De vogels die ik tot nu toe gezien heb: kool- en pimpelmezen, roodborst en merel kun je algemeen noemen. Er zijn twee lijsters en die zijn behoorlijk tam, ze komen elke dag een paar keer langs. Verder heb ik gezien: 3 staartmezen, een paartje vinken, heggenmussen, houtduiven, de grote bonte specht, een boomklever, gaai,  en gisteren een zwartkop, die de afgelopen week is gearriveerd. Er staan twee schalen met water en daar wordt veel gebruik van gemaakt, veel gedronken, maar ook dikwijls een bad. Ik hoef maar te gaan zitten en te kijken om me uitstekend te amuseren!

Bij een net uitgelopen struik zien we in  het bijzondere gebied hier vlakbij een wolk van een soort vliegjes, ongeveer 1 cm groot, in de lucht zwart en als ze gaan zitten goud. Het is moeilijk ze goed te fotograferen, zeker met mijn zakcamera. Ze hebben heel lange antennes.

.9 mei. Vandaag komt Anky. Ze heeft het zwaar nu Willem er niet meer is: niemand om tegen te praten. Het geheugenverlies is duidelijk. 
Vandaag is het wel heerlijk weer, een graad of 20. We maken 2 keer een wandeling in 'De Wilde Kamp'. Het is stil, ondanks het goede weer en het feit dat het zondag is. We hebben allebei dik genoten van de wandeling, het is er ontzettend mooi

Adri de Groot van Vogeldagboeken weet ook alles over insecten: hij maakte een fraaie foto van de smaragdlangsprietmot. Hieronder. Geen vliegje dus, maar een vlindertje. 
Meerstammige eik op de foto rechts. Ik heb - zeker weten - laatst een artikel over dit gebied gelezen en daarin stond dat dit soort groep van eikenstammen niet door toevallig verschillende bomen werd gevormd, maar is onstaan doordat de jonge eikenboom ooit herhaaldelijk is afgeknaagd. Ik heb de laatste 4 nummers van ROOTS doorgespit, maar niet gevonden. In een ander natuurtijdschrift dan, maar welk?

8 mei. Het zou gaan regenen en warmer worden. Het ging wel regenen, maar werd niet warmer. 2 staartmezen vandaag. Van de polygonatum is de rode stengel nu goed zichtbaar en ook de eerste paar bloemetjes, maar een foto maken lukt niet. Een van de 3 is afgebroken of - geknaagd door iets. 
Ik heb de krentenstruik uitgesnoeid zodat ie een beter model heeft. Nu het warmer wordt eindelijk zal ik iets gaan doen aan een mogelijk pikveldje. De stenen kan ik w.s. zelf wel lichten, maar ik moet op de een of andere manier aan, liefst oude, graszoden komen. Of zaaien, tegelijk met mos. Dat kun je fijnhakken en mengen met b.v. karnemelk (prima gebruik van karnemelk lijkt me) om een mosveldje te maken.
7 mei.  De foto van de lijster opgehaald in Nieuwegein, mooi geworden, maar het lukt me niet om er een behoorlijke foto van te maken. Wat planten in het perkje gezet: scabiosa, paar papavers die voor de keukendeur stonden (misschien slaat er eentje aan?).
Ik heb inmiddels wat geplant: 1 erigeron die in de kruidenbak bij de keuken in ZW stond, en daar kan geen rode klaver in zitten. Paar dingen gekocht; een grote Verbena bonariense, Alchemilla erythropodia, Viola laboradorica, op Marleens aanbeveling een kalimeris (blauw asterachtig, geen ervaring mee), 1 roze lamium en nog iets: best duur,18, dus tijd voor de Bosrand. Alles geplant en zo, plus twee zachtgele primula's uit een Engels bos, Primula vulgaris, (van Marleen). Alles moet nog groeien, maar ik weet hoe snel dat gaat.
Voor opnieuw een fotolijst waren we in Nieuwegein. Daar was keus te over, maar ik moet 2 weken wachten.

De tuinman die ik gehad heb hoef ik, denk ik, niet meer. Hij maakte de indruk alsof hij leuk meedacht en ideen had bij wat ik voorstelde, maar voor het simpel planten van een krentenboom, waarvan ik inmiddels vermoed, dat het geen A. lamarckii is, maar een ander soort en waar ik niet erg blij mee ben, plus snoeiwerk waar ik niet bij was en dus geen idee heb hoeveel tijd het gekost heeft, moest ik 650 betalen. Hij moest misschien wel van flink ver komen? Anyway: ik heb een levenlang getuinierd en jaarlijks minstens n keer een tuinman aan het werk gehad, dus ik weet wel iets van prijzen en zo. Dit was 'n hoge rekening en ik ben niet erg gelukkig met het resultaat.

2 mei. Net terug van een weekend, met kussens en een goede nepplant. Groots effect! Het wordt echt al gezellig. 

Marleen en Meindert waren er zaterdag, leuk. Met Marleen naar een tuincentrum in Uddel geweest, waar niet erg veel te koop was en wt er was was behoorlijk duur. De leverantie van vaste planten geeft overal problemen.

Het kijken naar alle vogels blijft leuk. Twee lijsters en die zijn allebei vriendelijk. 2 merels en die zijn allebei agressief, want die hebben een nest in de buurt. Er kwamen regelmatig 2 heggenmusjes, waarvan de een de ander steeds aan het versieren was. Er kwam n staartmees langs, kool- en pimpelmezen zijn er genoeg, een paartje koolmees is bezig in het nestkastje bij de schuur. Een keer een dikke houtduif op de grond, het is een doorlopende film. Grote bonte specht ook al een paar keer gezien en ook van heel dichtbij.

Voor poes heb ik de capuchon van mijn winterjas, die ik nooit gebruik - die capuchon - in het mandje gelegd en het mandje op de verwarming vastgeklemd naast de tafel. Daar kan Muts wel mee leven.
28 april. Zo, de winkels weer open! Bij Kwantum 3 kussens gekocht (de mormels uit Garderen naar de kringloop) en een forse, acceptabele nepplant. De fotolijst die ik via Bolcom had uitgezocht, bleek 3 cm breed en ik mocht hem retourneren. Heb ik ook gedaan. Op zoek naar een andere, 3x is scheepsrecht?
26 april. Ik had eigenlijk niet zo gauw door dat Ko een aparte blz voor Garderen had gemaakt. We hebben 'het' nu een week of zes en zijn daar ieder weekend geweest. We zijn al die weekenden vnl bezig geweest met opruimen. Aan de ene kant was er ontzettend veel  en vaak prima, aan de andere kant was er heel veel dat ik lelijk vond, zoals wandversieringen met vlindertjes en Franse teksten, een rieten set in de tuin, een prima tafel van IKEA, maar wit en hoekig = hard. 
Dus staat de tafel die we altijd in Zoeterwoude gehad hebben, ovaal en praktisch, nu in Garderen na de aanschaf van een mooie, donkere, vierkante tafel waar we in de kringloop tegenaan liepen en die staat nu in Zoeterwoude mooi te wezen in opperste harmonie met de tegeltjes daar en de blokjes in de vitrage. Ik kan van zulke kleinigheden genieten.
Er moet nog wel e.e.a. gebeuren, zoals de aanschaf van een flinke, maar fraaie nepplant bij die zwarte plaat, maar zolang de winkels niet open zijn kan dat wel even duren. 
Ko heeft zich de laatste dagen bezig gehouden met de schuur: leeggeruimd, veel weggedaan en elektriciteit aangelegd, zodat er nu licht is. Er is een enorme hoeveelheid gereedschap, bijna niet te geloven.  Ik heb zelfs voor het eerst van mijn leven als tuinierster een hark. Wat zeg ik: twee harken, een blauwe van Gardena is een zgn grashark en die gebuik ik zelfs wel eens want er ligt een laag blad onder die laurierheg, dat wil je niet weten. 4 volle vuilniszakken per keer naar Zoeterwoude, want elders kan ik het niet kwijt.
In de tuin ga ik niet veel doen, maar voordat dat kan, moet ik even wel veel doen. De tuinman is geweest, heeft gesnoeid en een beetje opgeruimd. Het valt me tegen: ik heb 2/3 van mijn budget aan hem betaald, voor snoeiwerk (prima, maar niet erg netjes opgeruimd) en de krent w.s. een andere soort, geen mooie model, geen mooie bloei. Ik ben er niet echt blij mee.
In de tuin is het rieten set verdwenen, we zoeken naar een gebruikte hardhouten tafel, maar nog niet gevonden. De krentenboom geplant, maar ik was er helaas niet bij. Als ik het kan betalen wordt er nog een stukje 'gras' aangelegd, een pikveldje voor merels e.d.

De krentenboom stond vandaag dr nog in bloei, hier in Zoeterwoude is-ie klaar. Ik vermoed dat het een andere soort is, minder 'ruim', kleinere en wittere bloemtrosjes.

Ik werd nu al gewaarschuwd (als liefhebster van planten) dat er iets bijzonders bij de vijver linksachter stond: Lysichiton americanus en die had ik inderdaad nog nooit gezien. 

Hij schijnt behoorlijk te stinken, maar daar heb ik niks van gemerkt!
Mijn achterbuurvrouw heeft mooie, hl lichtblauwe druifjes in haar tuin. 

Ik heb wat 'Bowles golden grass' geplant, dat groeide in een pot en w.s. zonder rode klaver, (want daar wil ik het daar niet mee besmetten); wel ook een donkere ajuga, op de foto nog niet te zien. Achter het gele gras de salomonszegels, waar nu nog niks bijzonders van te melden is.
Ik heb een prachtige foto gekregen van een lijster, maar ben nog niet geslaagd in het vinden van de juiste lijst. 

Arthurs foto van Tinka heb ik ook laten vergroten. Ik krijg het niet voor elkaar om daar een goede foto van te maken, maar ik ben wel blij met het resultaat. De muur is wit ...

De grof linnen doek met boduurwerk, afkomstig uit Tinka's appartement, doet het wel heel goed aan de muur van de woonkamer. Zie boven.

Het 'Finse' theeservies staat wel in de kast te pronken, maar blijkt niet handig in het gebruik. We drinken thee uit logge glazen die af en toe mee moeten naar Zoeterwoude voor een beurtje in de afwasmachine!
Het kooktoestel vand ik een ramp: het is propaangas en moet heel onhandig worden aangestoken met een ding, waar ik op moet knijpen terwijl ik de knop van het gas naar beneden moet drukken en e.e.a. lastig te bedienen is omdat links/rechts niet klopt. Het valt ook niet te temperen en desondanks duurt het soms verrekt lang voordat iets aan de kook is. Ik heb nooit een hekel aan koken gehad, maar hier vind ik het niet leuk!
Muts heeft het inmiddels wel naar haar zin. Ze zat onlangs op het dak, maar kwam er vanzelf weer af. Er wonen twee andere katten naast ons: een verwilderde, zwart wit/kater, onder het huis van de achterburen, en een cyperse poes met een zwabberbuik. Veel honden, vindt ze ook niks. 

Maar nadat ze direct de eerste keer daar drie nachten is weggeweest, blijft ze wel in de buurt. 

Vogels zitten er genoeg: veel mezen, een paar vinkjes, een echtpaar merel dat stom een nest gebouwd heeft in onze heg tussen 3 katten in: dat wordt niks!, twee lijsters, ook w.s. een paar, eentje met een donkere voorkant en witte vlekken bovenop. Ik ben elke keer verrukt als ik ze zie. Er zit een grote bonte specht in de buurt, hij heeft al eens aan de pinda's gehangen.  Een boomklever heb ik ook gezien. 
Er schijnen ook eekhoorntjes te zijn.
De mooiste operatie tot nu toe was de kast in de gang, met een beetje ruimte erboven en een beetje ruimte eronder. Handige Ko heeft hem via een heen- en weer kantelmethode tot het plafond getild en vastgeschroefd zodat er nu plek is voor kattenbak en -reismand. En de vloerbedekking eronder is vervangen door hetzelfde spul als in de woonkamer..
8 maart. We hebben natuurlijk elk een geheel eigen benadering van het nieuwe project. Ik ben vrijdagavond nog gaan zoeken naar de salomonszegel die ik er zou gaan planten, mocht ik ooit een boshuisje vinden: de soort die ik zoek heeft donkere bloeistengels en ook nog eens witte bloemen met groene puntjes. Harry van Kwaliteitsplanten schijnt hem te hebben en ik heb hem al een mailtje gestuurd, maar nog geen reactie. Harry is erg aardig en het komt vast wel goed. Ik denk ook dat de klimop die de helft van het enige perkje beslaat, gauw eruit moet en als de bliksem een krentenboom erin! Liefst van enige omvang. Kan ik die nog zien bloeien. 
Ik heb ook nog een beeldschoon theeservies dat ik zelden gebruik. Toen ik het vond op MP zei ik al: 'Om naar te kijken'.  Maar ik denk dat ik het nu ga gebruiken. Van Rosenthal en het heet waterlelie geloof ik, van een Finse ontwerper.
Ik weet ook al iemand die de rieten stoelen wil en ben op zoek naar gebruikte houten van een model dat ik heel plezierig vind.
3 maart
Er komt een huisje te koop in het park dat ik het leukste vind dat ik ooit gezien heb. Midden in het bos! We gaan vrijdag kijken. 

Naar bovenkant