... Mannen zijn goed in het houden en kweken van dit soort visjes. Ik was lang geleden lid van een aquariumvereniging, bijna allemaal mannen daar.
10 oktober. We hadden een keer echt mooi weer. Rustig en zonnig en dan is 17 best plezierig. Geen bijzonderheden in de tuin, behalve dat er vandaag ineens een flink aantal mussen waren en mussen zie ik niet vaak. Wel een stuk of 15. Heggenmussen daarentegen schitterden door afwezigheid en die zie ik vrijwel elke keer.
Ik heb wel vaak een camera binnen handbereik, maar weet natuurlijk niet wanneer eekhoorn verschijnt ... en als ze er dan is moet ik razendsnel door het raam inzoomen en focussen. Dat lukt natuurlijk meestal niet en er valt niet veel aan zo'n foto te verbeteren. 

De eekhoorn, die vrijwel dagelijks even komt kijken of er iets van haar gading is, heeft allang door dat er in dat bakje hazelnoten zitten. Ze duwt het deksel eraf met haar kop en duikt er dan in, waarbij de achterpoten naar beneden bungelen. 

 

Vrijdagavond gingen we bridgen in Apeldoorn Dat is gezellig, want de mensen zijn aardig, de meesten kunnen heel goed bridgen en er is altijd wel iets te vieren, met hapjes als gevolg. 
Ik had behoorlijk slechte kaarten en ls ik wat had kwam het contract toch bij Ko terecht, nou ja, wat kan het schelen. Maar ik kreeg 2x iets leuks: een keer 12 zwarte kaarten en maar n rode en ze waren nog mooi ook: Sch AVB10xx en Kl VB10XXX; Ko opende ook nog eens (uiteraard Ha) waardoor 4Sch een betrekkelijk makkelijk spel werd. 
Het andere spel kreeg ik een 8kaart harten en Ko had er nog 2 bij. Omdat ik een Sch-start kreeg en daardoor meteen aan tafel zat kon ik de harten van de tafel spelen en besloot, toen oost een kleine ha speelde op de 9 van de dummy, in mijn hand de Aas te spelen en kwam de Heer naar beneden! Voor +1 en 100%. En dan is de avond toch weer helemaal goed. De kans was maar 25% rekende Ko mij later voor.

Toen we naar huis reden stak er een wild zwijn voor de auto over, leuk!

Ko heeft het dak schoongeveegd. Eigenlijk zou een oude man - Ko is nu immers 80! - dat niet meer moeten doen. Op het dak gaat alles goed en de ladder beklimmen gaat ook, maar van ladder dak  p en later dak f is niet helemaal OK meer!

Foto's krijgen altijd een naam om ze te kunnen vinden. Deze heet Kodak!

Het dak is niet in een heel goede conditie, dus daar moet eens wat aan gebeuren. Ook zou het handig zijn als in de badkamer en de slaapkamer de horren aan de buitenkant zouden zitten en het raam naar binnen kon kiepen, zodat het makkelijker open en dicht kan. Ko heeft offertes aangevraagd.
Tussen een aantal houtduiven zat vorige week eentje zonder sjaaltje. Dat was nu een beetje tevoorschijn gekomen, maar nog niet af. Nog wel donkere ogen. 

Er waren veel conflicten tussen de ♂ merels. Er zijn minder ♀ ♀  en die worden ook nog eens weggejaagd, maar vandaag zag ik een dame met haar vleugels wijd over het terras hippen. Misschien op zoek naar een partner?
Het is erg leuk om naar de interactie tussen al die vogels te kijken. Er zijn een paar individuen die ik herken. 

In Het badkamerraampje zit de hor - onhandig! - aan de binnenkant. Tussen hor en openstaand raam worden steeds fraaie spinnenwebjes gebouwd, maar de spin die het doet heb ik nog nooit gezien. 
3 oktober. Heel veel bijzonders was er niet te melden. Opnieuw een boomkruiper, dat wel. Een hele kudde houtduiven, 6 tegelijk: net stofzuigers, want als die even langskomen is gelijk al het strooivoer op. Achterin op de slechte foto, denk ik een jong exemplaar: geen wit sjaaltje, maar ook geen groene vlek, Wel donkere ogen. Holen- of hout-?
Ik zag wel heel eigenaardig gedrag bij eentje: die begon kringetjes te draaien, maar achteruit. Ik dacht dat ie ziek was, maar verder gedroeg hij zich normaal en zag er ook niet ziek uit.
Omdat ik het bijzondere, herfstbloeiende narcisje niet achter wilde laten zette ik het in Garderen op de tafel.

3 oktober. Had ik voor 100 plantjes bij me en die heb ik erin gezet, maar je ziet ng niks!  Het volgend jaar misschien, misschien! Wel ja, we zullen heus wel eens zien, om met mama kangoeroe te spreken!

 

26 september. Het was lekker weer. Niet heel warm, maar weinig wind en af en toe zonnig. In het stuk dat de tuinman vorige week heeft leeggemaakt en omgespit heb ik plantjes gezet. Een paar varens, klimop - je koopt een pot bij Ranzijn, daar staan een stuk of 7 planten in en die plant je stuk voor stuk, dan wordt het snel wat! - een enkel viooltje van een soort dat zich makkelijk uitzaait en een paar herfstanemonen, die het mogelijk hier kunnen doen. Het ligt vol berkenblaadjes, de eerste die vallen.

Ik wacht op bollen en meer planten. 

Dit is wat ik meestal zie, bij de lange periodes dat ik gewoon naar buiten zit te kijken. Twee van de 5 zwarte merels, die er nu min of meer fatsoenlijk uitzien: klaar met de rui en nu zullen ze elk een territorium moeten vinden. De lijster is de bruine vogel: die had wr een teek bij zijn oog en zaterdag was die er weer af. Dit keer zat de teek wat minder vervelend en had ie zijn oog gewoon open.
Ik zie meestal massa's kool- en pimpelmezen, merels, lijster, boomklever, grote bonte specht, roodborst, gaai, hout- en holenduif, heggenmus, vinken. Eekhoorn vrijwel dagelijks een paar keer.
Een enkel keertje: huismus, staartmees, groenling, appelvink (deze week), spreeuw, glanskop, tjiftjaf, winterkoninkje en voor het eerst: een boomkruiper. Alles bij elkaar al 21 soorten!
Vanmiddag zijn we een eind gaan wandelen: bij de hei rechtsaf en dan het pad volgen, kom je uiteindelijk op de verkeersweg. Ik schat tussen de 2 en 3 kilometer, maar dat is voor mij al bijna te veel. Lopen valt me zwaar, ik krijg pijn in mijn rug, vlak boven mijn heupen ...  Dat trekt wel weer snel weg, trouwens. 

We zien nooit iets, geen ree, wild zwijn, konijn, niks. Ook geen vogels en weinig mensen. Alleen deze zwarte tor van ongeveer 2 cm zie je regelmatig op het zandpad; een gewone mestkever.

En een grasklokje: Campanula rotundifolia waarvan ik me afvraag of ie het in de tuin wil doen. Ik heb een piepklein plantje in de wacht.

19 september. Deze keer was het mooi weer en bovendien kwam de tuinman en dat vind ik altijd leuk. Hij - Ernst - heeft met een kompaan 4 laurieren verwijderd en alle andere laurieren minstens 50 cm korter gemaakt. Het kale stuk achter omgespit en alles voorzien van een gift champignonmest.  
De groene aucuba is geplant, de paaltjes van het hek (en het hek zelf) zijn weg, de zijkant is nu wel behoorlijk open. Ooit komt daar een ander soort laurier, maar die moeten we eerst nog vinden.
Het is nu een stuk lichter + kaler, maar daar gaat wel iets gebeuren; planten staan hier in Zoeterwoude in de wacht en zijn besteld bij Kwaliteitsplanten. 
660 kilo groen afgevoerd! Er was kennelijk al jaren niks aan de tuin gedaan en de tuinman die een tijd geleden is geweest had er min of meer met de pet naar gegooid.

Geen nieuwe vogeltjes of zo. Ze waren in groten getale aanwezig donderdagmiddag, hadden vrijdag een dagje moeilijk en zaterdag was het weer gewoon druk. De holenduif heb ik  al twee weken niet gezien, eekhoorn komt wel een keer of 4 per dag even kijken of er wat te halen valt: van heel vroeg in de morgen tot behoorlijk laat 's avonds. H et wordt al aardig vroeg donker.

12 september. Donderdag was het in ieder geval heel mooi weer en behoorlijk warm, buiten tenminste. het huisje is meestal ijskoud als we aankomen. Vrijdagmiddag begon het te regenen en bleef het verder vochtig bij een graad of 20.
De eekhoorn is inmiddels een vaste bezoeker. Zij was zeer te spreken over de meegebracht hazelnoten van eigen boom hier in Zoeterwoude! Ze komt meerdere keren per dag even kijken en maakt absoluut geen schuwe indruk. Ze is nu druk met nootjes begraven!
Verder hadden we het gebruikelijke bezoek, weinig duiven, maar ook een nieuwkomer: een baby groenling.

Opvallend veel ♂ merels, waarvan eentje met een kale kop en eentje met een kale nek. Ik zag er een keer 5 tegelijk. De eerste dag was er ook een koolmees met een grote wond aan een vleugel, maar die heb ik later niet meer gezien. Er zal wel regelmatig iets mis gaan.

In Zoeterwoude hebben de duifjes Piet en Hannie een kind met een rare kop. Het is ook nog eens een opdringerig typje dat almaar gevoerd wil worden, terwijl het best al zelf kan eten.

Het mislukte verf-experiment leverde een aardige stoel op met bijpassend krukje (daarvan alleen wat missertjes aan de achterkant). Het ziet er best artistiek uit. En we hebben hiermee dus n logeerbed.
Verder had ik ruzie met breinaalden en keken we gisteren gezellig naar de 'Last night of the proms' , want Ko heeft allang weer een slimmigheid bedacht waardoor we naar de BBC kunnen kijken. Volgende week begint 'Stricktly come dancing'. 
5 september. Zo, we hadden eens 'n keer mooi weer! 's Nachts maar een graad of 15 of nog minder (kachel aan in de morgen), overdag iets van 20 of iets meer, mt zon en zonder wind.  
Bij aankomst zat er een winterkoninkje in de tuin, daarn niet meer gezien, maar er viel genoeg te beleven. Elke dag eekhoornbezoek! Op twee dagen kwam de jonge appelvink even drinken - de drinkbakken zijn erg populair, zowel voor een slokje als een bad -  nu al meer als appelvink herkenbaar aan zijn mooie kleuren. 
Minstens zo leuk vond ik dat er weer een lijster was. Het arme beest had alleen bij zijn linkeroog een teek, zo groot als een bosbes, en dat oog zat helemaal dicht. Gelukkig was de teek er zaterdag weer af en zag de lijster er weer blij uit. Ik ook, alleen al het zien van een lijster maakt me blij!

In een hoekje van het terras vond ik poepjes van een egel? Niet gezien, maar er woont er dus wel een in de buurt. Kan ook een marter wezen.

Tenslotte was er zondag een nieuwkomer, een glanskop. Het zou ook een matkop geweest kunnen zijn, want het verschil is amper te zien, maar mat-  hoort in een meer vochtige omgeving. Het is een mooi beige meesje met een glanzend zwart petje.

Het is in het bos dan wel kouder dan hier in het westen, maar ik geniet met volle teugen van het levendige vertier in de tuin. Ik kan echt zo maar twee uur zitten kijken!

 

Vrijdag kwamen Cor en Werner op bezoek. Heel gezellig, mooi weer, dus lekker gewandeld op de nu zo fraaie hei. Werner zien we niet zo vaak, want Keulen is nu eenmaal niet naast de deur. Altijd fijn om hem te zien, een lieverd is het. 
Vrijdagavond gingen we in Apeldoorn bridgen: een ons onbekende club, waar we als gasten welkom zijn. Was leuk, maar ik heb in geen tijden 's avonds gebridged, dus ik was gesloopt. Na het bridgen kun je maar beter nog even iets aan TV doen, anders blijf je kaarten zien ... het was half twee toen we er eindelijk in lagen. Begon er zaterdag iemand tegenover ons huisje met een elektrische heggenschaar om 1/4 over 8!!! Zaterdagavond lag ik er om 10 uur in en werd vanmorgen om 1/2 10 wakker!
Deze keer heb ik voor het eerst een uil gehoord: twee 'roepen' achter elkaar en dat 5x. Geen idee welke uil, ga kijken of ik daar achter kan komen. (later: niet gevonden)
29 augustus. Om toch maar iets leuks te doen zijn we een keer naar IKEA geweest voor een slaapstoel en verder naar een stel kringloopwinkels. Er is een leuke in Ermelo, de Zaak van Ermelo heet hij. Er is ook een goeie in Putten bij de DEKAmarkt, maar die in Barneveld vonden we niks.
Gisteren zijn we gezellig wezen bridgen bij Noor en Tjeerd in Drenthe. Goed voor een flink aantal spellen die we na afloop kunnen uitpluizen en een kop heerlijke soep met zalig bruin brood. In Garderen wonen we halverwege en het eerste stuk van de route naar Drenthe is erg mooi. De ooievaars - boven Zwolle zie je er vaak tientallen! - waren kennelijk al vertrokken, we zagen er geen een.
De rest van de week heb ik me vnl geamuseerd met kijken, ik houd het uren vol en geniet! Er kwam ook nog n keer een tjiftjaf op een stoel zitten. Nu kun je niet met zekerheid zeggen of het vogeltje dat je ziet een tjiftjaf is of een fitis (en ook een tuinfluiter zou kunnen, maar die heb ik  zelf, voor zover ik weet, nooit gezien), want die lijken erg op elkaar, maar een tjiftjaf hoort wel in een bos, ik heb hem er ook gehoord, maar fitis en tuinfluiter niet.  De fitis zat vroeger in het parkje achter hier - Z'woude - de overkant, maar de laatste tijd is er veel verdwenen!
We hebben pas n dag zonder de verwarming aan in ons huisje gezeten. We zijn natuurlijk echte koukleumen, maar 15 met regen is niet bepaald lekker zomerweer. Elke morgen 15 - 17, later op de dag 18-20. En veel buien. 
Een springbalsemien wil zelfs in het bos nog bloeien, maar het is een verboden plant, niet inheems en verdringt andere planten. 

25 augustus. Snertweer, zoals al de hele zomer, maar droog en wat zon. 20 is al best veel dit jaar ...De hei, een eindje verderop vanaf ons park gezien, staat in bloei. Je kunt op de linkerfoto zien dat de jonge berken doende zijn met het overnemen van het terrein, tijd voor een bezoek van een kudde schapen. 

Er staat een geel bloemetje dat ik niet ken. Het blijkt tormentil te zijn en dat is , vreemd genoeg, familie van Potentilla. Potentilla heeft 5 kroonblaadjes, dus ik had niet in die richting gedacht. Ik heb altijd plezier in dat soort zaken. 
Later een grote verrassing: een juveniel appelvink in de tuin. Ik had echt zoiets als 'H, wat is dat nou?', want de wat bleke vogel had nog niet de kleuren van de ouders, maar wel de tell tale enorme snavel. Goudkleurige kop. 
Om de middag heleml goed te maken kwam er voor het eerst een winterkoninkje langs. Wat een schattig klein vogeltje. Er wordt nu nauwelijks meer gezongen (alleen roodborst en duiven hoor je nog), maar een winterkoninkje maakt op zijn tijd verbazend veel lawaai. Ik had hem een paar maanden geleden wel 'n keer gehoord, maar nog nooit gezien daar. Net zo leuk als bezoek van een eekhoorntje. Dat vertoonde zich ook, het mooie beestje zonder oorpluimen, maar met de volle staart. Helemaal niet schuw. Ik had vanuit Zoeterwoude de eerste hazelnoten van de struik hier meegenomen. Ook was het bakje met walnoten leeg, dus de eekhoorntjes weten nu blijkbaar hoe e.e.a. moet. Ik heb hem of haar of ze (misschien twee verschillende) elke dag gezien. Rechtsonder een hazelnoot zoals ie aan de boom groeit, zonder dat gat dan!
24 augustus.  We zijn vorige week niet in het bos geweest, omdat Ko zaterdag jarig was, maar deze keer gaan we wat eerder. 
We keken naar de opening van de Paralympics. Ik was vooral geboeid door een paar muzikanten die n arm misten. Het ging allemaal wat snel, maar ik heb een eenarmige basgitarist gezien en een violiste. Gezien die allebei een soort kunstarm hadden hadden ze w.s. ook nog hun schoudergewricht.
15 augustus. Deze keer vertrokken we met 26, kwamen aan bij 24  en in huis was het gewoon koud, maar daar konden we iets aan doen: alles open en 's avonds de verwarming aan. Het bleef tot vandaag lekker, (alleen 's morgens en 's avonds een beetje bijverwarmen) . Zodat we vandaag zowaar een activiteit hebben gepleegd. Eerst zijn we in Drie een pannenkoek gaan eten en daarn heb ik foto's gemaakt van de houtsnijwerken in en bij Garderen: in bomen die blijkbaar om een of andere reden weg moesten hebben houtsnijders en/of kunstenaars dieren(koppen) uitgesneden. Heel leuk. 

Een koe bij een slager, een vos en een uil. De vos vind ik het mooist. Hieronder ezel, roofvogel en hert.

Hieronder een ander hert, w.s. door dezelfde kunstenaar gemaakt, een zwijn en een eekhoorn. De eekhoorn staat langs de weg naar Putten, die zien we vaak, omdat we regelmatig in Putten boodschappen doen. Er is een AH en een Jumbo met een redelijk aanbod bio-vlees(waren) en daar hebben ze in Garderen nog niet van gehoord. 

In de 'tuin' blijft het maar moeizaam. Het enige dat het echt goed doet is een eenjarige begonia: bloeit maar door en goed van kleur. Hij heet vast 'Appleblossom', de bloemen zijn vrij groot, cm of 3. 
Ik had ook zo'n floppy soort begonia aangeschaft, met van die grote puntige bloemen, mooie plant, maar hij wil niet en volgende keer gooi ik hem weg. 

Linaria, een soort klein leeuwenbekachtig bloemetje, doet het wel aardig; ik zie er zelfs wel eens een bij op. Insecten zijn schaars, een enkel witje is de enige vlinder die ik zie, maar de tijd van veel vlinders moet nog komen, als we het tenminste deze zomer van niks mogen beleven.

 

 

We kregen bezoek van Tonkie, gezellig, en juist toen kwam ook de mooie eekhoorn weer eens langs. Het was zeer druk met op pindakaas beluste vogeltjes, zowel die met bosvruchten als met meelwormen is populair. Alle vogels eten ervan, behalve de mussen. Ik had een keer eerder n mus gezien. Deze week waren ze er dagelijks, een stuk of wat. Ik denk jonkies.

Het viel me op dat de jonge vinken nu nog steeds gevoerd werden door hun moeder ... 

Op (slechte) foto: grote bonte specht, een jonkie.

De invasie van vliegjes was er nog steeds, alleen in de badkamer, er zijn er weer een massa in de kruimelzuiger verdwenen. Geen idee hoe ze daar komen. Ze doen niks, maar je wilt geen wolken vliegjes in je douche.
Eigenaardig genoeg heb ik in of bij ons huisje in het bos nog nooit een mier gezien, niet buiten, niet binnen. 
Vrijdag zijn we in de kringloop in Putten geweest: prima kringloop, goed gesorteerd en erg goedkoop!! We kochten 4 theeglazen, 2 bierglazen, 2 koektrommels (vochtig huisje, koekjes en zo worden meteen slap), 4 kleine lijstjes voor vogelveertjes, een CD van rondo's van Chopin (kende ik niet, maar vrij saai, dus die gaat weer weg) en een horloge ( 50 cent! dat met een nieuwe batterij uitstekend loopt en er goed uit ziet). Dat kostte ons bij elkaar 3,75.
We hebben allebei een probleem met ons horloge: ze houden ermee op als het warm is. Nou is het deze zomer zelden warm geweest, maar onze horloges hebben wel een paar keer gestaakt!

Vlak bij de kringloop was trouwens een Dekamarkt en dat bleek een plezierige winkel, helaas niet zo wat biovlees betrof, maar verder wel. B.v. veel los fruit. En ... Joppiesaus. We hadden er jaren naar gezocht, nooit ergens te koop. Nog net zo lekker als heel lang geleden. Vanavond, 16/8, gegeten met frietjes uit de airfryer, gestoofde courgette met tijm en een kabeljauwburger, want het is per slot vleesloze maandag.

8 augustus. 16 en regenachtig! Wij weer naar huis, maar dat waren we toch al van plan.  

Niks bijzonders deze keer, want zelfs de kou en de regen zijn al gewoon. Tot nu toe hebben we pas n week zonder de verwarming aan gezeten. 

Deze keer en ook de vorige was er een invasie van kleine zwarte vliegjes, geen fruit-, want die hebben verschillende modellen, daarom gebruikte Mendel ze zo graag voor zijn observaties. Ze deden niks en zaten vooral in de badkamer. Met de kruimeldief makkelijk te verwijderen, maar het waren er wel veel!

Deze keer was er zowaar een mug, verder zien we weinig insecten. Buiten zijn er soms bijen op de linaria, soort hoog, maar klein leeuwenbekje, een van de weinige planten die wel een beetje bloeit. Vlinders heb ik ook bijna nog nooit gezien, af en toe fladdert er een witje langs. 

Hiernaast de eerste paddenstoel, wel een mooie!

31 juli. Wat een ongelofelijk pestweer!!!  We zijn vandaag maar weggegaan: op 31 juli 15 met regen maakt ons niet vrolijk. 
Toen we donderdag aankwamen was het buiten nog 21 , maar in huis slechts 17. Echt niet gek dat we dan de kachel aandoen. Maar wie wil er nou op het hoogtepunt van de zomer met de verwarming aan zitten?
Vogels waren er genoeg, kletsnat, dat wel. De mooie, rooie eekhoorn zonder oorpluimpjes kwam donderdag langs, toen het nog droog was. Mijn lievelingsvogel, de lijster, was heel blij met de pot pindakaas met meelwormen op de tafel en kwam regelmatig even foerageren. Die met veel zwart op de borst heb ik al een tijd niet gezien.
De baby-roodborst heeft nu een vrijwel rode borst; dat duurde een week of 3. De mezen zijn - uit het keukenraam zie ik ze van heel dichtbij - nog steeds goed herkenbaar als volwassen of jonkie. De jonkies zijn een beetje stoffiger. Koolmezen zijn er meer dan pimpelmezen. 
Bij de houtduiven kan ik niet zien wie wie is, maar n duif heeft de pest aan n andere en er zijn er 3. 
Donderdagmiddag waren er 4 of 5 gaaien. Die slikken pinda's in de dop naar binnen!
Spechten komen dikwijls eten, maar zijn erg schuw, bij de minste beweging binnen gaan ze er vandoor. Ik vind het altijd leuk ze weg te zien vliegen en dan tegen de boom aan de overkant aan te zien kwakken.
Bij heel harde regen houdt het bezoek op en ik vraag me af waar vogels en vogeltjes kunnen schuilen. Ik leer veel over het gedrag van de bezoekers. Donderdagmiddag nog weer 18 jeugdige eikenboompjes uit het gras en ernaast getrokken.
25 juli. Heel veel bijzonders valt er niet te melden. Geen eekhoorn gezien, maar tot mijn genoegen was er weer een lijster. Die had ik 3 weken gemist. Druk genoeg trouwens, heel veel mezen, meer kool- dan pimpel-.  

Wat me steeds meer begint op te vallen is het verschil in temperatuur vgl met Zoeterwoude. Het is in het bos kouder. Ik hoorde de nieuwslezer op de TV spreken over broeierig warm en wij hadden de kachel aan en ik een kasjmier truitje! Het is amper boven de 20 geweest, overdag. 's Morgens vroeg en 's avonds is het met een graad of 17 of minder gewoon te koud in huis. Dit is een beetje een tegenvaller: we hebben pas 2 of 3 keer een dag gehad dat de deuren opstonden. Misschien dat het lekker is als het een keertje echt snikheet is!

We vermaken ons met puzzels (crypto's en sudoku's), TV, nu leuk met Olympische spelen en amuseren ons met de eigenaardige ideen van het publiek: Nederland zou wel 42 medailles thuisbrengen, dacht men. We hebben flink gelachen bij de eerste 3 doelpunten van Zuid Afrika tegen de Nederlandse hockey-heren. Ik heb tot nu toe pas van n (zilveren) medaille gehoord. Wel al heel leuke wedstrijden gezien: basketbal 3 tegen 3, nieuw en groot kijkplezier. Damesvoetbal. Turnen met die ongelofelijke Amerikaanse die zomaar een meter of twee in de lucht springt. En judo natuurlijk waar we helemaal niets van begrijpen en we kreten uiten als tatami, mattei en ippon en zo, terwijl we absoluut niet weten waar die bij horen ...
Via Netflix kijken we een serie over superreligieuze lieden in Isral. Daar begrijp je ook helemaal niks van. We noemen het de Schnitzels, maar de serie heet Schtisel. Een onaangename, smakkende vader van begin 60 en zijn artistieke, aardige zoon van onbekende leeftijd, 25?, spelen de hoofdrollen. Wat een moeizaam bestaan met al die voorschriften. De mannen dragen zwarte broek, wit shirt met zo'n ding met van die banden eronder, lange zwarte jas, een kalotje en daarbovenop een hoed, soms een hele grote van een soort bont en de vrouwen super truttige kleren en platte schoenen en f een pruik f iets vormeloos over hun haar. Veel onaangename karakters. Maar het is film, dus zegt w.s. niet al te veel over de werkelijkheid.

Hieronder iets over de tuin, al kun je het zo eigenlijk niet noemen. Er groeien wel een paar dingen, die ik niet geplant heb: links: volgens mij een soort balsemien  - klein springzaad - met eronder links de lamium die in je tuin zo gruwelijk kan woekeren en rechts ontegenzeglijk een salomonszegel. Veel kleur levert het niet op en van wat ik hiervandaan heb meegenomen krijg ik geen of zeer armoedige resultaten.
Het 'perkje' achter gebruik ik voor het stallen van planten, zoals stekken van een liguster met grote bloempluimen en van een groene aucuba, dingen die ik voor een vriendin bewaar, zoals de gewortelde stek van een prijs-potentilla. Ik gooi er zachte schillen, afgevallen bloemen e.d. in, laat maar composteren. Sporen van b.v. konijnen nog niet gevonden, wel van muizen. 

Aan het begin van de Hooiweg nu grote planten in bloei, met witte bloemen als spirea. 
Ik heb me deze keer bezig gehouden met het uittrekken van jonge eikenboompjes op het terrein, m.n. in het aangelegde stukje gras. Vaak komen ze direct al op met 2 stammetjes en ook blijven de eikels nog al eens in de grond zitten als je de jeugdige bomen eruit probeert te trekken. Weer een stuk of 100 rondom het huisje; ook veel baby-laurieren. 

18 juli. We kwamen deze donderdag aan in wat miezerige regen. Op het parkeerterrein liep een slanke, witte, onbekende kat te miauwen, maar het regende en we hadden onze armen vol poes in kooi en allerlei spullen. Koud in huis, verwarming aan.  In de loop van de middag kwam Cor langs en de regen met bakken uit de hemel.
Vrijdag was 's morgens min of meer droog, geen kat op de parkeerplaats te zien/horen, wij naar tuincentrum en Jumbo in Putten. 's Avonds kwam onze buurman Andries tegen het raam tikken: er zat een kat op de parkeerplaats, kennelijk verdwaald. Wist ik er raad mee? Ik mee naar de parkeerplaats.
Andries heeft van alles gebeld, Amivedi, dierenambulance, maar het was weekend en al over negenen en er werd niet of nauwelijks gereageerd. Uiteindelijk had hij iemand te pakken, die na een half uur terug zou bellen. Andries en ik hebben een hele tijd met kat naast ons op de parkeerplaats zitten overleggen hoe of wat. Lastig: mee naar een van onze huisjes? Muts is niet verdraagzaam en Andries heeft 2 honden en zijn vrouw houdt niet van katten ... Bij ons in de schuur?
 Ik had uiteraard wel wat voor het beest te eten en dat ging er vlot in; het was een aardige, goed verzorgde kat.

Uiteindelijk kreeg Andries contact met iemand van de dierenambulance uit, ik meen, Barneveld. Die is komen kijken; de kat bleek gelukkig een chip te hebben en was van een mevrouw uit Ermelo, die hem al 2 weken kwijt was. Ze had gedacht dat hij inmiddels wel dood zou wezen. Zij uit Ermelo dolgelukkig, kat w.s. ook en Andries en ik tevreden, al hadden we een natte kont van het zitten op die parkeerplaats na alle regen! 
Het is een raadsel hoe de kat op de parkeerplaats terecht is gekomen, Misschien in Ermelo  in een auto gesprongen en in Garderen er weer uit? Jammer dat verdwaalde katten dat niet kunnen vertellen!

Zaterdag brak de zomer uit en zag het er vriendelijk uit met die azalea in volle bloei.

Vergis je niet: alle planten in potten waren inmiddels dood. In een aantrekkelijk tuincentrum in Putten, aanbevolen door Ernst tuinman, bleek eigenlijk dat ongeveer niks, dat k leuk vind - floxen en zo - bruikbaar is in een droge omgeving zonder zon. 

Behalve begonia's is nauwelijks iets geschikt voor potten in een zon-arme omgeving; ik zal het ook verder w.s. moeten doen met varens en een enkele azalea/rodo. 

Hierboven een foto van de onrijpe kegeltjes van een lariks. Mooi, h? Lag tussen alle rotzooi die we steeds weer buiten vinden. Ik blijf me er maar over verbazen wat er in zo'n bos allemaal naar beneden komt. Ik heb ook al 3x de ramen schoongemaakt en dat doe ik in Zoeterwoude zelden of nooit!
Er was weinig vogel- en eekhoornbezoek, maar Cor kwam langs en bracht een groene aucuba mee. Die vind ik toevallig veel mooier dan de gespikkelde. Toen we vanmiddag weer in het westen kwamen zagen we dat er hier geen spat regen gevallen is .... Ik ga sproeien! 
Joke maakte laatst een filmpje van een van de bezoekende eekhoorns. Dit is 'rattenstaartje'; er is er ook nog een die roder is, met een mooie volle staart.
4 juli. Erg veel viel er niet te beleven deze keer. Alle gewone bezoekers kwamen langs en eekhoorn liet zich 2 keer even zien, maar verder was het niet opwindend, wel lekker. Ook het weer was min of meer OK. 

Vrijdagmiddag hadden we bezoek van P. & I.  die we kennen van LBC en hebben we gezellig een potje gekaart.

Zaterdag zijn we een 'schotel' gaan ophalen voor de TV - BBC en zo - van Marktplaats en in Ede en daar zijn we ook naar twee kringlopen geweest, altijd goed voor een paar b(r)oeken.  

 De azalea, die ik van Tonkie kreeg al een tijd geleden, zou in april moeten bloeien volgens het kaartje dat er bij zat, maar zit nu vol knoppen. 

Proberen deze hiernaast te determineren: moeras, 5 losse kroonblaadjes. Mogelijk: waterranonkel.

De tor hieronder moet ik opzoeken: iets groter dan lieveheersbeestje en breder dan een leliehaantje. Mogelijk populierenhaantje.

28 juni. Vanmiddag gingen we wandelen in Landgoed 'De Appel' bij Nijkerk. Op de foto een stuk wetland, waarin de bloemetjes op foto boven. Mooi gebied, heerlijk weer. W.s kun je er beter fietsen dan wandelen.

Deze keer was het trouwens bij thuiskomst hier in het westen een stuk minder mooi.

26 juni.  Er kwam niks 'nieuws' langs, maar kijken wat er gebeurt blijft leuk. Dit nam ik waar bij de vinken: een ♀ jong zag er groter uit dan de moeder, omdat haar pas gekregen veertjes een beetje van het lijfje af stonden. Ze pikte zelf al zaadjes, maar werd regelmatig gevoerd en bewoog daarbij haar kop van van links naar rechts. Heel anders dan b.v. de mezen die met hun vleugeltjes trillen als ze gevoerd (willen) worden, zoals mussen dat ook doen. Ik zag voor het eerst een mus in de tuin en een rosse woelmuis.
Holenduiven. Foto van Adri de Groot van Vogeldagboeken. Ik vind het niet alleen een heel mooie foto - wel wat ingekort aan alle kanten - maar ook een heel mooie duif: het smaragdgroene nekje en de donkere ogen zijn typerend. Hij is ook wat kleiner dan een houtduif. 
Deze duif maakt wel een spookachtig geluid, een soort 'Hoe-woe-woe'.

Ik houd me hele dagen bezig met kijken. Dit nam ik b.v. waar: als er 2 holenduiven in de tuin zitten blijft de gaai op het dak. Vinkjes trekken zich niks aan van holenduiven. Als de gaai in de tuin komt zijn de vinkjes meteen weg. 

 

25 juni. Een dag met voor mij een gouden randje want ik kreeg niet alleen een eekhoorntje op bezoek, maar ook kwam er 5 keer een appelvink langs. 
Dat is een bijzonder schuwe vogel en ik had hem pas n keer van mijn lange leven in een flits gezien, Lanka/maart.
Hij kwam 's morgens ook in een flits, maar zijn uiterlijk is z bijzonder, dat je de flits herkent. Later zat hij een paar keer op de grond en kon ook Ko hem zien. Het was een vrij kille dag en er waren maar weinig mensen in het park, dus misschien was er elders minder te halen.

Mijn foto is beroerd, want ver weg en niet goed in beeld, maar op internet kan ik vast wel een betere vinden. Deze is van Vroege Vogels.

Er komen nu vrijwel dagelijks eekhoorntjes langs: allebei vrij klein, de een heeft langere oorpluimen dan de andere. Ze zijn niet erg schuw.
Ook de azalea die ik van Tonkie en Robert kreeg bloeit, maar is een heel ander soort plant dan de gekochte rodo. Mijn moeder kreeg vroeger van mijn vader een 'Japanse azalea' op hun trouwdag, deze op de foto lijkt er op, maar die Japanse had meer, kleinere roze bloemetjes.
24 juni. We kwamen om 10 over 2 aan en ja, daar was de tuinman! (ik had hem laten weten: 'We kunnen om een uur of 1 weg en zijn dan om 10 over 2 in Garderen!') Het paadje was al bijna klaar en ook de rodo werd geplant. Rododendron is tegenwoordig ook de naam van wat vroeger azalea heette. Het geplante exemplaar wordt vrij hoog, verliest blad in de winter en bloeit in mei/juni met geurende roze bloemen.

20 juni. We gingen donderdag met lekker warm weer in zomerkleren naar de Veluwe. Vrijdag zou de tuinman komen en daar hebben we de hele dag op zitten wachten, maar hij kwam niet opdagen, want  ... allerlei goede redenen. Het was hartstikke warm, dus het was toch genieten. Ik kan de hele dag zitten kijken, want er komt altijd van alles langs. Ook soms heel lang niks, hoor! 

Hierboven zien we een holenduif, al zou je dat vast niet zeggen, en daarvr zit een ♂  vink. Wat deze keer heel leuk was was dat er een hele troep jonge mezen, soms met ouders, kwamen snoepen uit de pot pindakaas met meelwormen, zoutloos en zeer geliefd bij de vogels. De oudervogeltjes leken de jonkies te instrueren. Soms zaten er wel een stuk of 10 tegelijk in de krent, die verder vooralsnog nergens goed voor is. Hij krijgt wel nieuwe blaadjes, want veel rupsen zijn er op het ogenblik blijkbaar niet.  
De gangen in het huisje zijn erg smal. Er zijn er twee: een bij de voordeur, waar Ko de truc met de kast heeft uitgehaald, en er is een soort kombuis: aanrecht aan de ene kant en deur van het 'kantoor' en de deur van de badkamer en aan het eind de deur van de slaapkamer en die gaan allemaal richting gang/kombuis open. Als je dan ook nog een la moet opentrekken heb je uiteraard een probleem. 

De deur van het kantoor staat permanent open en daar hebben we geen last van. De deur van de badkamer meestal dicht en de deur van de slaapkamer ook, maar soms moet er wel eentje open en af en toe twee tegelijk. 
Er is wel een aantal wiggen en dat verbaast me. We hebben ons ooit een ongeluk naar gezocht naar zo'n ding. Maar in Garderen zijn er een stuk of 5. 

Die zie je hier in het westen niet: meikevers! Hij heeft best een mooie onderkant. Hier op wat ik herkende als geum, omdat dat een tuinplant is. Hij komt in het wild voor in bossen en heet dan nagelkruid. Met een klein, geel bloemetje als een soort miniatuur boterbloem.. 
Ja en toen werd het weer snertweer. Dikkere kleren en kachel aan! Dat is nu de 4e keer: donderdag weg met lekker warm weer en de volgende dag wordt het in Garderen koud. Onweer en plenzende regen.
Zaterdag kwamen Noor en Tjeerd bridgen. Zij hebben een puber-hond, vol enthousiasme en heel lief. Dol op katten en niet in kwaaie zin, maar dat gaf problemen met onze stresskip Muts, die uiteindelijk het bos in rende en pas thuiskwam toen enge hond al lang weer naar huis was. 
Vandaag, zondag, kregen we wel een minuut of 10 een eekhoorntje (♀?) op  bezoek. Dit was er eentje met kleine oorpluimpjes en ze leek volkomen op haar gemak. Ze zat op de tafel en de stoelen en rende heen en weer, ook als wij in de kamer bewogen. Leuk hoor! Er staat een speciaal eekhoornvoerbakje op de tafel, maar daar had ze nog geen belangstelling voor. 

 

Poes liet haar gedachten over de uitgestane narigheid van gisteren bij thuiskomst even de vrije loop: ze kotste al haar brokjes uit over de trap. En dat is HL lastig schoonmaken, met richeltjes en hoekjes ...
13 juni. We zijn net weer thuis en hier in ZW ben ik iets handiger met het bewerken van foto's. Hieronder een foto van 'achter ons huisje'. Die heel grote bladeren aan de kant van de vijver zijn van de Lysichiton. 

Muts heeft een haat/liefde verhouding met de nieuwe toestanden van het bos. Ze vind de autorit maar matig, hoewel ze zich keurig gedraagt. Ze vind het bed te nauw (wij ook). Ze wil wel graag buiten als wij er ook zijn, maar tot nu toe is het meestal niet warm genoeg naar onze zin. Haar mandje is eigenlijk te klein. De stoelen zijn ook niet ideaal. Etc!

Maar vandaag greep ze haar kans toen ik mijn breiwerk even op de stoel liet liggen ... Voordat we gaan slapen gaat ze trouwens heel graag even naar buiten. 

Ze heeft een bandje om tegen eventuele teken en ik overweeg nu een belletje eraan, want ik zag haar voor het eerst sinds we haar hebben - en dat is al gauw een jaar of 5 - een uitval doen naar een merel. Dat kunnen we niet hebben.

 

Tot mijn genoegen was er een nieuwe tweede lijster. Net als het dode exemplaar van vorige week met een heel donkere borst. Ik kan echt lang zitten genieten als hij zingt, die lijster.

11 juni.  Gisteren met prachtig zomerweer hierheen. En ja hoor, in Garderen al de eerste wolk ... Grapje! Gelukkig was het maar een loslopende wolk. 
Eerst maar eens de decoraties ophangen. Bij de onovertroffen Ali*)  vonden we de grappige zebra's en ook de variatie op DaVinci (met een weerspiegeling van Ko's computer). Ik slaag er niet in om binnenfoto's helderder te krijgen, ik kan ze wel kunstmatig helderder krijgen, maar dan worden ze ook bruiner. Als je de originelen wilt zien kom je maar kijken! Overigens hoorde ik het onheilspellende nieuws, dat er vanaf 1 juli 4 import op alle pakjes van Ali komt en daarmee komt er w.s. een eind aan het plezier van snuffelen in een soort mega winkel van sinkel. Je kunt er echt de gekste dingen vinden.
*) Ali express, internet bedrijf in China.

 

Ik heb de middag doorgebracht op een stoel buiten, recreren heet dat. Luisteren naar de geluiden van het bos en de dode bloemen uit de recent aangeschafte rodo eruit knippen met een nagelschaartje.
Het luisteren naar het bos resulteerde in het eindelijk kunnen plaatsen van een tamelijk irritante, dikwijls en luid herhaald 'tuwiet' en dat bleek afkomstig van ♂  vink. Ik dacht aan boomklever, dus ik heb iets bijgeleerd. 

Ik ben begonnen met, onder Ko's supervisie, hier in Garderen aan de website te werken. Het is m.n. wat foto's betreft behoorlijk anders, dus ik moet weer even flink wat leren! 
Vanmorgen kwam de eekhoorn langs en bleef wel een minuut of 5. Voorlopig blijf ik nog even doodstil zitten, omdat ik bang ben dat hij meteen verdwijnt als ik beweeg, maar wellicht raken we meer met elkaars gewoontes bekend! 
Ik maakte de foto van flinke afstand en door het raam, dus mooi is ie niet. Hij geldt meer als bewijsmateriaal.
Hieronder nog een wazige foto van Gijs (ik denk tenminste dat hij zo heet) die achter dat schlmielige margrietje van iets zit te snoepen.
's Avonds kwam het eekhoorntje nog 2 keer uitgebreid op bezoek. W.s. toch niet Gijs, die we eerder hebben gezien. Dat was duidelijk een mannetje met enorme pluimen aan de oren; die van vandaag was klein, niet zichtbaar van het mannelijk geslacht en vrij kleine pluimpjes. Een vrouwtje of misschien een jong dier?

Beter lukte de (grote) foto van de buikzijde van een tor, die op de schuifdeur zat. Kan ook beter, maar in Zoeterwoude kan ik voorlopig nog even beter met foto's omgaan! De bovenkant was lastiger, want toen zat ie verkeerd. Volgens Adri van Vogeldagboeken is het een bonte ribbelboktor. Hij was ongeveer 3cm.

Het gras, dat ik zo mooi vond heeft, het niet gered, dus weg ermee en nu moet ik de plag er weer in proberen te krijgen ... Dingen groeien hier tot nu toe heel langzaam, mogelijk kost het wortelen erg veel tijd. Er staan tot nu toe alleen twee armzalige margrieten te bloeien en die woonden hier al. De Geranium phaeum doet het prima.

Vreemd genoeg ben ik nogal gecharmeerd van brandnetels. Het is vervelend dat ze prikken, maar het zijn wel fraaie planten, dus het exemplaar hier, bijna in bloei, mag nog even blijven staan.

Omdat alles had opengestaan bleken 's avonds laat een stuk of 6 vliegen in onze slaapkamer rond te darren en die is toch al zo klein. Maar dit goed geoutilleerde huisje heeft ook een kruimelzuiger en dat is een prima ding om vliegen en muggen te vangen. 
6 juni. We gingen donderdag weg met prachtig weer. Warm en zonnig. In Garderen helaas narigheid: een van de twee lijsters, met die donkere voorkant, lag dood op het terras, zijn snavel vol iets dat op zaagsel leek ... Ook het muisje lag ergens dood te wezen. Geen fijn begin. 
De krent ziet er zielig uit, hij wordt door kleine groene (span)rupsen opgegeten en ik heb er wel een stel uitgehaald, maar vast niet genoeg. Ik zag wel een paar keer een meikever, zo'n beest uit je kinderjaren!
Vrijdag was het mooi weer en gingen we naar Vaassen, want daar scheen een goeie kringloop te zijn. Was ook zo. Altijd goed voor een kopje, of een boek of zoiets. Daarna naar Wekerom want dar zat een prima rododendronkweker volgens Marleen. Was ook zo!
Daar vond ik rododendron (azalea) 'Soir de Paris', geurend (maar bladverliezend) en al behoorlijk groot, 25. Die zou bij Esveld minstens het dubbele zijn geweest.

Er stond ergens een pol fraai gras en die kreeg ik mee. Volgens mij meerjarig, want je krijgt niet in n seizoen zo'n dikke pol. De kans dat ie 't in Garderen wil doen is klein, want daar is maar weinig zon. Ik moet nog even proberen uit te vissen hoe het heet.

Zou misschien buntgras kunnen zijn, Corynephorus.

Via Flora van Nederland heb ik de naam 'gestreepte witbal' gekregen, Holcus lanatus, maar 'Lanatus' betekent wollig en dat is de plant zeker niet. Gek genoeg staat die niet in mijn Flora van ooit! Ik moet gaan kijken naar paarsrode strepen onderaan de stengel. Met dank aan Maurice Martens.

Zaterdag was het in Garderen de hele dag donker en ook behoorlijk koud. Ik zag er wel voor het eerst een groenling - ook al in geen jaren gezien! - en de eekhoorn kwam een paar keer langs.  Vandaag, zondag was het weer al niet veel beter, dus na de lunch reden we weer naar het westen en daar werd het al gauw mooi weer. Om uit je vel te springen.
30 mei. We hebben vorig weekend via MP een tafel voor buiten gevonden en daarvoor al twee prima stoelen, allemaal goed geregeld voor 60! De tafel moet nog een beetje grijs worden. 
Ik sta ervan te kijken wat er in een bos allemaal naar beneden komt!!! Ik had de tafel gisteren schoongeveegd en vanmorgen lag ie alweer vol met troep! En als je de troep van dichtbij bekijkt, dan zijn het blaadjes en takjes, maar vooral heel veel rupsenpoepjes! In een emmer met water, in een hoekje van het terras om even iets een beetje water te geven, vond ik 25 verdronken rupsen! Die zijn dan blijkbaar uit de bomen gevallen.
 
De tuinman had inmiddels een strookje gras aangelegd, waar merels en lijsters dankbaar gebruik van maakten. De krent, toch al geen heel aantrekkelijke verschijning, zat nu vol rupsen. Ik haalde er een stuk of 12 uit ... Het stikt er van de mezen, maar die hadden blijkbaar elders genoeg aanbod. 
Ik zag ook deze keer regelmatig een muis. Wat kunnen die hard lopen! Bij de vogeltjes was het tamelijk stil, maar wel de holenduif opnieuw gezien. Voordat we vandaag vertrokken heb ik o.a. het gras flink wat water gegeven.
23 mei. Ik ben graag in Garderen, maar als het eind mei 10 is en het regent (en in dat huisje blijkt het onmogelijk om een egale temperatuur te krijgen) dan ga ik zelfs nog wel met enig genoegen terug naar Zoeterwoude.

Vrijdag was gezellig trouwens: we kregen bezoek van Joke en Joop en toevallig kwam ook Cor langs. Volle bak!

 

Ik had donderdagmorgen een Geranium phaeum die in Zoeterwoude in de weg stond, opgenomen en heb die in Garderen herplant: de plant had er niks van!

Het was niet erg druk met de vogeltjes. Ik denk, dat ze jongen hadden en dat b.v. mezen het gewoon te druk hadden met rupsen vangen om eens gezellig langs te komen. Het meest zag ik merels. Vaak een lijster, maar maar n keer roodborstje, heggenmus en ♀  vink. Er komt regelmatig een houtduif, soms twee, soms drie, maar eergisteren zag ik voor het eerst van mijn leven twee holenduiven en gisteren weer een. Ze zien er een beetje anders uit dan houtduiven: i.p.v. dat witte sjaaltje hebben zij een smaragdgroene nekpartij, zijn wat kleiner en hebben donkere ogen. Leuk! Ik had vrijdag ook regelmatig een veldmuisje bij het voer. De zwartkop heb ik nauwelijks gehoord, maar hij is er, geloof ik, nog wel. Er kwam ook een paar keer een boomklever langs en donderdag was er een grote bonte specht.
15 mei. Hemelvaart was nog wel lekker, maar het weer liet en laat te wensen over, dus zijn we weer naar Zoeterwoude gegaan. Het was betrekkelijk stil bij de vogels, m.n. weinig koolmezen. Zouden die rupsen genoeg kunnen vinden? Een zwartkop gezien en  ... donderdagmiddag hadden we een eekhoorntje op bezoek!!! Een ventje met lange oorpluimen.

De Polygonatum 'Red Stem' was bijna in bloei. Van de 3 planten was van een het stengeltje gebroken. Of misschien erger: afgeknaagd, want ik zie gaten van w.s. woelmuizen en de buurt. Ik hoop dat de wortelstok nog voldoende leven in zich heeft.

Gisteren heb ik een andere tuinman gevonden en hij kwam 's middags kijken: hij heet Ernst en dat alleen is al mooi. Maar hij hield ook van hergebruik en was heel redelijk in de prijs die hij vroeg voor het vervangen van een deel van de stenen door oud gras en het gebruiken van de stenen plus andere al eerder gebruikte klinkers voor een paadje naar de schuur. Het gras komt van iemand anders, met mos en al, en daar moet het binnenkort weg. De staken bij de pijp die aan de voorkant uit de grond komt (???) zijn van overleden coniferen. Die gaan er uit en t.z.t. komt dr een andere conifeer, groot en zuilvormig, maar wachten tot oktober of zo. 

De vogels die ik tot nu toe gezien heb: kool- en pimpelmezen, roodborst en merel kun je algemeen noemen. Er zijn twee lijsters en die zijn behoorlijk tam, ze komen elke dag een paar keer langs. Verder heb ik gezien: 3 staartmezen, een paartje vinken, heggenmussen, houtduiven, de grote bonte specht, een boomklever, gaai,  en gisteren een zwartkop, die de afgelopen week is gearriveerd. Er staan twee schalen met water en daar wordt veel gebruik van gemaakt, veel gedronken, maar ook dikwijls een bad. Ik hoef maar te gaan zitten en te kijken om me uitstekend te amuseren!

Bij een net uitgelopen struik zien we in  het bijzondere gebied hier vlakbij een wolk van een soort vliegjes, ongeveer 1 cm groot, in de lucht zwart en als ze gaan zitten goud. Het is moeilijk ze goed te fotograferen, zeker met mijn zakcamera. Ze hebben heel lange antennes.

.9 mei. Vandaag komt Anky. Ze heeft het zwaar nu Willem er niet meer is: niemand om tegen te praten. Het geheugenverlies, waar ze aan lijdt, is duidelijk. 
Vandaag is het wel heerlijk weer, een graad of 20. We maken 2 keer een wandeling in 'Wilde Kamp'. Het is stil, ondanks het goede weer en het feit dat het zondag is. We hebben allebei dik genoten van de wandeling, het is er ontzettend mooi.

Adri de Groot van Vogeldagboeken weet ook alles over insecten: hij maakte een fraaie foto van de smaragdlangsprietmot. Hieronder. Geen vliegje dus, maar een vlindertje. 
Meerstammige eik op de foto rechts. Ik heb - zeker weten - laatst een artikel over dit gebied gelezen en daarin stond dat dit soort groep van eikenstammen niet door toevallig verschillende bomen werd gevormd, maar is onstaan doordat de jonge eikenboom ooit herhaaldelijk is afgeknaagd. Ik heb de laatste 4 nummers van ROOTS doorgespit, maar niet gevonden. In een ander natuurtijdschrift dan, maar welk? (was in een tijdschrift over wat Garderen te bieden heeft)

8 mei. Het zou gaan regenen en warmer worden. Het ging wel regenen, maar werd niet warmer. 2 staartmezen vandaag. Van de polygonatum is de rode stengel nu goed zichtbaar en ook de eerste paar bloemetjes, maar een foto maken lukt niet. Een van de 3 is afgebroken of - geknaagd door iets. 
Ik heb de krentenstruik uitgesnoeid zodat ie een beter model heeft. Nu het warmer wordt eindelijk zal ik iets gaan doen aan een mogelijk pikveldje. De stenen kan ik w.s. zelf wel lichten, maar ik moet op de een of andere manier aan, liefst oude, graszoden komen. Of zaaien, tegelijk met mos. Dat kun je fijnhakken en mengen met b.v. karnemelk (prima gebruik van karnemelk lijkt me) om een mosveldje te maken. 
7 mei.  De foto van de lijster opgehaald in Nieuwegein, mooi geworden, maar het lukt me niet om er een behoorlijke foto van te maken. Wat planten in het perkje gezet: scabiosa, paar papavers die voor de keukendeur stonden (misschien slaat er eentje aan?).
Ik heb inmiddels wat geplant: een erigeron die in de kruidenbak bij de keuken in ZW stond, en daar kan geen rode klaver in zitten. Paar dingen gekocht; een grote Verbena bonariense, Alchemilla erythropodia, Viola laboradorica, op Marleens aanbeveling een kalimeris (blauw asterachtig, geen ervaring mee), 'n roze lamium en nog iets: best duur,18, dus tijd voor de Bosrand. Alles geplant en zo, plus twee zachtgele primula's uit een Engels bos, Primula vulgaris, (van Marleen). Alles moet nog groeien, maar ik weet hoe snel dat gaat. Later: hier niet!
Voor opnieuw een fotolijst waren we in Nieuwegein. Daar was keus te over, maar ik moet 2 weken wachten.

De tuinman die ik gehad heb hoef ik, denk ik, niet meer. Hij maakte de indruk alsof hij leuk meedacht en ideen had bij wat ik voorstelde, maar voor het simpel planten van een krentenboom, waarvan ik inmiddels vermoed, dat het geen A. lamarckii is, maar een ander soort en waar ik niet erg blij mee ben, plus wat snoeiwerk - waar ik niet bij was en dus geen idee heb hoeveel tijd het gekost heeft - moest ik 650 betalen. Hij moest misschien wel van flink ver komen? Anyway: ik heb een levenlang getuinierd en jaarlijks minstens n keer een tuinman aan het werk gehad, dus ik weet wel iets van prijzen en zo. Dit was 'n heel hoge rekening en ik ben niet erg gelukkig met het resultaat.

2 mei. Net terug van een weekend, met kussens en een goede nepplant. Groots effect! Het wordt echt al gezellig. 

Marleen en Meindert waren er zaterdag, leuk. Met Marleen naar een tuincentrum in Uddel geweest, waar niet erg veel te koop was en wt er was was behoorlijk duur. De leverantie van vaste planten geeft overal problemen.

Het kijken naar alle vogels blijft leuk. Twee lijsters en die zijn allebei vriendelijk. 2 merels en die zijn allebei agressief, want die hebben een nest in de buurt. Er kwamen regelmatig 2 heggenmusjes, waarvan de een de ander steeds aan het versieren was. Er kwam n staartmees langs, kool- en pimpelmezen zijn er genoeg, een paartje koolmees is bezig in het nestkastje bij de schuur. Een keer een dikke houtduif op de grond, het is een doorlopende film. Grote bonte specht ook al een paar keer gezien en ook van heel dichtbij.

Voor poes heb ik de capuchon van mijn winterjas, die ik nooit gebruik - die capuchon - in het mandje gelegd en het mandje op de verwarming vastgeklemd naast de tafel. Daar kan Muts wel mee leven.
28 april. Zo, de winkels weer open! Bij Kwantum 3 kussens gekocht (de mormels uit Garderen naar de kringloop) en een forse, acceptabele nepplant. De fotolijst die ik via Bolcom had uitgezocht, bleek 3 cm breed en ik mocht hem retourneren. Heb ik ook gedaan. Op zoek naar een andere, 3x is scheepsrecht?
26 april. Ik had eigenlijk niet zo gauw door dat Ko een aparte blz voor Garderen had gemaakt. We hebben 'het' nu een week of zes en zijn daar ieder weekend geweest. We zijn al die weekenden vnl bezig geweest met opruimen. Aan de ene kant was er ontzettend veel  en vaak prima, aan de andere kant was er heel veel dat ik lelijk vond, zoals wandversieringen met vlindertjes en Franse teksten, een rieten set in de tuin, een prima tafel van IKEA, maar wit en hoekig = hard. 
Dus staat de tafel die we altijd in Zoeterwoude gehad hebben, ovaal en praktisch, nu in Garderen na de aanschaf van een mooie, donkere, vierkante tafel waar we in de kringloop tegenaan liepen en die staat nu in Zoeterwoude mooi te wezen in opperste harmonie met de tegeltjes daar en de blokjes in de vitrage. Ik kan van zulke kleinigheden genieten.
Er moet nog wel e.e.a. gebeuren, zoals de aanschaf van een flinke, maar fraaie nepplant bij die zwarte plaat, maar zolang de winkels niet open zijn kan dat wel even duren. 
Ko heeft zich de laatste dagen bezig gehouden met de schuur: leeggeruimd, veel weggedaan en elektriciteit aangelegd, zodat er nu licht is. Er is een enorme hoeveelheid gereedschap, bijna niet te geloven.  Ik heb zelfs voor het eerst van mijn leven als tuinierster een hark. Wat zeg ik: twee harken, een blauwe van Gardena is een zgn grashark en die gebuik ik zelfs wel eens, want er ligt een laag blad onder die laurierheg, dat wil je niet weten. 4 volle vuilniszakken per keer naar Zoeterwoude, want elders kan ik het niet kwijt.

In de tuin ga ik niet veel doen, maar voordat dat kan, moet ik even wel veel doen. De tuinman is geweest, heeft gesnoeid en een beetje opgeruimd. Het valt me tegen: ik heb 2/3 van mijn budget aan hem betaald, voor snoeiwerk (prima, maar niet erg netjes opgeruimd) en de krent w.s. een andere soort, geen mooie model, geen mooie bloei. Ik ben er niet echt blij mee.
In de tuin is het rieten set verdwenen, we zoeken naar een gebruikte hardhouten tafel, maar nog niet gevonden. De krentenboom geplant, maar ik was er helaas niet bij. Als ik het kan betalen wordt er nog een stukje 'gras' aangelegd, een pikveldje voor merels e.d.

De krentenboom stond vandaag dr nog in bloei, hier in Zoeterwoude is-ie klaar. Ik vermoed dat het een andere soort is, minder 'ruim', kleinere en wittere bloemtrosjes.

Ik werd nu al gewaarschuwd (als liefhebster van planten) dat er iets bijzonders bij de vijver linksachter stond: Lysichiton americanus en die had ik inderdaad nog nooit gezien. 

Hij schijnt behoorlijk te stinken, maar daar heb ik niks van gemerkt!
Mijn achterbuurvrouw heeft mooie, hl lichtblauwe druifjes in haar tuin. 

Ik heb wat 'Bowles golden grass' geplant, dat groeide in een pot en w.s. zonder rode klaver, (want daar wil ik het daar niet mee besmetten); wel ook een donkere ajuga, op de foto nog niet te zien. Achter het gele gras de salomonszegels, waar nu nog niks bijzonders van te melden is.
Ik heb een prachtige foto gekregen van een lijster, maar ben nog niet geslaagd in het vinden van de juiste lijst. 

Arthurs foto van Tinka heb ik ook laten vergroten. Ik krijg het niet voor elkaar om daar een goede foto van te maken, maar ik ben wel blij met het resultaat. De muur is wit ...

De grof linnen doek met boduurwerk, afkomstig uit Tinka's appartement, doet het wel heel goed aan de muur van de woonkamer. Zie boven.

Het 'Finse' theeservies staat wel in de kast te pronken, maar blijkt niet handig in het gebruik. We drinken thee uit logge glazen die af en toe mee moeten naar Zoeterwoude voor een beurtje in de afwasmachine!
Het kooktoestel vind ik een ramp: het is propaangas en moet heel onhandig worden aangestoken met een ding, waar ik op moet knijpen terwijl ik de knop van het gas naar beneden moet drukken en e.e.a. lastig te bedienen is omdat links/rechts niet klopt. Het valt ook niet te temperen en desondanks duurt het soms verrekt lang voordat iets aan de kook is. Ik heb nooit een hekel aan koken gehad, maar hier vind ik het niet leuk!
Muts heeft het inmiddels wel naar haar zin. Ze zat onlangs op het dak, maar kwam er vanzelf weer af. Er wonen twee andere katten naast ons: een verwilderde, zwart wit/kater, onder het huis van de achterburen, en een cyperse poes met een zwabberbuik. Veel honden; vindt ze ook niks. 

Maar nadat ze direct de eerste keer daar drie nachten is weggeweest, blijft ze wel in de buurt. 

Vogels zitten er genoeg: veel mezen, een paar vinkjes, een echtpaar merel dat stom een nest gebouwd heeft in onze heg tussen 3 katten in: dat wordt niks!, twee lijsters, ook w.s. een paar, eentje met een donkere voorkant en witte vlekken bovenop. Ik ben elke keer verrukt als ik ze zie. Er zit een grote bonte specht in de buurt, hij heeft al eens aan de pinda's gehangen.  Een boomklever heb ik ook gezien. 
Er schijnen ook eekhoorntjes te zijn.
De mooiste operatie tot nu toe was de kast in de gang, met een beetje ruimte erboven en een beetje ruimte eronder. Handige Ko heeft hem via een heen- en weer kantelmethode tot het plafond getild en vastgeschroefd zodat er nu plek is voor kattenbak en -reismand. En de vloerbedekking eronder is vervangen door hetzelfde spul als in de woonkamer..
8 maart. We hebben natuurlijk elk een geheel eigen benadering van het nieuwe project. Ik ben vrijdagavond nog gaan zoeken naar de salomonszegel die ik er zou gaan planten, mocht ik ooit een boshuisje vinden: de soort die ik zoek heeft donkere bloeistengels en ook nog eens witte bloemen met groene puntjes. Harry van Kwaliteitsplanten schijnt hem te hebben en ik heb hem al een mailtje gestuurd, maar nog geen reactie. Harry is erg aardig en het komt vast wel goed. Ik denk ook dat de klimop die de helft van het enige perkje beslaat, gauw eruit moet en als de bliksem een krentenboom erin! Liefst van enige omvang. Kan ik die nog zien bloeien. 
Ik heb ook nog een beeldschoon theeservies dat ik zelden gebruik. Toen ik het vond op MP zei ik al: 'Om naar te kijken'.  Maar ik denk dat ik het nu ga gebruiken. Van Rosenthal en het heet waterlelie geloof ik, van een Finse ontwerper.
Ik weet ook al iemand die de rieten stoelen wil en ben op zoek naar gebruikte houten van een model dat ik heel plezierig vind.

3 maart
Er komt een huisje te koop in het park dat ik het leukste vind dat ik ooit gezien heb. Midden in het bos! We gaan vrijdag kijken. De vrijdag kwam en na het bezichtigen brachten we nog voor de parkeerplaats een bod uit en een uurtje later was het van ons. 

Naar bovenkant